Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläiseen saareen puuhataan uudenlaista ekomökkikylää – kokeilun jälkeen saaristomajoja voisi tulla muuallekin

MATKAILU Itä-Helsinkiin aiotaan rakentaa koemökkikylä, jonka saaristomajat eivät ole riippuvaisia kunnallistekniikasta.

Vuosaaren Uutelan kupeessa sijaitsevassa Nuottasaaressa aiotaan kokeilla, kuinka Maja-niminen saaristomaja soveltuisi vuokramökkikäyttöön.

Maja on arkkitehti Pekka Littowin ja työryhmän kehittämä ekologinen saaristomaja, jonka testiversio rakennettiin Kaivopuiston edustan Liuskasaareen. MajaMaja-yhtiön koerakentamiskohteeseen Nuottasaareen mahtuisi noin 30 siirrettävää, kaksikerroksista Maja-mökkiä, yhteen mökkiin mahtuu majoittumaan neljä ihmistä.

Mökit tulisivat matkailijoiden ja kaupunkilaisten vuokrattavaksi varausjärjestelmän kautta. Lisäksi Nuottasaareen voisi tulla mökkikylää tukevia sauna-, ravintola- ja muita palveluja.

Yhteen mökkiin mahtuu neljä ihmistä."

Pienet Maja-mökit ovat omavaraisia, eli ne eivät tarvitse vesiliitäntöjä eivätkä sähköä. Ajatuksena on, että Nuottasaaresta saatujen kokemusten jälkeen vastaavanlaisia siirrettäviä mökkejä ja mökkikyliä voitaisiin sijoittaa esimerkiksi Helsingin saariin, joissa ei niin ikään ole kunnallistekniikkaa ja sähköjä.

Koehanke on vasta alkutekijöissään, Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee aluevarausta Nuottasaaresta MajaMaja-yhtiölle seuraavan kerran kokouksessaan 26. helmikuuta.

Helsingin saaristosta on tarkoitus saada muutenkin enemmän irti, itäiseen saaristoon on laadittu asemakaava, joka on päätöksenteon osalta yhä kesken. Kaava ei siis ole vielä lainvoimainen. Kaava-alueeseen kuuluu 30 Helsingin itäisen saariston saarta ja saman verran asumattomia luotoja sekä näitä ympäröivät vesialueet.

Alueelle suunnitellaan virkistystä, lomailua, veneilyä ja matkailua palvelevia alueita, loma- ja muuta pienimuotoista asumista ja työntekoa sekä luonnonsuojelualueita.

– Kaava mahdollistaa saariston maltillisen lisärakentamisen. Itä-Villinkiin kaava mahdollistaa matkailupalveluja mökkeineen, samoin Villinkiin. Itä-Villinki on vielä Puolustusvoimien käytössä. Saarta hallinnoi Senaatti-kiinteistöt, jonka kanssa saaren asemakaavaa on kehitetty, kertoo arkkitehti Henrik Ahola Helsingin kaupunkiympäristön asemakaavoitusyksiköstä.

Itä-Villinkiin mahtuisi myös saarihotelli."

– Kaava mahdollistaisi kymmenien vuokramökkien rakentamisen Itä-Villinkiin ja Villinkiin. Itä-Villinkiin mahtuisi myös saarihotelli, venesatama sekä ravintola- ja kahvilapalveluita.

Myös pienempiin saariin on kaavoitettu alueita, jotka mahdollistavat matkailupalveluiden kehittämisen.

– Vesiliikenteen kehittäminen on kaupungin kärkihankkeita, sillä jos saariin ei pääse, ei niihin kehity palveluja. Ja kun ei ole palveluja, niin reittiveneliikenne saariin ei kehity, Ahola kuvailee.

Omana alueenaan Helsingissä kehitetään Isosaarta, jonka ideasuunnitelma valmistui viime kesänä. Saarelle on tarkoitus tehdä kaava, joka mahdollistaa suuren mökkikeskittymän rakentamisen. Ideasuunnitelman vaihtoehdoissa mökkien määrä vaihtelee, enimmillään niitä on liki 200.

– Sinne on tarkoitus kaavoittaa saaristokylä, vähän samanlainen kuin on Tukholman ulkosaariston Sandhamn, Ahola sanoo.