Juhani Merimaa tutustui Olli Lindholmiin jo nuorena punkkarina – jakaa muiston Tavastialta vuosikymmenten takaa: "Se jäi pysyvästi mieleen"

Tavastia-klubin isäntä nimeää Olli Lindholmin suomalaisen miehen tunteiden tulkiksi, joka teki kunnioitettavan pitkän ja monipuolisen uran.

Kun nuori Olli Lindholm asteli ketjut kilisten Tavastia klubin lavalle ja veti punkversion Päivänsäde ja menninkäinen -kappaleesta, jäi se pysyvästi Juhani Merimaan mieleen. Legendaarista helsinkiläisklubia vuosikymmenet isännöinyt Merimaa kokee tuohon hetkeen tiivistyneen jotain olennaista koko Lindholmin urasta.

– Kun mietin Ollin tuotantoa, hänen suosituimmat biisinsä ovat vähän saman tyylisiä balladeja, joissa on herkkyyttä ja voimaa, Merimaa sanoo.

– Hän oli muuntautumiskykyinen artisti, joka oli mielestäni aina omimmillaan surumielisissä biiseissä, jotka koskettivat ihmisiä syvältä.

Juhani Merimaa oli Olli Lindholmin kanssa tekemisissä enemmän tai vähemmän alusta alkaen. Yö-yhtye on myös levyttänyt Tavastialla alkuvuosinaan.

Merimaa muistaa Olli Lindholmin olleen jo nuorena asialleen antautunut mies, joka uskoi itseensä.

– Hän oli tunneihminen, reagoi joskus hyvin voimakkaasti.

Lukemattomien suomalaisartistien uraa sisäpiiristä käsin seuranneena Juhani Merimaa tietää, että uran alkuvaiheessa on mahdotonta ennustaa, kuka nousee legendaksi, kuka painuu unholaan. Niin oli myös Olli Lindholmin kohdalla.

– Meitä yhdisti se, että jäimme molemmat musabisnekseen emmekä menneet ikinä oikeisiin töihin, Merimaa naurahtaa.

– Ollista tuli ikimuistoisten hittiensä myötä suomalaisen miehen herkkien tunteiden tulkki.

Kaksikon tiet ristesivät näyttävimmin vuonna 2008, jolloin Juhani Merimaa sai kunnian valita Iskelmä-Finlandia-palkinnon saajan. Olli Lindholm oli ehdokkaana, vastaehdokkainaan Muska, Maarit, Timo Rautiainen ja Hanna Pakarinen

Merimaa valitsi voittajaksi Olli Lindholmin, ja niin teki myös yleisö omassa äänestyksessään.

– Hän oli ensimmäinen Iskelmä-Finlandian saaja perinteisen iskelmägenren ulkopuolelta, mikä oli silloin aika kova juttu.

Merimaa kuvailee Olli Lindholmia tinkimättömäksi taiteilijaksi, joka vaati itseltään paljon, oli taipuvainen surumielisyyteen, mutta uskalsi myös muuttua.

– Arvostan sitä, että Olli ei jäänyt jumiin nuoren punk-rokkarin rooliinsa, vaikka oli sellaisena hyvin suosittu. Hän oli oman tiensä kulkija eikä epäröinyt astua tutun skenen ulkopuolelle, jos siltä tuntui, Merimaa sanoo.

– Hänellä oli myös kunnioitettavan läheinen suhde faneihinsa. Olli oli hyvin lojaali läheiseksi kokemilleen tahoille, kuten vaikkapa Porin Ässille. Siellä hän kävi pukuhuoneessa heitä tsemppaamassa jatkuvasti.

Olli Lindholmin pitkän ja tuotteliaan uran valossa on vaikea olla miettimättä muistokonserttia. Merimaa torppaa aiheen nopeasti, koska aika ei ole vielä kypsä. Hän haluaa omaisille mahdollisuuden surra rauhassa, "ettei käy kuin Sampo Terholle, joka alkoi järjestellä Nykäsen hautajaisia kysymättä asiaa omaisilta". Lisäksi Juhani Merimaa tietää, että taiteilijan asioita hoitavien työlistalla on monta kiireellistä ja muistokonsertin miettimistä tärkeämpää käytännön asiaa, kuten jo sovittujen keikkojen peruminen. Koska Suomen musiikkipiirit ovat loppupelissä pienet, on Merimaakin puhumassa asianosaisten kanssa pian.

– On se kieltämättä todennäköistä, että jossain vaiheessa muistokonsertti tulee, jos se on omaisille ookoo, Merimaa veikkaa.

– Silloin esiintyjälistalla olisi vain isoja nimiä, se on selvä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut