Seuraa katoille kertyvää lumikuormaa! Seuraukset voivat olla tuhoisat

Helsingin kaupunki varoittaa rakennusten lumikuormasta ja kehottaa kiinteistönomistajia seuraamaan rakennusten katoille kertyvän lumen määrää.

Tarvittaessa on ryhdyttävä myös lumen poistoon, kaupunki muistuttaa.

Suurimmat lumikuormiin liittyvät riskit ovat rakennuksissa, joissa kattorakenteiden jännevälit ovat pitkiä. Tällaisia rakennuksia ovat muun muassa urheiluhallit, suuret kaupat, ratsastusmaneesit sekä kuplahallit.

Katolle kasautuva lumi voi vahingoittaa rakennuksen rakenteita, etenkin silloin kun lumi muuttuu vetiseksi sään lauhtuessa. Ongelmia voi syntyä myös, jos lunta kertyy runsaasti vain jollekin osalle kattoa.

Lumikuormat voivat kasvaa liian suuriksi vuosina erityisesti vuosina 1955–1969 rakennetuissa taloissa. Tuolloin rakennetut talot eivät välttämättä kestä kuin reilun sadan kilon lumikuorman neliötä kohden. Etelärannikolla lumen tiheys oli tammikuussa keskimäärin 158 kiloa neliöltä.

Tavanomaiset omakoti-, pari- ja rivitalot eivät kuulu riskikohteisiin.

Lumen painon arvioimiseksi ei riitä pelkästään tieto lumikerroksen paksuudesta, koska lumen paino riippuu sen tiheydestä. Lumikuorma on suurimmillaan yleensä kevättalvella.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan lunta on Helsingissä luvassa lisää lauantaina. Sunnuntaina sade on muuttunut vedeksi.

Alueelliset ja ajankohtaiset kattojen lumikuormat sekä lumenpudotusohjeet löytyvät osoitteesta http://www.ymparisto.fi/kattojenlumikuorma

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut