Perheauto takaa melkein kuin Porsche – Kia ProCeed shooting brake on farmarin ja coupen makea yhdistelmä

Kia ProCeed on mallin perusfarmarin kanssa samanpituinen, mutta lähes viisi senttiä matalampi. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Perusperheauton ei tarvitse olla tylsä harmaavarpunen, eikä muodollinen kauneus tarkoita, että auton tarvitsee olla kallis. Kian uunituore ProCeed yhdistelee farmarin ja coupen muotoja uudessa premium-henkisessä silmiä hivelevässä shooting brake -korimallissaan, jossa tilojen suhteen ei ole tarvinnut tehdä kompromisseja.

Shooting brake tarkoitti alun perin hevosten vetämiä erikoisvaunuja ja myöhemmin 1900-luvun alussa autoja, joilla kuljetettiin metsästäjät, koirat, aseet, käyrätorvet ja eväskorit ja retkille eleganttiin tapaan. Ja saaliskin takaisin tietty. Perinteen elvytti nykyaikaan Mercedes-Benz upealla CLS-versiollaan. Se jäi yhteen sukupolveen keräilyautoksi, ja nyt Kian vaihtoehtona on vain CLA-sarjan Mercedes, mutta paljon suolaisempaan hintaan.

ProCeed perustuu teknisesti viime vuonna myyntiin tulleeseen autolehtien testeissä erinomaisesti pärjänneeseen uuteen Ceediin, mutta alustaa ja ohjausta on viritetty hivenen urheilullisempaan suuntaan. Verrattuna Sportwagon-farmariin pituutta on käytännössä saman verran, mutta kattolinja on 43 milliä alempana kuin farmarissa.

Pääntilaa on takana kuitenkin ainakin keskimittaisille siinä missä muissakin Ceedeissä. Tavaratila on 594 litraa eli valmistajan mittatietojen mukaan vain 31 litraa pienempi kuin farmarissa. Tavaratila on pitkä ja hyvin matala, mutta pohjan alle on kätketty lokeroita. Näkyvyyttä taakse korimalli verottaa – se on olematon, jos takaniskatuet ovat ylhäällä. Apu löytyy peruutuskamerasta.

ProCeedin alkaen-hinta on 26 171 euroa 1-litraisella 120 hv:n moottorilla ja GT-Line varustelulla. Se on kolmisen tonnia enemmän kuin vastaavalla parhaiten varustellulla farmarilla. Muut moottorivaihtoehdot ovat 1.4-litrainen 140 hv:n bensiinimoottori ja 1.6-litrainen 136 hv:n diesel sekä sokerina pohjalla GT-versio, jossa on aina 1,6-litrainen 204 hv:n moottori. Pienintä moottoria lukuun ottamatta ProCeediin on saatavana automaattivaihteisto, joka esiintyy Ceedissä ensimmäistä kertaa 7-portaisena.

Kokeiltu GT-versio maksaa perusvarustein 37 305 euroa ja kaikilla mahdollisilla herkuilla noin 40 000 euroa. Mainitun CLA-sarjan Mercedeksen perushinta 1,6-litraisella 122 hv:n moottorilla on noin 37 400 euroa.

Kattava perusvarustelu antaa rahalle hyvän vastineen. Se onkin tarpeen, sillä erikseen tilattavia lisävarusteita ovat versiosta riippuen vain led-ajovalot, navigointijärjestelmä, panoraamakatto ja täysnahkaverhoilu.

Koeajoajankohtaan osunut niljakas keli esti auton voimavarojen testaamisen, mutta 204 pollea on perheautoon varmasti riittävästi. Perus-Ceedkin on rankattu ajettavuudeltaan luokkansa kärkikastiin, ja ripaus urheilullisia mausteita korostaa ProCeedistä jäävää hyvää makua. Samalla rahalla on vaikea löytää yhtä nättiä autoa. Se, että perä valonauhoineen muistuttaa hieman Porsche Panameraa ei ehkä ole ihan sattuma...

Kia ProCeed 1,6 T-GDI ISG GT Business Premium SB DCT A/T EcoDynamics

Hyvää: ajettavuus, tyylikkyys, varustelu

Huonoa: matala tavaratila, näkyvyys taakse

Hinta: 37 305 euroa

Moottori: 1591 cm3, 4 sylinteriä, bensiini, turboahdin, 7-portainen kaksoiskytkinautomaatti, etuveto

Teho: 204 hv/150 kW/5500 r/min

Vääntö: 265 Nm /1500–4500 r/min

Kiihtyvyys: 0–100 km/h 7,5 s

Huippunopeus: 225 km/h

Renkaat: 225/40 R 18

EU-kulutus yhd 7,2 l/100 km

CO2-päästöt: 163 g/km

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut