Poliisi väläyttää IL:ssä: Onko Soldiers of Odinista tulossa uusnatsien tuotemerkki Suomessa?

Soldiers of Odin -ryhmän jäsenet marssivat itsenäisyyspäivänä 2018 Helsingissä uusnatsijärjestö PVL:n kanssa. He olivat järjestytyneet oman tunnuksensa alle. MTV:n uutisvideo

toimitus

Äärioikeistolaisen Soldiers of Odin -ryhmän katupartiot ovat aktivoitumassa, arvioi poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Iltalehden haastattelussa. Katupartioista on tehty hänen mukaansa alkuvuoden aikana paljon havaintoja erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Helsingissä partioita on nähty muun muassa maahanmuuttajien suosimassa ostoskeskus Puhoksessa Puotilassa. Viime viikolla ryhmän jäseniä kävi Kumpulassa vallatun talon luona.

Poliisi on jo vuosia tarkkaillut Odin-järjestöä, ja ottanut kantaa sen toimintaan.

Timo Kilpeläinen pitää nyt mahdollisena, että Soldiers of Odin on tiivistänyt yhteistyötä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarinteen kanssa. Viime itsenäisyyspäivänä Odinit marssivat uusnatsien hakaristikulkueessa, mutta Odinit eivät kantaneet natsilippuja.

PVL on tuomittu lakkautettavaksi viimeksi hovioikeudessa. Asiasta on valitettu korkeimpaan oikeuteen.

Kilpeläinen väläyttää mahdollisuutta, että uusnatsit järjestäytyvät Odin-tunnusten alle, mikäli heidän oma järjestönsä todetaan KKO:ssa laittomaksi.

– On hiukan kysymysmerkki, onko aktivoituminen tapahtunut loppuvuonna esimerkiksi siksi, että PVL:n kieltoasia on ollut julkisuudessa. Ennakoidaanko kenties sitä, että jos tulee kieltävä päätös, on heti uusi brändi, jonka alla toimia, Kilpeläinen sanoo Iltalehdelle.

Maahanmuuttovastaiset Odinit ilmestyivät kaduille eri puolilla Suomea vuoden 2015 turvapaikkakriisin jälkeen. Viime aikojen ulkomaalaisiin kohdistuneet seksuaalirikostutkinnat saattavat olla yksi syy heidän paluulle.

–  Nyt meillä on ollut yhteiskunnallisessa keskustelussa näitä seksuaalirikoksia. Heillä on omasta mielestään taas legitimiteetti omalle toiminnalleen, Kilpeläinen arvioi, Kilpeläinen kertoo IL:lle.

Katso videolta, miten Helsingin poliisi pidätti PVL:n jäseniä viime itsenäisyyspäivänä Helsingissä heidän kannettua natsilippuja mielenilmauskulkueessa. Samassa kulkueessa, omana osastonaan marssivat myös Soldiers of Odin -ryhmän jäsenet.