Uusi hoivakoti tutkintaan Nurmijärvellä – kunta ei laita toistaiseksi vanhuksia Attendon hoivakotiin

HOIVASKANDAALI Nurmijärven kunta ei toistaiseksi sijoita uusia asukkaita Venlan hoitokotiin.

Esperi Caren hoivakodeista alkanut paljastusten sarja koskee yhä laajempaa hoivakotien ryhmää. Nurmijärvellä viranomaiset tutkivat nyt myös Attendo-ketjun hoivakodin toimintaa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki viime vuoden kesällä Nurmijärvellä käynnin Esperin Caren Hoivakoti Aapoon. Tämän lisäksi aluehallintovirasto (avi) on tehnyt kesällä 2018 käynnin myös Attendo Venla -hoivakotiin Klaukkalassa.

Aluehallintoviraston sosiaalihuoltoyksikön päällikkö ja sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Eija Hynninen-Joensivu kertoo, että heille on tullut valvontailmoitus Attendo Oy:n Venla-hoivakodista ja asia on heillä valmistelussa.

– Käsittelyn ollessa kesken ei asiasta voi tässä vaiheessa kertoa enempää, kertoo Eija Hynninen-Joensivu.

Keusoten palvelujohtaja Erja Pentti kertoo, että kunta teki tarkastuskäynnin viime vuoden heinäkuussa ja myös aluehallintovirasto teki oman käyntinsä.

– Kunta on jäänyt odottamaan avin kannanottoa. Tällä välin kunta on pidättäytynyt uusien asukkaiden laittamisesta Venlaan.

Attendo Venla on lokakuussa 2017 avautunut 57-paikkainen hoivakoti, joka tarjoaa tehostettua palveluasumista ikäihmisille.

Erja Pentti kertoo hoivakodin edustajien valitelleen sitä, että Klaukkalaan on vaikea saada henkilökuntaa ja keikkatyöntekijöitä huonojen kulkuyhteyksien vuoksi.

Onko Nurmijärvellä Esperi Caren Hoivakoti Aapon ja Attendo Oy:n Venla-hoivakodin lisäksi vielä meneillään muita tutkittavia kohteita yksityisellä tai julkisella puolella?

– Ei. Kyllä se tässä nyt pitäisi olla. Muut ovat yksittäisiä palautteita, joita käsitellään yksiköiden sisällä ja niistä päästään yhteisymmärrykseen. Lisäksi tulee palautteita muusta kuin hoidollisista asioista, esimerkiksi henkilökunnan käyttäytymisestä tai vaikkapa omaisen silmälasien hukkaamisesta.

Sen jälkeen, kun Valvira sulki Esperi Caren hoivakodin Kristiinankaupungissa ja keskustelu vanhustenhoidon tilasta alkoi, on se näkynyt myös Erja Pentin työssä.

– Tämä on ollut minulla pelkästään viestinnällistä työskentelyä viimeiset kaksi viikkoa. En ole muuta kuin pitänyt sovitut kokoukset sen lisäksi.

Mitään uusia tapauksia ei yhteydenotoissa ole kuitenkaan ilmennyt.

– Se on ollut pelkästään tiedustelua, joka on jonkun omaisen tilanteen huolesta lähtenyt. Kaikkiin viesteihin en ole pystynyt edes vastaamaan.

– Päättäjiäkin on ollut yhteydessä, mutta en pysty vastaamaan kaikille poliitikoille yksittäisiin kysymyksiin lähteä vastaamaan. Kaikkiin kuntiin tulee yhtenäinen raportti, lupaa Erja Pentti.

Aluehallintoviraston ja Valviran raportit hoitopaikkojen epäkohdista ovat julkisia sen jälkeen, kun asiat on tutkittu.

– Mikäli on jotain kysymyksiä siihen liittyen, niin ensisijaisesti kannattaa kysyä hoitavasta yksiköstä, mutta jos jää joku epäily päälle, niin silloin voi kysellä raporttia Keusotesta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut