Poliisille 10 000 euron uhkasakko – IL: Pysäyttivät Mustan Barbaarin äidin ja siskon laittomin perustein

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoo poliisin tehneen etnistä profilointia ja siten menetelleen syrjintäkiellon vastaisesti katuprostituution valvonnassa.

Musta Barbaari nosti julkiseen keskusteluun poliisin katuvalvonnassa harjoittaman etnisen syrjinnän, jonka kohteeksi hänen äitinsä ja siskonsa joutuivat kesäyönä Helsingin keskustassa. Sauvo Jylhä

Crista Lassfolk-Feodoroff

Räppäri Mustan Barbaarin äidin ja siskon kohtelu on tuonut poliisille 10 000 euron uhkasakon.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi viime viikolla poliisin menetelleen heidän kohdallaan syrjintäkiellon vastaisesti katuprostituution valvonnassa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä STT.

Tiistaina Iltalehti kertoi, että uhkasakko liittyy tapaukseen vuoden 2016 kesäyönä, jolloin siviilipukuiset poliisit vaativat nähdä kahden tummaihoisen naisen henkilöllisyystodistukset Helsingin keskustassa. Molemmat naiset ovat Suomen kansalaisia, syntyjään Tansaniasta. Kyseiset naiset ovat Mustan Barbaarin eli James Nikanderin äiti ja hänen siskonsa, ja tapaus nousi julkisuuteen Nikanderin kirjoitettua siitä sosiaaliseen mediaan. Muusikko väitti, että poliisi olisi kaatanut hänen äitinsä maahan ja puhunut rasistisesti.

Syyttäjä ei aloittanut asiasta esitutkintaa.

Syrjintä tapahtui heinäkuussa 2016, kun naiset olivat liikkeellä miespuolisen ystävänsä kanssa puhuen keskenään englantia ja suomea. Kun mies nousi taksiin Aleksanterinkadun ja Mikonkadun kulmassa, naiset pysäytettiin. Naisten kanssa keskustelemassa ollut valkoihoinen mies sai nousta taksiin ja jätettiin tarkastamatta, vaikka kyseessä oli katuprostituution valvonta.

Lautakunta huomautti lausunnossaan, että seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttö on kriminalisoitu ja seksuaalipalvelujen ostaminen sekä maksullinen tarjoaminen yleisellä paikalla on kielletty.

Naisten mukaan rähjääntyneen oloinen, tatuoitu, t-paitaan ja shortseihin pukeutunut mies koputti toisen olkapäätä ja pyysi englanniksi tätä näyttämään passinsa, lautakunnan päätöksessä sanotaan.

Nainen ei kertomansa mukaan ymmärtänyt koputtelijan olevan siviilipukuinen poliisi.

Nainen kertoi kokeneensa miehen käyttäytymisen uhkaavana ja yritti kävellä tästä poispäin.

–  Tämän jälkeen mies otti naisen mukaan hänestä kiinni, vei hänet seinää vasten ja käski uudelleen näyttämään passinsa. Nainen koki miehen käyttäytyvän vihamielisesti ja yritti päästä pois tilanteesta.

Toinen siviiliasuinen poliisi pyysi samaan aikaan toista naista näyttämään passinsa, eikä naisen mukaan vastannut kysymykseen siitä, miksi häntä pyydettiin näyttämään passia. Hän ei kertomansa mukaan uskonut miestä poliisiksi.

Naisten mukaan heille ei kerrottu pysäyttämisen perustetta, eikä se käynyt ilmi myöhemminkään. Naiset katsoivat, että poliisit toimivat rasistisesti ja pysäyttivät heidät vain etnisen alkuperän perusteella.

Naiset katsoivat oikeudekseen kieltäytyä poliisin tarkastuksesta ja yrittivät poistua paikalta. Poliisit olivat eri mieltä ja laittoivat naiset käsirautoihin. Sen jälkeen poliisit suorittivat henkilöntarkastuksen ja löysivät naisten passit.

Jälkikäteen naiset pyysivät yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaa tutkimaan, perustuiko heidän pysäyttämisensä ja muu kohtelunsa tilanteessa syrjivään etniseen profilointiin ja kieltämään vastaajaa jatkamasta menettelyään sekä asettamaan päätöksensä tehosteeksi uhkasakon.

Helsingin poliisi kertoi lautakunnalle, että vanhemmat konstaapelit työskentelivät kenttävalvontaryhmässä, eivätkä käytä työtehtäviensä vuoksi virka-asua. He olivat suorittamassa prostituutiovalvontaa, johon liittyi myös ulkomaalaistehtäviä.

Poliisin mukaan vanhemmat konstaapelit saivat tiedon, jonka mukaan alueella harjoitettiin katuprostituutiota. Kun he huomasivat naiset valkoihoisen miehen kanssa, he päättivät jäädä seuraamaan tilannetta. Kun mies poistui, he päättivät tarkistaa naisten henkilöllisyyden. Poliisi perusteli tarkastusta sillä, että kokemusperäisen tiedon mukaan ulkomaalaistaustaiset naiset harjoittavat alueella katuprostituutiota varsinkin illalla ja aamuyöllä. Poliisi kiisti syrjineensä naisia, mutta myönsi, että menettelyn perusteena oli osaltaan naisten tummaihoisuus.

Lautakunnan mukaan lainvalvonnassa tällainen etninen profilointi ihmisten ihonvälin ja stereotyyppisten käsitysten perusteella ei ole hyväksyttävää.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi, että vastaajan menettely oli ollut yhdenvertaisuuslaissa kiellettyä välitöntä syrjintää heidän alkuperänsä perusteella. Lautakunta kielsi vastaajaa uusimasta hakijoihin kohdistunutta yhdenvertaisuuslain vastaista menettelyä ja asetti kieltopäätöksen tehosteeksi 10 000 euron uhkasakon.

Mustan Barbaarin äiti tuomittiin aiemmin virkamiehen vastustamisesta 35 päiväsakkoon ja sisko poliisia vastaan niskoittelusta 10 päiväsakkoon.

Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto päätti aiemmin, ettei poliiseja ole syytä epäillä rikoksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.