Pihvin alkuperä pitää jatkossa kertoa ravintoloissa, kebabin ei – ravintolan omistaja: "Byrokratian purkutalkoot ovat epäonnistuneet"

RAVINTOLAT Uuden asetuksen mukaan lihan alkuperämaa pitää ilmoittaa kirjallisesti. Uudistus teettää lisätöitä ravintoloille.

Ravintola Graniittilinnan keittiömestari Jari Palmroth leikkasi pihvilihaa. Liharuoat ovat vahvasti edustettuina Graniittilinnassa. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Lihan alkuperämaa pitää toukokuusta alkaen ilmoittaa ravintoloissa kirjallisesti. Uusi asetus koskee raaka-aineena käytettävää naudan, sian, lampaan, vuohen ja siipikarjan lihaa, joka voi olla tuoretta, jäähdytettyä tai jäädytettyä.

Alkuperätiedon ei tarvitse olla painettuna ruokalistaan eikä tietoa tarvitse antaa jokaiselle asiakkaalle erikseen kirjallisesti, vaan tieto lihan alkuperämaasta voi olla esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla tavalla selkeästi esillä.

Ravintola Sea Horsen osakas Petri Laitinen arvelee, että heillä lihan alkuperätiedot laitetaan jonkinlaiseen ständiin.

– Katsotaan nyt miten tämä asia menee. Kai tästä jotain ohjeistusta ravintoloille tulee, Laitinen sanoo.

Hän kokee, että uusi vaatimus lisää byrokratian määrää ravintoloissa.

– Omavalvontasuunnitelman liitesivujen määrä kasvaa koko ajan. Byrokratian purkutalkoot ovat epäonnistuneet ainakin ravintolasektorilla. Mutta kaikkeen lisätyöhön turtuu, Laitinen miettii.

– Kyllä ravintolat kertovat lihan alkuperän asiakkaille joka tapauksessa, tässä tulee vaan lisää printattavaa.

Byrokratian purkutalkoot ovat epäonnistuneet ravintolasektorilla."

Ravintolakolmion keittiötoimenjohtaja Sami Hiltunen sanoo uuden asetuksen aiheuttavan jonkin verran lisätöitä esimerkiksi yhtiön Graniittilinna-ravintolassa, jonka tarjonnassa liharuoat ovat vahvasti esillä.

– En näe uutta asetusta kovinkaan isona peikkona meillä. Olemme sitoutuneet suomalaiseen naudan- ja sianlihaan ja siipikarjaan. Jo nyt meillä kerrotaan lihan alkuperä, jos asiakkaat sitä kysyvät, Hiltunen kertoo.

Hän arvelee, että uuden asetuksen noudattaminen saattaa tuottaa enemmän töitä lounasravintoloissa, joissa lihojen alkuperä vaihtelee.

– Lihan alkuperän selkeä ilmoittaminen kirjallisesti voi tuoda ravintolalle myös statusta ja olla omanlaisensa myyntivaltti.

Hiltunen hämmästelee sitä, että lihan alkuperän kirjallinen ilmoitus ei koske raakaliha- tai lihavalmisteita. Jos esimerkiksi jauhelihapihvit tulevat raakana ravintolaan, jossa ne paistetaan, tai pihvit tulevat ravintolaan kypsinä, jossa ne lämmitetään, pihvien raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaata ei tarvitse ilmoittaa.

En näe uutta asetusta kovinkaan isona peikkona."

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa murahti uudelle säännölle.

– Kirjallisten ilmoitusten tekeminen vaatii ravintoloilta paljon lisätyötä. Jos alkuperän ilmoittamisessa olisi sallittu suullinen ilmoittaminen, kuten allergeeneissä, ravintoloille aiheutuva lisätyö olisi ollut merkittävästi pienempi, toteaa MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi

MaRan mielestä uusi asetus ei kohtele ravintoloita tasapuolisesti, koska monen suositun liharuoan, kuten kebabin, alkuperää ei tarvitse aina ilmoittaa. Kebabliha on valtaosassa ravintoloita lihavalmistetta, jota asetus ei koske.

Ravintoloihin tulee paljon tilauksia lyhyellä varoitusajalla. MaRan mielestä kirjallisten ilmoitusten tekeminen hidastaa palvelua, kun esimerkiksi yritysasiakas tilaa kokoustarjoilun lyhyellä varoitusajalla, eikä tilatuista annoksista ole olemassa valmista etukäteen tehtyä ilmoitusta.

Lihan alkuperämerkintäasetus

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi tammikuussa, että Euroopan komissio ei vastusta Suomen asetusehdotusta, joka velvoittaa ravintoloita ilmoittamaan näkyvästi lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa.

Asetus astuu voimaan toukokuun alussa ja koskee naudan, sian, lampaan, vuohen ja siipikarjan lihaa. Asetus ei koske raakaliha- tai lihavalmisteita eikä poron, riistan ja hevosen lihaa.

Suomi jatkaa EU-tason vaikuttamista alkuperämerkintävelvoitteen laajentamiseksi myös kalaan, muihin lihalajeihin sekä lihajalosteisiin.

Maa- ja metsätalousministeriön toukokuussa 2018 teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia kuluttajista pitää tärkeänä, että tieto aterian ainesosana käytetyn lihan alkuperämaasta olisi tarjoilupaikoissa saatavilla ilman, että sitä tarvitsee erikseen kysyä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Onko tämä pizza ainoa laatuaan Suomessa? – 15 vuotta sitten syntynyt resepti on kotikaupungissaan suursuosikki ja uppoaa etenkin teinien mahaan 31.1.2019 20:00
  2. Onko sairasta puolalaista lihaa tuotu myös meille? – Useita selvityksiä aloitettu Suomessa 28.1.2019 14:22
  3. Suomeen tuotu Puolasta jopa 250 kiloa rikollisesti teurastettua lihaa – viranomaiset eivät tiedä, onko lihaa myyty Suomessa 30.1.2019 15:33
  4. Yli 100 kebabravintolaa jättisyynissä: Karuja tuloksia – "Mahdollinen ruokamyrkytyksen aiheuttaja" 11.1.2019 20:00
  5. VTT varoittaa lihatuotannon bakteerikannoista: "300 miljoonaa ihmistä voi kuolla vuoteen 2050 mennessä" – löytyykö apu suomalaisesta rokotteesta? 9.1.2019 19:35
  6. Suomalaisen burgerketjun vegepihvissä yllättäviä raaka-aineita – "Muistuttaa erehdyttävästi naudanlihaa" 12.12.2018 9:33
  7. Nämä ravintolaruoat paljastuivat hurjiksi energiapommeiksi – Pasta-annos yli 2 500 kaloria, kebab-annos lähes 1 500 kaloria 7.1.2019 20:05
  8. Petolliset mansikkamyyjät narahtavat tänä kesänä, kun pistokokeita laajennetaan – "Alkuperä on aina selvitettävissä" 4.6.2018 11:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut