Lääkeväärennökset voivat viedä hengen – Suomessa paljastunut jo kolme tapausta syöpälääkkeistä

Kekseliäät ja häikäilemättömät rikolliset pakottavat entistä tehokkaampiinvarotoimiin lääkeväärennösten torppaamiseksi, joten lauantaina otetaan käyttöön uusi lääkevarmennusmenetelmä kaikissa EU-maissa.

Suomalaisista sairaala-apteekeista on tavattu lääkeväärennöksiä kolme kertaa. Kaikki lääkeväärennökset koskivat syöpälääkkeitä. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Lääketeollisuus on miljardibisnes, joka kerää valitettavasti myös häikäilemättömiä rikollisia hankkimaan osaansa potista. Seurauksena on maailmanlaajuiseksi ongelmaksi paisuneet lääkeväärennökset, jotka ovat pahimmillaan hengenvaarallisia.

Rikolliset kehittävät jatkuvasti keinoja, joilla kiertää lääkeväärennösten torjumiseksi kehitettyjä toimia. Osa tunnistetuista lääkeväärennöksistä on toteutettu taitavasti.

Paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet apteekista tai laillisesta verkkoapteekista. Tällöin lääkkeiden turvallisuus, teho ja laatu on valvonnalla varmistettu. Laillisia alkuperäisvalmistajan lääkevalmisteita ei myydä alennuksella internetissä.

– Tärkein viestimme kuluttajille on se, että lääkkeitä ei pidä ostaa koskaan laittomista lähteistä. Lääkeväärennös voi pahimmillaan olla hengenvaarallinen, Suomen Lääkevarmennus Oy:n toimitusjohtaja Maija Golghe-Kokkonen painottaa.

Hän kertoo kuluttajien ostavan lääkkeitä epämääräisiltä tahoilta säästöä tavoitellessaan tai häveliäisyyssyistä.

– Esimerkiksi erektiolääkkeet saattavat olla sellaisia, joiden ostaminen anonyyminä voi vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta, mitä se ei missään tapauksessa ole.

Suomalaisissa apteekeissa tai verkkoapteekeissa lääkeväärennöksiä ei ole tavattu vielä koskaan. Sen sijaan sairaala-apteekeissa väärennöksiä on ollut kolmesti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea veti vuonna 2014 pois markkinoilta sairaalassa rinta- ja mahasyövän hoidossa käytettyjä lääkkeitä, joiden tuotehistoria käytettyjen hankinta- ja jakelukanavien osalta oli väärennetty. Kyse oli Italiasta varastetuista lääkkeistä, jotka sisälsivät vain pienen määrän vaikuttavaa lääkeainetta. Pakkaukset olivat vielä lääketukkukaupan varastossa, kun tapaus ilmeni, eikä niitä ollut toimitettu potilaille.

Myös kaksi muuta Suomen tapausta koskee syöpälääkkeitä. Näissä tapauksissa valmisteiden pakkausmerkintöjä oli osittain manipuloitu. Tapausten tutkinta on edelleen kesken.

Kaikki tapaukset koskivat Orifarmin lääkkeitä. Orifarmin toimitusjohtaja Sanna Raappana kertoo lääkeväärennösten päätyneen Suomeen virallisten jakelukanavien kautta eli ne oli ostettu laillisista eurooppalaisista lääketukuista.

– Lääkeväärennökset ovat ongelma, jota vastaan olemme rakentaneet aukotonta puolustusmekanismia jo vuosien ajan. Nyt olemme viimein siinä tilanteessa, että uusi lääkevarmennusjärjestelmä saadaan käyttöön, Raappana kertoo.

– Työ alkoi EU:ssa ja eteni siitä kansalliseen päätöksentekoon. Myös Orifarm on osaltaan ollut alusta asti mukana kehittämässä ja rahoittamassa hanketta.Uusi Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä otetaan käyttöön lauantaina 9.2.2019. Reseptilääkkeiden pakkauksiin tulee uudet EU:n vaatimat turvamerkinnät, joiden avulla apteekki varmistaa lääkepakkauksen aitouden ennen lääkkeen luovuttamista asiakkaalle.

Uudistuksen myötä apteekkien velvollisuutena on tarkistaa lääkepakkauksen turvamerkinnät.Uudet turvamerkinnät koostuvat kahdesta osasta: peukaloinnin paljastavasta mekanismista sekä lääkepakkauksen yksilöivästä koodista. Tarkistus tapahtuu nopeasti, eikä se edellytä asiakkaalta mitään toimenpiteitä.

Järjestelmän käyttöönottoa on testattu kattavasti yhteistyössä lääketukkujen, apteekkien ja sairaala-apteekkien kanssa. Suomessa lääkevarmennusjärjestelmän rakentamisesta ja hallinnoinnista vastaa Suomen Lääkevarmennus Oy.

Suomen lääkejakeluketju käsittelee vuosittain 7 500 eri valmistetta ja lähes 70 miljoonaa pakkausta.

Lääkeväärennökset

Lääkeväärennöstä voi olla lähes mahdoton tunnistaa. Lääkkeen käyttäjä ei voi tunnistaa lääkeväärennöstä ulkonäön perusteella. Asiantuntijatkin tarvitsevat lääkeväärennöksen tunnistamiseen usein laboratoriotutkimuksia.

Lääkkeiden tilaaminen laittomasta verkkokaupasta on paitsi riski terveydelle, myös lääkkeiden laittomaan maahantuotiin liittyvä rikos. Laittomaan lääkekauppaan liittyvän riskin kantaa yksinomaan lääkkeen maahantuoja tai tilaaja.

Laillisen suomalaisen verkkoapteekin tunnistaa verkkopalvelussa olevasta yhteiseurooppalaisesta tunnuksesta, josta on linkki Fimean ylläpitämään luetteloon laillisista apteekkien verkkopalveluista.

Kaikenlaisia lääkevalmisteita – kalliista syöpälääkkeistä halpoihin kipulääkkeisiin – väärennetään. Maailmanlaajuisesti raportoidaan eniten malarialääkkeiden ja antibioottien väärennöksiä. Kehittyneissä maissa tavataan yleisimmin elintaso- ja elämäntapalääkkeiden, kuten erektio- ja laihdutuslääkkeiden, väärennöksiä.

Viime aikoina on havaittu yhä enemmän myös henkeä pelastavien lääkkeiden, kuten syöpä- sekä sydän- ja verisuonitautien lääkkeiden väärennöksiä.

Myös ravintolisänä myytävä valmiste voi olla lääkeväärennös. Valmisteen voidaan esittää sisältävän luonnosta peräisin olevia ainesosia, mutta valmisteen teho saattaakin perustua pakkausmerkinnöissä mainitsemattomaan lääkeaineeseen. Esimerkiksi joidenkin internetissä myytävien laihdutusvalmisteiden on todettu sisältävän lääkeainetta, joka haittavaikutuksiensa vuoksi on poistettu laillisilta markkinoilta.

Lähde: Fimea

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 2. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 3. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 6. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 7. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 8. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 9. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 10. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 11. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 12. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 15. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 5. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 6. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 8. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 12. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 13. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 14. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 15. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.