Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokranantajalta outo korvausesitys Viikin rikkinäisen hissin kiistaan – asukkaat harkitsevat jopa oikeustoimia

Setlementtiasunnot aikoo maksaa korvauksia kuukausia käytöstä pois olleesta viikkiläistaloyhtiön hissistä vain liikuntaesteisille.

Asukkaille lähettämässään kirjeessä Setlementtiasunnot perustelee kantaansa lakipykälällä asuinhuoneiston vuokrauksesta. Vuokralaisella on lain mukaan oikeus saada kohtuullista alennusta vuokrasta ajalta, kun huoneistoa ei ole voinut käyttää. Muuten alennus voi tulla kysymykseen vain poikkeustilanteissa.

– Edellisen johdosta katsomme, että hissin toimimattomuudesta voi aiheutua liikuntaesteisille tosiasiallista haittaa, Setlementtiasunnot toteaa tiedotteessaan.

Hyvitys on 15 prosenttia vuokrasta.

Asukkaat vaativat ryhmäkirjeellä korvauksia kaikille sekä ovat laatineet ehdotukseksi oman, asukkaan ikään ja liikkumiskykyyn perustuvan korvaustaulukon. Korvauksia on tähän mennessä hakenut yli 30 asukasta. A- ja B- rapun yhteinen hissi palvelee yhteensä 75 asuntoa.

Toimitusjohtaja Heli Kotilainen ei halunnut kommentoida tarkemmin syitä, miksi haittaa on yhtiön mukaan aiheutunut vain liikuntaesteisille. Hyvityksen voi saada vuokranantajalle lähetettyä todistusta, kuten lääkärintodistusta, omaisen lausuntoa tai invalidikorttia, vastaan.

Helsingin Uutiset kertoi viime lokakuussa (HU 30.10.) viikkiläisten hissiahdingosta. Korjausongelmien vuoksi hissi oli elokuun alusta alkaen yhtäjaksoisesti pois käytöstä kolme kuukautta. Osa viisikerroksisen talon asukkaista ei päässyt lainkaan ulos asunnoistaan, kun hissi lakkasi kesähelteillä toimimasta.

Marraskuussa Helsingin Uutiset kertoi asukkaiden mahdollisuudesta hakea korvauksia.

Vuokralaiset VKL ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski pitää 15 prosentin alennusta pienenä. Korvauksia tulisi maksaa lisäksi myös kaikille ylemmissä kerroksissa asuville, ei vain liikuntaesteisille.

– Huoneiston käytettävyyteen hissillä on vaikutusta kaikilla. Vuokranalennusta tulee saada kaikkien, liikuntaesteisten toki enemmän, koska haitta on heille suurempi.

Osa asukkaista harkitsee asian viemistä oikeuteen yhdessä Vuokralaiset ry:n kanssa.

– Kyllä me pidämme tätä todella erikoisena ja sitä että vuokranantaja kieltäytyy ymmärtämästä, mitä laissa lukee, Lohikoski sanoo.

Se että haitta ei ole asunnossa sisällä ei Lohikosken mukaan ole olennaista vaan se, että vika aiheuttaa olennaista haittaa asumiselle ja voi estää sen jopa kokonaan. Haitta voi olla myös esimerkiksi ikääntyville ja pikkulapsiperheille.

Lohikoski hämmästelee myös vaatimusta lääkärintodistuksen esittämisestä.

– Ei vuokranantajalla ole oikeasti syytä sellaista kysyä.

Jaakko Pirkola on yksi hyvitystä hakeneista. Todistus liikuntaesteestä on kuitenkin toimittamatta.

– En todellakaan ole lähdössä sen takia lääkäriin, että todistan olevani liikuntaesteinen. Jokainen tässä talossa tietää, että kuljen sähkömopolla, enkä pysty kävelemään, puuskahtaa 10 vuotta sairauseläkkeellä ollut mies.

Asukkaat harkitsevat asian viemistä kuluttajariitalautakuntaan. Myös tietosuojavaltuutetulle on tehty kysely asiasta.

12 vuotta vanhan viikkiläistalon hissi on temppuillut epäsäännöllisen säännöllisesti vuosien aikana. Uusi hissi on tilattu ja se tullaan asentamaan huhti–kesäkuussa. Asentamiseen tulee kulumaan 4–6 viikkoa.

Setlementtiasunnot kertoo asukkaille lähettämässään kirjeessä tarjoavansa tilapäisasunnon korjaamisen ajaksi, mutta jälleen vain liikuntaesteisille. Asukkaiden tulee olla yhteydessä asiakaspalveluun helmikuun puoleen väliin mennessä.