Lääkkeen anto tai aamupala 5 euron lisähintaan: näin värikästä on hoivakotien hinnoittelu – "Vanhuksesta tulee kolikkoautomaatti"

Vantaalle valmistuu keväällä uusi Saga Care -palvelutalo. Sen hinnastossa ei mainita tällä viikolla julkisuudessa kohun aiheuttanutta 15 euron vessapaperirullan vaihtoa, mutta lääkkeen annosta veloitetaan 5 euroa kerralta tai 150 euroa kuukaudessa.

Aamiainen kuuluu vain tuplahintaiseen Täysturva-pakettiin, muutoin siitä pitää maksaa 5 euroa kerralta. Aterian kotiin vienti maksaa toiset viisi euroa.

Saga Tammilinnan peruspaketin hinta on 899 euroa kuukaudessa. Summa maksetaan asumismaksun päälle. Peruspakettiin kuuluu päivittäinen lounas, tunti kotiapua viikossa ja siivous joka toinen viikko.

Muuten palveluun sisältyy lähinnä palveluiden olemassaolo: se että paikassa ylipäätään on lääkehuolto ja hoitajapäivystys. Hoitajan käynnistä maksetaan aina erikseen. Sanomalehden luku kahvilassa ja kuntosalin käyttö sentään sisältyvät peruspakettiin.

Saga Care perustelee pilkottuja hintoja sillä, että se haluaa vastata asukkaiden yksilölliseen tarpeeseen.

– Kun eri palveluiden hinnat on avoimesti kerrottu, asukkaat voivat valita haluamansa palvelut eivätkä joudu maksamaan niistä, joita eivät tarvitse, emoyhtiö Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi toteaa.

Tämä on isojen ketjujen harrastaman hinnoittelun hyvä puoli myös Terveys- ja sosiaalialan yrittäjien puheenjohtajan Pekka Riihimäen mielestä. Yhdistys edustaa hoiva-alan pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka kilpailevat suurten jättien, kuten Esperi Caren ja Attendon kanssa.

– Alkuvaiheessa omatoiminen asiakas hyötyy tällaisesta hinnoittelusta. Mutta tähän on tavallaan asetettu ansa: jo vuoden päästä asukas voi olla niin huonossa kunnossa, että palveluja tarvitaan enemmän.

Joka ammattilainen tietää Riihimäen mukaan tämän.

– Ihminen on pian hädässä hinnoittelun kanssa. Kun alussa on laskettu, että kuluista selvitään, vuoden päästä kustannukset ovat voineet kasvaa 1 500 eurolla.

– Siinä vaiheessa ei kuitenkaan enää mielellään vaihdeta vanhuksen hoitopaikkaa. Nykykäytännöksi on tullut, että palveluasunnossa asutaan loppuun asti, Riihimäki sanoo.

Pienet perheyritykset ja säätiöt hinnoittelevat hänen mukaansa palveluasumisen yleensä kiinteään hintaan.

– Asukkaan hoitoisuus muuttuu ajan mittaan, mutta se on tiedossa. 15 euron laskuttaminen vessapaperin tuonnista on absurdia.

– Pilkottu hinnoittelu tekee toiminnan kankeaksi. Työntekijöiden fokus on kaiken kirjaamisessa, ja se on pois hoidosta. Vanhuksista tulee kolikkoautomaatteja, jos näin rumasti saa sanoa.

Saga Caren mukaan heidän hinnoittelunsa ei kangista hoitotyötä.

– Jokaisesta asukkaan kotona käydystä käynnistä pitää joka tapauksessa olla kirjaus, ihan jo asukasturvallisuudenkin vuoksi, Pirttijärvi sanoo.

– Se ei ole pois asukkaiden palveluista.

Sagassa asuu Pirttijärven mukaan enimmäkseen virkeitä ja omatoimisia senioreita, jotka valitsevat itse palvelunsa.

– Kyseessä ei ole hoivakoti.

Tehostetun palveluasumisen hinnoittelu on viidakko, jonne on helppo eksyä. Lain mukaan asiakkaan maksuosuus on 85 prosenttia nettotuloista. Oman käyttöön on jäätävä vähintään 108 euroa kuussa.

Tällä "omalla rahallaan" asukas kustantaa lääkkeitään ja hygieniatarvikkeitaan. Siitä voi joutua maksamaan myös ambulanssikyydit.

Käyttörahan määrä vaihtelee toistaiseksi kunnittain. Käytäntö muuttuu, jos lausunnoilla oleva asiakasmaksulaki etenee eduskunnassa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut