Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaaliehdokas pyytää rahaa Lasten oikeudet ry:n kautta – näin kommentoivat laillisuusvalvojat: "Innovatiivista"

Nurmijärveläinen keskustan eduskuntavaaliehdokas Petri Kolmonen kerää vaalirahaa erikoisella tavalla. Hänen tukiryhmänään toimii Lasten oikeudet -yhdistys, joka on kirjattu yhdistysrekisteriin viime vuoden lopussa. Kolmonen on yhdistyksen puheenjohtaja.

Yhdistyksen Facebook-sivuilla kerrotaan, että Lasten oikeudet ry:n sivuja käytetään 1.5.2019 asti Kolmosen vaalikampanjaan. Sivuilla on linkki, jota kautta voi lahjoittaa rahaa keskustan vaalityöhön.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen toteaa yleisesti, että tukiryhmän tulee olla ehdokkaan tukemiseksi perustettu yhdistys. Yksittäistapauksia ministeriö ei kommentoi.

Lasten oikeudet ry:n säännöissä todetaan, että yhdistyksen tarkoituksena on virittää keskustelua lapsiin kohdistuvissa asioissa ja edistää lasten oikeuksia. Yhdistys pyrkii nostamaan esiin eroperheiden ongelmia ja lapsen oikeutta molempiin vanhempiinsa.

Yhdistyksen toisena tarkoituksena on toimia "vaalirahoituslain tarkoittamana tukiryhmänä". Tämän toteuttamiseksi yhdistys voi tukea taloudellisesti sen valitseman ehdokkaan vaalityötä.

Yhdistyslain mukaan yhdistys saa harjoittaa vain sellaista ansiotoimintaa, josta on määrätty sen säännöissä. Se pykälä täyttyy sääntöjen perusteella.

Ehdokkaiden varainhankintaa säätelee vaalirahoituslaki, jonka toteutumista valvoo Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). VTV:n johtava tilintarkastaja Klaus Krokfors siteeraa lain perusteluja, joissa sanotaan että tukiryhmän käsitettä on haluttu laajentaa.

– Enää tukiryhmää ei tarvitse perustaa vain tiettyjä vaaleja varten eikä nimenomaan tukiryhmäksi. Muuhun tarkoitukseen perustetusta ryhmästä voi tulla tukiryhmä, hän toteaa.

Vaalirahoituslain kannalta Lasten oikeudet -yhdistyksen käyttäminen tukirahan keräämisessä ei siis ole tästä näkökulmasta ongelma.

– Vaalirahoituslain ja puoluelain taustalla on sen korostaminen, että kaikki ehdokkaan tai puolueen saama raha saadaan läpinäkyväksi, Krokfors sanoo.

– Voi olla, että jotakuta muun yhdistyksen käyttäminen tukiryhmänä kummastuttaa, mutta se on mahdollista, ja sitä voi pitää innovatiivisena, kunhan muistaa tukea koskevat läpinäkyvyys- ja ilmoitusvaatimukset.

Ehdokas, tukiryhmä tai muu ehdokkaan tukemiseksi toimiva yhteisö eivät yhteensäkään saa vastaanottaa samalta tukijalta enempää kuin 6 000 euroa eduskuntavaaleissa.

Myöskään yhdistyslain näkökulmasta Kolmosen yhdistys ei näytä ongelmalliselta.

– Käsittelijämme on todennut, että säännöt ovat rekisteröitävissä, Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) lakimies Jyrki Ahdeoja toteaa.

Puheenjohtaja Petri Kolmonen tarkisti yhdistyksensä laillisuuden etukäteen PRH:sta.

– Sieltä sanottiin, että asia on kunnossa, kunhan tukiryhmänä toimiminen selvästi mainitaan säännöissä.

Kolmonen on lapsiasioiden aktiivi ja myös erolasten oikeuksia puolustavan Isät lasten asialla -yhdistyksen puheenjohtaja.

– Tukiyhdistyksen nimeä miettiessä ajattelin, että miksei sillä voisi olla laajempikin tavoite. Yhdistys jatkaa lasten oikeuksien edistämistä sen jälkeenkin, kun se ei enää toimi tukiryhmänä.