Yhdeksän perhettä otti lapsensa pois vammaisten nuorten hoitokodista – Äiti Ylelle: "Se oli idyllinen paikka, kunnes se myytiin Esperille"

Kuvituskuva. Arkisto / Sirpa Repo

Jukka Hämäläinen

Äidit suunnittelivat vammaisille lapsilleen unelmien hoitokodin Rovaniemellä, mutta sen jälkeen kaikki meni pieleen. Jo yhdeksän perhettä on ottanut lapsensa pois vaikeasti vammaisten nuorten hoitokodista Kevätportista, kertoo Yle

– Se oli idyllinen paikka, kunnes se myytiin Esperille kesällä 2016. Laatu laski välittömästi. Alkoi tulla hoidon laiminlyöntejä ja sekaannuksia lääkkeissä, kertoo 24-vuotiaan autistisen Petterin äiti Tuija Laine

Esperin hoitokodissa on vanhempien mukaan liian vähän hoitajia. Äitien kirjanpidon mukaan Kevätportista on irtisanoutunut Esperin aikana kymmeniä hoitajia.

Kevätportti oli suunniteltu parhaaksi mahdolliseksi hoitokodiksi yhdessä kaupungin edustajien ja asiantuntijoiden kanssa.

Esperin ja Rovaniemen kaupungin mukaan ongelmia on ollut, mutta ne on korjattu.

Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi kertoi keskiviikkona Ylen A-studiossa, että yhtiön toiminnassa on tehty parannuksia. Hän ei kuitenkaan luvannut suoraan lisää työvoimaa hoitoon. Sen sijaan Esperi Care on avaamassa kanavaa, jonne henkilökunta voi ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista.

Vammaisjärjestöt nostivat vammaisten hoidon tikun nenään jo kauan ennen nykyistä Esperi-kohua. Vammaisfoorumi ry:n ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunnan Ei myytävänä! -kansalaisaloite keräsi 72 000 allekirjoittajaa vuonna 2017. Eduskunnassa aloite on hautautunut sote-kiireiden alle.

Aloitteen mukaan vammaisten välttämättömän avun kilpailuttaminen on vastoin YK:n yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista. Aloitteessa esitetään, että hankintalakia ei sovellettaisi sellaisten vammaispalveluiden hankintaan, joissa on kyse vammaisten henkilöiden välttämättömän huolenpidon ja tuen tarpeista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.