Yle: Jopa 15 hoivakotiasukkaan epäillään kuolleen hoitovirheen vuoksi – omaiset kertovat järkyttävistä tapauksista

Suomen hoivakotiskandaali paisuu. Yle kertoo, että Valviralla on selvityksessä 13 tai jopa 15 kuolemantapausta, joiden epäillään johtuvan hoitovirheestä tai laiminlyönnistä.

Epäilyt koskevat niin yksityisiä kuin julkisia hoivakoteja eri puolilla Suomea. Suurin osa tapauksista on vuosilta 2017–2018.

Myös omaiset ovat syyttäneet hoivakoteja vanhempiensa kuolemista.

Yle kertoo yksityisestä Esperi Caren muuramelaisesta hoivakodista, jossa haastateltavan äiti löi päänsä parvekkeella ja sai verenpurkauman. Pian tämän jälkeen äidin puhe puuroutui.

Tyttären mukaan Keski-Suomen keskussairaala ei suostunut leikkaamaan äitiä, koska riskit olivat hyötyihin nähden liian suuret. Neljän päivän päästä äiti kuoli Muuramen terveyskeskuksessa.

Äiti kysyi Esperi Carelta, oliko hoitajamitoitus kunnossa. Hoivayhtiö vakuutti, että mitoitus oli toimiluvan ja sopimuksen mukainen. Hoitajia oli 0,6 yhtä asukasta kohti.

Toisessa Ylen kertomassa tapauksessa omaisen isä kuoli Salossa julkisessa hoivakodissa. Omainen teki kantelun, koska epäilee hoitovirhettä. Mies oli päässyt käsiksi luumuihin, vaikka hän tarvitsi ruokailuun hoitajan apua nielemisvaikeuksien takia. Tukehtuminen tapahtui Ylen mukaan osaston yleisissä tiloissa keskellä päivää.

Esperi Caren ja muiden yksityisen sekä julkisten hoivakotienlisäksiValvira tutkii myös ainakin yhtä Helsingin kotihoidon laiminlyöntiepäilyä

Viime huhtikuussa nainen makasi kotonaan kuolleena jopa viikkoja, koska kotihoito ei saanut tietoa asiakkaan kotiutumisesta sairaalasta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut