Suomalaisfirma intoilee kehittämästään "vegekananmunasta" – "Ei se kauas osu"

Kasvispohjaista rehua käytetään kahden munatuotteen tuotannossa. Munax Oy

Mikko Välimaa

Kasvissyönti kasvattaa suosiotaan, ja markkinoille tulee koko ajan uusia kasvisruokailijoille suunnattuja tuotteita.

Tiistaina uutuustuotteesta kertoi Laitilan Kanatarhan munia tuottava Munax Oy, joka on siirtynyt ulkona elävien ja geenimuuntelemattomien kanojen munatuotannossa täysin kasvipohjaiseen rehuun.

Yhtiön mukaan muutos on vaatinut pitkällisen kehitystyön.

– Tuotekehitystä on hyvä ja tehokasta viedä eteenpäin, kun teemme yhteistyötä lähellä sijaitsevan Agrox-rehutehtaan kanssa. Agroxin vahvuutena on, että se käyttää lähialueen viljelijöiden viljoja, kertoo Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka tiedotteessa.

Laitilan Kanatarhan kananmunat pakataan Laitilassa Munaxilla.

Eläinkunnasta peräisin olevaa ruokaa välttäville vegaaneille "vegemuna" voi kuullostaa silkalta mainostempulta.

Torikan mukaan nyt otettu kehitysaskel on kuitenkin yksi askel kasviksia suosivan ruokavalion suuntaan.

– Kasvipohjainen ravinto kiinnostaa ihmisiä ja meillä tämä tuotekehitys on leikkisästi kulkenut työnimeltään Vege-kananmunat. Eikä se kauas osu. Niin kuin me ihmisetkin syömme vege-ruokaa, niin nyt myös meidän ulkokanat ja gmo-vapaat kanat saavat nauttia uutuusrehusta, selittää Torikka.

Munax Oy on tuonut Suomeen myös ulkomunatuotantoa. Se alkoi vuonna 2013. Siinä kanat asustavat kuten lattiakanat eli kauppanimikkeeltään vapaat kanat. Ulkokanat kuitenkin nimensä mukaisesti ulkoilevat ympäri vuoden. Munaxin tuottajat ovat rakentaneet kanoille myös ulkoterassit.

– Terassi mahdollistaa ulkoilun myös huonommallakin ilmalla. Välillä kun vettä sataa kaatamalla tai nyt kuin lunta on paljon, niin ulkoilu onnistuu silti sujuvasti virikkeellisellä talviterassilla, kertoo Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.