”Tähän tottuu, kun ottaa varovasti” – brittisatiirikko puhuu suunsa puhtaaksi brexitistä ja suomalaisista outouksista

OUTOUDET Brittisatiirikko haluaisi tehdä tv-sarjan menestyneistä maahanmuuttajista ja ihmettelee suomalaislasten aikaisia kouluaamuja.

Aapo Siippainen

Brittiläinen Joel Willans tunnetaan satiirisista Very Finnish Problems -kirjoista ja internet-meemeistä Pakinoissa ja huumorikuvissa katsotaan suomalaista elämää ulkomaalaisen hämmästelijän silmin. Salmiakin ja talven pimeyden lisäksi Willans on kynäillyt myös politiikasta sekä Suomen ja Ruotsin suhteista.

Haastattelupäivän aamuna Ullanlinnassa asuva Willans on jo törmännyt useaan ”suomalaiseen ongelmaan”. Ensimmäinen niistä tuli vastaan perheen lasten lähtiessä kouluun.

– Miksi koulupäivät alkavat Suomessa jo kahdeksalta? Lapset joutuvat menemään kouluun pimeässä ja väsyneinä. Ja sitten he tulevat yhdeltä iltapäivällä yksin kotiin. En ymmärrä, Willans tuhahtaa ja levittelee käsiään.

Kahden lapsen isä ehdottaa, että koulu alkaisi kello 9 tai mieluusti paljon myöhemmin.

– Saisin itsekin nukkua pidempään, koska tykkään tehdä töitä öisin.

Ensi syksynä Willansin perheelle saattaa olla tiedossa pidempiä yöunia. Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta nimittäin suosittelee, että kello kahdeksan kouluaamuista luovuttaisiin.

Ongelmat jatkuivat työmatkalla Katajanokalla sijaitsevaan mainostoimistoon.

– Olen tottunut kävelemään varovasti, mutta silti liukastuin. Se oli toinen kerta tänä talvena. Katujen auraus on Helsingissä aivan sattumanvaraista. Yksi kortteli saattaa olla hyvin hoidettu, mutta viereinen on aivan lumen ja jään peitossa. Olen huolissani erityisesti vanhusten puolesta.