Onko Helsingillä piikki auki raidehankkeissa? – Nämä pian alkavat jättimäiset työmaat maksavat kaupungille yli puoli miljardia euroa

INVESTOINNIT Helsingissä on alkamassa jättimäiset rakennustyöt, kun raidejokeria aletaan tänä vuonna rakentaa useista kohdista. Heti perään rakenteille tulee Suomen pisin silta.

Havainnekuva pikaratikasta Maunulassa. Aloitus saattaa viivästyä ensi kesästä, sillä hanke joudutaan käsittelemään uudestaan Helsingin ja Espoon päättävissä elimissä. Raidejokeri

Kaisa Paastela

Helsingissä käynnistyy tänä ja ensi vuonna yhteensä yli puolen miljardin euron raidehankkeet.

Kesällä alkavaksi luvatun raidejokerin tämänhetkinen kustannusarvio Helsingille on noussut jo 209 miljoonaan euroon.

Kruunusiltojen hinnaksi varikkoineen ja kalustohankintoineen on alustavasti arvioitu noin 375 miljoonaa, joihin valtio ei osallistu.

Raidehankkeisiin tullaan Helsingissä käyttämään ainakin 584 miljoonaa euroa tulevina vuosina. Summalla saisi Helsinkiin parikymmentä uutta peruskoulua tai kuutisen keskustakirjastoa.

Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) toteaa, että Helsinki käyttää normaalistikin investointeihin yli 700 miljoonaa euroa vuodessa.

– Raidejokeri ja Kruunusillat ovat osa meidän investointibudjettia.

Onko pyöreästi 600 miljoonaa siis ”peanuts” kaupungin budjetissa?

– En sanoisi, että peanuts, se on iso summa rahaa, mutta esimerkiksi raidejokerin on laskettu tuovan pitkällä aikavälillä maan myynti- ja vuokratuloina 360 miljoonaa euroa.

Raidejokeri siis on kannattava investointi Helsingille, entä Kruunusillat? Meren päälle on hankalampi lisärakentaa.

Sinnemäki korostaa hankkeen liikenteellistä merkitystä. Sinnemäen mukaan pitkällä aikavälillä Laajasalossa tulee Kruunuvuorenranta mukaan lukien olemaan noin 37 500 asukasta, merkittävästi enemmän kuin nyt. Heistä isolle osalle pikaraitiotie on tärkein joukkoliikenneyhteys.

– Vastaavasti, kun paine Laajasalosta metron suuntaan vähenee, autoliikenteen sujuvuus helpottuu.

Sinnemäen mukaan Vartiosaaren rakentaminen ei ole välttämätön osa Kruunusillat-hanketta. Vartiosaaren kaavoitus on tällä hetkellä jäissä.

Kokonaan toinen asia rahoituskysymyksissä on se, että toteutuessaan sote- ja maakuntauudistus nielaisisi suuren osan kaupungin verokertymästä.

– Yksi syy, miksi Helsinki on vastustanut maakunta- ja soteuudistusta on juuri se, että pidemmän päälle kaupungin kyky investoida saattaisi heiketä sen myötä, Sinnemäki muistuttaa.

Raideprojektien kustannusarvioylityksiä on saatu seurata Helsingin päättäjäkunnassa, viimeisimpänä esimerkkinä raidejokeri.

Onko Helsingillä piikki auki raidehankkeissa, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov?

– Koskaan ei ole piikki varauksetta auki, Sazonov vastaa.

Hän toteaa, että kummatkin raidehankkeet ovat keskeisiä Helsingin kaupunkikehitykselle, mistä vallitsee laaja yksimielisyys valtuutettujen kesken. Silti hän huomauttaa, että julkisten hankkeiden kustannusnousut ovat kestämättömiä.

– Näitä ei voida automaationa hyväksyä.

Sazonovin mukaan raidejokerin kustannusarvion 100 miljoonan nousu kertoo, ettei esisuunnittelu ollut riittävää. Ylityksen vuoksi hanke käsitellään uudestaan kaupungin päätöksenteossa.

Sazonov kertoo, että maanantain kaupunginhallituksessa hän aikoo käydä tiukasti läpi, mistä ylitykset johtuvat ja onko jotain vielä tehtävissä.

– Mutta jos tästä jotain hopeareunusta etsii, niin allianssimallia käytettäessä ei toista tällaista lisäbudjettia enää pitäisi tulla, hän sanoo.

Sazonovin mukaan vastaava malli on esimerkiksi Tampereen isoissa hankkeissa pitänyt kustannukset kurissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 2. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 3. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 4. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 5. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 6. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 7. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 8. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 9. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 10. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 11. T24: Asiakkaat palasivat Viron ostoskeskuksiin toukokuussa – Vähittäiskaupan liikevaihto laski vain prosentin viime vuoteen verrattuna
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 5. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 6. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 7. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 8. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 9. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 10. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 11. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 12. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 13. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 14. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 15. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.