Pihvin alkuperä pitää jatkossa kertoa ravintoloissa, kebabin ei – ravintolan omistaja: "Byrokratian purkutalkoot ovat epäonnistuneet"

RAVINTOLAT Uuden asetuksen mukaan lihan alkuperämaa pitää ilmoittaa kirjallisesti. Uudistus teettää lisätöitä ravintoloille.

Ravintola Graniittilinnan keittiömestari Jari Palmroth leikkasi pihvilihaa. Liharuoat ovat vahvasti edustettuina Graniittilinnassa. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Lihan alkuperämaa pitää toukokuusta alkaen ilmoittaa ravintoloissa kirjallisesti. Uusi asetus koskee raaka-aineena käytettävää naudan, sian, lampaan, vuohen ja siipikarjan lihaa, joka voi olla tuoretta, jäähdytettyä tai jäädytettyä.

Alkuperätiedon ei tarvitse olla painettuna ruokalistaan eikä tietoa tarvitse antaa jokaiselle asiakkaalle erikseen kirjallisesti, vaan tieto lihan alkuperämaasta voi olla esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla tavalla selkeästi esillä.

Ravintola Sea Horsen osakas Petri Laitinen arvelee, että heillä lihan alkuperätiedot laitetaan jonkinlaiseen ständiin.

– Katsotaan nyt miten tämä asia menee. Kai tästä jotain ohjeistusta ravintoloille tulee, Laitinen sanoo.

Hän kokee, että uusi vaatimus lisää byrokratian määrää ravintoloissa.

– Omavalvontasuunnitelman liitesivujen määrä kasvaa koko ajan. Byrokratian purkutalkoot ovat epäonnistuneet ainakin ravintolasektorilla. Mutta kaikkeen lisätyöhön turtuu, Laitinen miettii.

– Kyllä ravintolat kertovat lihan alkuperän asiakkaille joka tapauksessa, tässä tulee vaan lisää printattavaa.

Byrokratian purkutalkoot ovat epäonnistuneet ravintolasektorilla."

Ravintolakolmion keittiötoimenjohtaja Sami Hiltunen sanoo uuden asetuksen aiheuttavan jonkin verran lisätöitä esimerkiksi yhtiön Graniittilinna-ravintolassa, jonka tarjonnassa liharuoat ovat vahvasti esillä.

– En näe uutta asetusta kovinkaan isona peikkona meillä. Olemme sitoutuneet suomalaiseen naudan- ja sianlihaan ja siipikarjaan. Jo nyt meillä kerrotaan lihan alkuperä, jos asiakkaat sitä kysyvät, Hiltunen kertoo.

Hän arvelee, että uuden asetuksen noudattaminen saattaa tuottaa enemmän töitä lounasravintoloissa, joissa lihojen alkuperä vaihtelee.

– Lihan alkuperän selkeä ilmoittaminen kirjallisesti voi tuoda ravintolalle myös statusta ja olla omanlaisensa myyntivaltti.

Hiltunen hämmästelee sitä, että lihan alkuperän kirjallinen ilmoitus ei koske raakaliha- tai lihavalmisteita. Jos esimerkiksi jauhelihapihvit tulevat raakana ravintolaan, jossa ne paistetaan, tai pihvit tulevat ravintolaan kypsinä, jossa ne lämmitetään, pihvien raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaata ei tarvitse ilmoittaa.

En näe uutta asetusta kovinkaan isona peikkona."

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa murahti uudelle säännölle.

– Kirjallisten ilmoitusten tekeminen vaatii ravintoloilta paljon lisätyötä. Jos alkuperän ilmoittamisessa olisi sallittu suullinen ilmoittaminen, kuten allergeeneissä, ravintoloille aiheutuva lisätyö olisi ollut merkittävästi pienempi, toteaa MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi

MaRan mielestä uusi asetus ei kohtele ravintoloita tasapuolisesti, koska monen suositun liharuoan, kuten kebabin, alkuperää ei tarvitse aina ilmoittaa. Kebabliha on valtaosassa ravintoloita lihavalmistetta, jota asetus ei koske.

Ravintoloihin tulee paljon tilauksia lyhyellä varoitusajalla. MaRan mielestä kirjallisten ilmoitusten tekeminen hidastaa palvelua, kun esimerkiksi yritysasiakas tilaa kokoustarjoilun lyhyellä varoitusajalla, eikä tilatuista annoksista ole olemassa valmista etukäteen tehtyä ilmoitusta.

Lihan alkuperämerkintäasetus

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi tammikuussa, että Euroopan komissio ei vastusta Suomen asetusehdotusta, joka velvoittaa ravintoloita ilmoittamaan näkyvästi lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa.

Asetus astuu voimaan toukokuun alussa ja koskee naudan, sian, lampaan, vuohen ja siipikarjan lihaa. Asetus ei koske raakaliha- tai lihavalmisteita eikä poron, riistan ja hevosen lihaa.

Suomi jatkaa EU-tason vaikuttamista alkuperämerkintävelvoitteen laajentamiseksi myös kalaan, muihin lihalajeihin sekä lihajalosteisiin.

Maa- ja metsätalousministeriön toukokuussa 2018 teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia kuluttajista pitää tärkeänä, että tieto aterian ainesosana käytetyn lihan alkuperämaasta olisi tarjoilupaikoissa saatavilla ilman, että sitä tarvitsee erikseen kysyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
  2. Helsinkiläisiä kosiskellaan nyt kausitöihin perunamaille – työntekijöille saattaa järjestyä myös kuljetus
  3. Kansallinen kaupunkipuisto nytkähti eteenpäin – aletaan valmistella Keskuspuiston ja Haltialan pohjalta
  4. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
  5. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
  6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
  7. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
  8. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
  9. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
  10. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
  11. Jouko Kokkonen HU:ssa: "Urheiluseurat ovat yhteiskunnan koossapitäjiä"
  12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
  13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
  14. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
  15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
  2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
  3. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
  4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
  5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
  6. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
  7. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
  8. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
  9. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
  10. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
  11. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
  12. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
  13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
  14. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
  15. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.