"Pelasta pimppi" – jopa 3 000 tyttöä uhkaa sukuelinten silpominen Suomessa

Silpomista tapahtuu eniten 30:ssä Afrikan ja Lähi-idän maassa, mutta sille altistuu osa maahanmuuttajataustaisista tytöistä myös Suomessa. Kuvituskuva. Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Silpominen koskettaa myös suomalaisia: maassamme asuu yli 10 000 silvottua tyttöä tai naista. Lisäksi arviolta 650 – 3 000 tyttöä on vaarassa joutua silvotuksi.

Maailmanlaajuisesti silpominen uhkaa noin kolmea miljoonaa tyttöä joka vuosi.

– Silpomisen lopettaminen edellyttää selkeää lainsäädäntöä ja tiedottamista, Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni tähdentää.

Suomen World Visionin kampanja Pelasta pimppi – Seis silpomiselle on taistelee silpomista vastaan ja vaatii toimia sen lopettamiseksi.

– Tyttöjen suojelemiseksi tarvitaan eri ammattilaisten yhteistyötä. Avainasemassa on uskonnollisten johtajien ja muiden vaikuttajien osallistaminen silpomisen vastaiseen työhön. Perhe tai vanhempi saattaa olettaa virheellisesti eri uskontojen vaativan silpomista, Gothóni huomauttaa.

Imaami Omer Mohamed Hussein tuomitsee silpomisen yksiselitteisesti.

– Tyttöjen sukuelinten silpominen ei kuulu islamiin. Se on terveydelle haitallinen kulttuuriperinne, josta pitää luopua, Hussein toteaa.

Silpominen on kielletty muissa Pohjoismaissa erillisellä lainsäädännöllä. Suomessa tullaan jälkijunassa.

Kansalaisaloite silpomisen kieltämisestä erillislailla sai viime syksynä tarvittavat yli 50 000 allekirjoitusta ja etenee tulevan eduskunnan käsiteltäväksi. Suomen World Vision tukee lakialoitetta.

– Erillislaki on tarpeellinen lisä keinovalikoimaan, jolla ehkäistään silpomista. Sen tueksi tarvitaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan sekä opetussektorin kouluttamista silpomisesta ja sen ehkäisystä, Gothóni sanoo.

Tänään 6. helmikuuta on kansainvälinen silpomisen vastainen päivä. Sosiaali- ja terveysministeriössä järjestettiin aamupäivällä uskonnollisille johtajille ja vaikuttajille keskustelutilaisuus tyttöjen sukuelinten silpomisen tilanteesta Suomessa.

Silpomista tapahtuu pääosin noin 30 maassa Afrikassa ja Lähi-idässä. Maailmassa elää jopa 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista. Mikään uskonto ei vaadi silpomista.

Suomen World Vision tekee työtä silpomisen pysäyttämiseksi Kenian Sookissa. Kun työ alkoi noin 10 vuotta sitten, lähes kaikki alueen tytöt silvottiin. Nykyään noin 45 prosenttia.

Silpomisen vastainen työ tarkoittaa vaihtoehtoisten väkivallattomien aikuistumisriittien järjestämistä, silpojien kouluttamista uusiin ammatteihin, turvatalojen rakentamista tytöille ja koko yhteisön kouluttamista tyttöjen oikeuksista ja silpomisen vaaroista.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut