Tunnelma kiristyy Kumpulan vallatulla talolla: Odinin soturit pyrkivät sisään, veivät valtaajien banderollit – "Emme aio jäädä oven taakse toiste"

Osoitteessa Kumpulantaival 11 sijaitseva kaksikerroksinen puutalo vallattiin Vallilanlaakson puistoalueella 25. tammikuuta. Arkisto/Päivi Tuovinen

Jussi Vehkasalo

Soldiers of Odin Finland ilmoittaa Facebook-sivullaan, että he ovat käyneet Kumpulassa sijaitsevalla vallatulla puutalolla He olivat ottaneet talon seinustalla olleen banderollin aikomuksenaan polttaa se.

– Kävimme Hurstin vallatulla talolla, lupailtua pullakahvivastaanottoa ei kuitenkaan ollut, vaan ovet vedettiin lukkoon ja talonvaltaajat kurkkivat verhojen välistä. Emme halunneet rikkoa Hurstin ovea, mutta banderollit lähtivät matkaamme poltettaviksi. Jos ette tajua itse lähteä niin tulemme pian uudestaan ja emme aio jäädä oven taakse toiste, nettisivulla kirjoitetaan.

Banderollit lähtivät matkaamme poltettaviksi."

Helsingin kaupungin omistama talo ei ole kevään 2017 jälkeen enää ollut Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö -yhdistyksen vuokraama, vaan se on ollut tyhjillään.

Talonvaltauksesta ilmoitettiin 25. tammikuuta takku.net-sivustolla. Valtaajat käyttävät talosta nimeä Kummmitustalo, kolmella m-kirjaimella. Taloon oli päästy sisälle kattoluukun kautta.

Myös takku.net-sivustolla kerrotaan, että odinien vierailu on tapahtunut.

– Miksi kaikki ovat ihan hiljaa siitä että natsit hyökkäsivät vastavallatulle kummmitustalolle? Ovella olleet banderollit poltettiin ja natsit uhkailevat tulevansa uudestaan. Kuvat leviää somessa kaiken aikaa, takku.netissä kirjoitetaan.

Natsit uhkailevat tulevansa uudestaan."

Talonvaltaajat ovat takku.netissä ilmoittaneet erilaisista tapahtumista talolla. Lähialueelle levitetyillä lappusilla ihmisiä kutsuttiin tutustumaan taloon 28. tammikuuta.

Tälläkin viikolla kiinnostuneita kutsuttiin Kummmitustalolle, tarjolla oli kahvia, teetä ja purtavaa maksa mitä haluat -periaatteella. Myös Helsingin Uutisten toimittaja vieraili paikan päällä, mutta valtaajat kieltäytyivät haastattelusta.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan tilapalvelupäällikkö Irmeli Grundström kertoo, että Helsingin nuorisopalvelujen kumppanuuspäällikkö on neuvotellut talossa olevien valtaajien kanssa tilanteen ratkaisusta.

– Neuvotteluissa ei ole päästy yhteisymmärrykseen siitä, millä tavalla heidät sieltä saataisiin pois. Valtaajat haluaisivat talosta itselleen toimitilan, mutta koska talo ei ole viemäri- eikä vesijohtoverkostossa, se ei missään nimessä sovi asumiseen eikä myöskään kokoontumistilaksi, Grundström selostaa.

Jos neuvotteluissa ei löydetä jotain sellaista toimintaa valtaajille, joka talossa voitaisiin sallia, niin on etsittävä keino, jolla heidät saadaan pois talosta.

– Valtaajat ovat nuoria, minulla ei ole tietoa siitä, nukkuvatko he talossa. Käsitykseni mukaan valtaajilla siellä on yhteisiä visioita kommunismista, ja kaupungin pitäisi järjestää heille toimitiloja ilmaiseksi.

Kun nuorisopalvelujen kumppanuuspäällikkö kävi talossa, oli valtaajia paikalla alle kymmenen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 2. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 3. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 4. Sympaattinen lättähattu kulkee Helsingin ja Porvoon välillä vielä 4 kertaa – junankuljettaja Gunnar kehuu kurvikkaan reitin erikoisuuksia
 5. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 6. T24: Korona sotki Hiilamon perheen suunnitelmat - Karibian purjehdus vaihtui veneilyyn Baltiassa ja Riian lahdella
 7. T24: Alkoholin kulutus kasvoi Virossa vuonna 2019 – Syynä halventuneet hinnat ja kasvava tulotaso
 8. Kaupunki kysyy asukkaiden ajatuksia terveyspalveluiden ulkoistamisesta – muutos tapahtuu ensi vuoden alussa
 9. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 10. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 11. Musiikkitalo saa lasiterassin, joka on auki pitkälle talveen – Lauri Haav aloittaa ilmaiset kesäkeikat torstaina
 12. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 13. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 14. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 15. Maajoukkuetason pelaajat opettavat rantalenttistä ilmaiseksi – katso tästä paikka ja aikataulu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 2. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 3. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 4. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 5. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 6. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 7. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 8. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 9. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 10. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 11. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 12. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 13. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 14. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.