Tästä MM-kullasta Matti Nykänen olisi voinut jäädä paitsi – historioitsija Ylelle: "Kisaa ei olisi pitänyt hypätä", katso legendaarinen haastattelu

Matti Nykänen nousi Suomen suureksi sankariksi jo Oslon MM-kisoissa vuonna 1982. Sakean sumun keskeltä tuli kylmäpäinen nuorukainen ja liiteli MM-kultaan. Oslon MM-kisa muistetaan erittäin sakeasta "hernerokkasumusta".

Kisaa on kuvailtu osuvasti "parhaaksi kisaksi, jota kukaan ei nähnyt".

Mäkihyppyhistorioitsija Kari Nyberg pitää kilpailua ja ennen kaikkea Nykäsen suoritusta siinä mullistavana.

– Ei sitä kisaa olisi tosiaankaan pitänyt hypätä. Norjalaiset niin halusivat, sillä he kuvittelivat ison mäen vielä voittavansa. Lehdistössä Mattia ei mainittu lainkaan voittajaehdokkaana. Hyvältähän se näytti norjalaisten kannalta Hanssonin hypyn jälkeen, Nyberg muisteli Ylelle.

Nyberg muisteli, ettei Nykästä ollenkaan tuntunut kiinnostavan vallitsevat sääolot. Hän meni mäkeen kuin "jäätelöä ostamaan".

Oslon MM-kullan jälkeen Nykänen voitti kaiken, mitä mäkihypyssä voi vain saavuttaa. Hän juhli neljää olympiakultaa ja viittä maailmanmestaruutta sekä voitti mäkihypyn maailmancupin kokonaiskilpailun yhteensä neljä kertaa. Nykästä pidetään maailman kaikkien aikojen parhaana mäkihyppääjänä.

Nykänen kuoli sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä vain 55-vuotiaana.

Katso videolta, miten MTV3:n Kymmenen Uutiset kertoi Nykäsen kultahypyistä MM-Oslossa 1982.

Kisan jälkeen haastattelussa oli vaaleatukkainen ja lapsenkasvoinen MM-voittaja, joka sai vastata muun muassa klassiseen miltä nyt tuntuu -kysymykseen.

– Mukavalta! sanoi 18-vuotias Nykänen.