Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Oppilaat halutaan liikkumaan välitunneilla – Näiden 10 helsinkiläiskoulun pihat uusitaan tänä vuonna

LIIKKUMINEN Piharemonttien tarkoituksena on saada oppilaat liikkumaan myös koulupäivän aikana. Myös Lauttasaaren tekojääradan rakentamiseen ehdotetaan kaupungin budjetista puolta miljoonaa euroa.

Hankien keskellä uinuva Kontulan ala-asteen piha on yksi niistä kymmenestä koulun pihasta, joka tullaan vielä tämän vuoden aikana uusimaan.

Tällä hetkellä piha on ankea. Liukumäen, maalien ja koripallokorien lisäksi pihalla ei paljon muuta olekaan.

– Keinut ja matala trampoliini olisivat kivat. Ja se että pihalla ei olisi niin paljon asfalttia, vaan sellaista pehmeää, sanoo yksi pihalla olevan tyttöporukan tytöistä.

Helsinki aikoo tänä vuonna kohdentaa kaksi miljoonaa euroa kymmenen koulun pihan aktiviteettien parantamiseen. Myös Lauttasaaren tekojääradan rakentamiseen ehdotetaan kaupungin budjetista puolta miljoonaa euroa.

Uuden pihailmeen saavat Vartiokylän, Kaisaniemen, Kontulan, Ruoholahden ja Snellmanin ala-asteet. Myös Topeliusskolanin, Torpparinmäen ja Hiidenkiven peruskoulujen sekä Grundskolan Norsen ja Merilahden peruskoulun Kallvikinniementien toimipisteen pihat uusitaan.

– Tausta on, että 10 koulupihan kunnostaminen on kirjattu liikkumisohjelman toimenpiteeksi, toteaa palvelutilaverkkoyksikön päällikkö Jarmo Raveala kaupunkiympäristön toimialalta.

Ohjelman tavoitteena on kannustaa lapsia liikkumaan myös välituntisin.

Kaupunki valmistelee parhaillaan oppilaiden osallistamista yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Toteutussuunnittelu ja kilpailutukset on tarkoitus tehdä niin, että rakennustyöt voitaisiin aloittaa elokuussa.

– Liikuntaan aktivoivia koordinaatioratoja, kiipeilytelineitä, tai esimerkiksi panna-futis- ja mini-areenoita, Raveala luettelee.

Tausta on, että 10 koulupihan kunnostaminen on kirjattu liikkumisohjelman toimenpiteeksi."

minkälaisiin piharemontteihin rahat sitten riittävät?

Esimerkiksi leikkipuistohanke aitoineen ja valaistuksineen ilman rakennusta maksaa noin puoli miljoonaa euroa ja isohkon koulupihan perusparannus kaikkine teknisine töineen noin miljoona euroa.

Remonttien taustalla on parin vuoden takainen Etelä-Suomen aluehallintoviraston yhteistyössä opetusviraston kanssa tekemä tutkimus pihojen kunnosta ja kehittämistarpeista. Samalla on arvioitu, onko pihojen lähietäisyydessä jo lähiliikuntapaikka vai ei.

Listalla ei ole sellaisia kouluja, jotka peruskorjataan lähitulevaisuudessa, koska peruskorjausten yhteydessä pihat uusitaan.uunnittelussa otetaan huomioon osallistavassa budjetoinnissa tehdyt ehdotukset.

Kaupunkiympäristön toimiala ehdotti viime viikolla kohdennettavaksi budjettineuvotteluihin 2,5 miljoonan euron lisäyksen koulujen pihoihin ja Lauttasaaren tekojäärataan.