Poste Restanten uusi käytäntö: postin nouto 3,10 euroa kerta – kolahtaa kodittomiin, jolla ei ole osoitetta

Poste Restante -palvelu muuttuu maksulliseksi maaliskuun alusta. Lähetysten noutaminen maksaa sen jälkeen 3,10 euroa noudolta.

Muutos iskee kovalla kädellä asunnottomiin, jotka ovat käyttäneet Poste Restantea, koska heillä ei useinkaan ole muuta osoitetta, johon posti voitaisiin toimittaa. Poste Restantesta postin on voinut noutaa nimellä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille:

– Mihin toimenpiteisiin liikenne- ja viestintäministeriö ja sen alainen valvontaviranomainen ryhtyy, jotta kodittomien, vailla vakinaista asuntoa olevien ihmisten peruspostipalvelut voidaan turvata edelleen maksuttomina, Andersson kysyy.

Anderssonin mielestä maksupäätös on postilain hengen vastainen ja se tulisi perua.

– Poste Restante -noutopalvelun maksullisuus jättää asunnottomaksi joutuneet epätasa-arvoiseen asemaan muuhun väestöön nähden, Andersson huomauttaa.

Postin muutos on järkyttänyt Vailla vakinaista asuntoa -yhdistystä.

– Olemme laittaneet asiasta palautetta vedoten yhdenvertaisuuteen. Toivotaan, että viestimme kuullaan ja maksusta luovutaan! yhdistys viestitti Twitterissä.

Nuorten neuvontapiste Ohjaamo muistuttaa, että hallintolain mukaan viranomaiset toimittavat tiedoksiantonsa kirjeillä.

– Kirje on usein ainoa tapa, jolla henkilö saa tiedon viranomaisen tapaamisajasta tai selvityspyynnöstä. Tapaamisesta poisjäänti tai vastaamatta jättäminen saattaa keskeyttää henkilön toimeentulon turvaavien etuuksien maksatuksen, Ohjaamon henkilökunta huomauttaa.

Postin noudon muuttuminen maksulliseksi osuu ohjaamolaisten mukaan koviten juuri niihin, jotka käyttävät eniten viranomaispalveluita.

– Kun käytössä on alle 400 euroa kuukaudessa syömiseen, kulkemiseen ja laskujen maksamiseen, on inhimillistä valita postien nouto kahden viikon välein (6,20€/kk) kuin käydä päivittäin hakemassa postit (62€/kk).

– Heikossa rahatilanteessa olevien tilanne voi huonontua entisestään, kun rahapulan vuoksi tärkeät postit jäävät saamatta, mikä taas johtaa velkojen lisääntymiseen laskujen myöhästymismaksujen, perintäkulujen sekä etuuksien maksatuksen katkeamisen muodossa.

Ohjaamon väki pelkää, että uudistus lisäksi ruuhkauttaa entisestään viranomaispalveluita ja lisää muutenkin kiireisten työntekijöiden työtaakkaa.

Kuluttajakirjepalveluista vastaava Postin johtaja Noora Laaksonen kertoo, että Poste Restanten maksulliseksi muuttamista tarkasteltiin etukäteen myös asunnottomien osalta.

– Mutta emme löytäneet ratkaisua, jolla heidät voitaisiin ottaa huomioon eri ehdoin kuin muut, hän sanoo.

Laaksonen toteaa, että Posti on avoin keskustelulle Poste Restanten postin noudon maksollisuudesta.

– Eri tahot ovat ilmaisseet, että asialle pitää tehdä jotain.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut