HSL laski: Näin paljon raidejokeri tuo painetta nostaa lippujen hintoja – "Korotus voi mennä eri lippuihin"

Raidejokeri-pikaraitiolinja tuo korotuspainetta lippujen hintoihin, ilmenee Helsingin seudun liikenteen (HSL) arviosta.

Arvion mukaan raidejokerin infra- ja operointikustannukset olisivat sen käyttöönottovuonna tämän vuoden hintatasolla arvioituna noin 23,40 miljoonaa euroa, mistä osa HSL:n jäsenkunnista maksaisi puolet. Arviossa oletetaan, että raidejokeri lisää matkustajamääriä ja lipputuloja, mikä kattaisi 1,64 miljoonaa kustannuksista.

Matkalippujen hintoja korottamalla pitäisi siis saada kasaan hieman yli 10 miljoonaa euroa. Tämä taas tarkoittaa, että lippujen hintojen pitäisi nousta keskimäärin 4,1 prosenttia.

Korotuspaine voidaan jyvittää erilaisiin lippuihin eri tavoin.

HSL:n arviossa esimerkiksi aikuisten 30 vuorokauden sisäisen kausilipun hinta nousisi arvion mukaan nykyisestä 54,70 eurosta 57,40 euroon eli 2,70 euroa. Aikuisen sisäisen mobiili- ja arvolipun hinta taas voisi nousta nykyisestä 2,20 eurosta 2,30 euroon.

Kyse on kuitenkin vain esimerkkilaskelmista, korostaa taloushallinnon asiantuntija Oskari Leho HSL:stä.

– Käytännössä korotus voi mennä eri lipputuotteisiin. Tämä on vain keino konkretisoida vaikutusta, Leho kommentoi laskelmia.

Esimerkkilaskelmiin kannattaa suhtautua varauksella siksikin, että HSL:n tavoitteena on ottaa käyttöön uusi vyöhykemalli joukkoliikenteen hinnoittelussa tänä keväänä.

Espoon kaupunginhallitus käsittelee raidejokerin kohonneita kokonaiskustannuksia kokouksessaan tulevana maanantaina.

Uuden arvion mukaan raidejokerin kustannukset kipuavat nykyrahassa 386 miljoonaan euroon. Espoon ja Helsingin valtuustot hyväksyivät kolmisen vuotta sitten raidejokerin hankesuunnitelman, jonka hintalappu oli 275 miljoonaa euroa.

Rahan arvon muutos huomioiden raidejokeri on kallistunut 93 miljoonaa euroa aiemmasta arviosta. Espoon osuus noususta on 16 ja Helsingin 77 miljoonaa euroa.

Koska uusi arvio raidejokerin kustannuksista on aiemmin hyväksyttyä korkeampi, Espoon ja Helsingin valtuustojen on hyväksyttävä ne uudestaan. Valtuustot käsittelevät asiaa todennäköisesti maaliskuussa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut