Pienkoneet häädettiin pakkaseen Malmin kentän hallista, nyt tilaa tarjotaan 1000 e/vrk -vuokralla – ilmailijat suuttuivat: ”Löytyykö Stadista kalliimpaa?”

Malmin lentokentän hangaarissa säilytettiin aiemmin runsaasti lentokoneita, kuva on otettu tammikuussa 2017. Arkisto / Päivi Tuovinen

toimitus

Sosiaalisessa mediassa kohistaan Malmin lentokentän lentokonehallin kovista vuokrapyynnöistä.

Ilmailualan toimijoita on suututtanut tieto, että Helsingin kaupunki perii hallin käytöstä 1 000 euron vuorokausivuokraa. Muun muassa Jari Tähtinen on ihmetellyt Twitterissä, löytyykö koko Helsingin kaupungista kalliimpaa vuokratilaa.

Nyt Helsingin kaupunki suostuu vuokraamaan Lentokonehallia lentokoneiden sulatustapahtumaa varten. Hinta: 100 m2 1000,-/vrk eli kuukausihinta noin 30 000,- 300,- / m2. Löytyykö stadista kalliimpaa tilaa? En tosiaan tiedä pitääkö itkeä vai nauraa? https://t.co/9VhebBx2s3 — Jari Tähtinen (@JariTahtinen) January 22, 2019

Tähtinen katsoo, että kaupunki tekee kiusaa ilmailualan toimijoille kovalla vuokrapyynnöllä.

– Hinta: 100 m2 1000,-/vrk eli kuukausihinta noin 30 000,-. 300,- / m2. Löytyykö stadista kalliimpaa tilaa? En tosiaan tiedä pitääkö itkeä vai nauraa, Tähtinen kommentoi Twitterissä viime viikolla.

En tosiaan tiedä pitääkö itkeä vai nauraa."

Ilmailualan toimijat ovat jo pitkään olleen napit vastakkain kaupungin kanssa hallin käytöstä.

Kaupunki päätti aiemmin, että hangaaria voidaan vuokrata vastedes tapahtumakäyttöön. Päätöksen takia Malmin kenttää käyttäneet koneet joutuivat ulos hallista.

Kiista on tulehtunut myös poliittisesti. Malmin kenttää puolustavat poliitikot ovat laskeneet, että kaupungilta on jäänyt saamatta jopa 250 000 euron vuokratulot, kun halli on seisonut pääosin vailla käyttöä.

Helsingin kaupunkiympäristön Twitter-tilillä lentokonehallin vuokrakieltoa ilmailualan toimijoille on perusteltu valtuuston päätöksellä.

– Valtuusto päätti 29.11.2017, että kaupunki ei pyri tekemään lentokonehallin vuokrasopimusta Malmin lentokenttäyhdistysten ja muiden ilmailutoimijoiden kanssa, kaupunkiympäristö twiittasi viime viikon maanantaina.

Kysyit, miksi hangaaria ei vuokrata. Koska valtuusto päätti 29.11.2017, että kaupunki ei pyri tekemään lentokonehallin vuokrasopimusta Malmin lentokenttäyhdistysten ja muiden ilmailutoimijoiden kanssa. Linkki päätökseen:https://t.co/Ey7cbWDahG — Kaupunkiympäristö (@HelsinkiKymp) January 21, 2019

Malmin lentokonehallin eli hangaarin vuokraamisesta vastaa Tukkutori. Helsingin Uutiset kysyi Tukkutorin päälliköltä Elina Siltaselta hangaarin vuokraamisesta, sillä puolet hallista (1 000 neliötä) vuokrattiin Aalto-yliopiston opiskelijoille 50 eurolla/päivä. Ilmailuyrittäjältä vuokraa siis pyydetään 1000 euroa/vuorokausi 100 neliön tilasta, eli huimasti moninkertaista summaa.

– Tukkutori vuokraa tilaa lyhytaikaisille tapahtumille, jolloin tilan vuokra on 1 000 euroa vuorokaudessa + alv. Opinnäytetyötä tehneille opiskelijoille tila vuokrattiin edullisemmin. Pidempiaikaisia vuokrauksia tilaan ei ole tarkoituksenmukaista tehdä ennen kuin suunnitellut korjaustoimenpiteet on tehty, Siltanen sanoo.

Opiskelijoille tila vuokrattiin edullisemmin."

Hänen mukaansa tilanne hangaarin suhteen on tällä hetkellä hankala, koska tilan kunto vaatisi korjauksia. Paloturvallisuuden näkökulmasta tilaan voidaan järjestää tilaisuuksia tai tapahtumia, joihin osallistuu enintään 60 henkilöä.

– Sopimukset lentokoneiden säilyttämisestä päättyivät 31. elokuuta 2017 jolloin lentokoneet piti poistaa tilasta. Nyt kuitenkin yksi toimija edelleen pitää siellä koneita sopimuksetta. Toimijalle on käräjäoikeuden päätöksellä annettu häätö, mutta päätös ei ole vielä lainvoimainen, Siltanen kertoo.

Siltasen mukaan kaupunki pyrkii tyhjentämään hangaarin kokonaan, jotta rakennuksessa voitaisiin tehdä suunnitellut korjaukset ja tila saataisiin tapahtumakäyttöön.

– Koneita sopimuksetta säilyttävälle toimijalle on kerrottu rakenteellisista ongelmista ja näin ollen hän on siellä omalla riskillä.

Teksti: Mikko Välimaa ja Jussi Vehkasalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 2. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 5. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 13. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 14. Lukijalta: Esitys oppivelvollisuuden pidentämisestä on koulutusleikkaus Helsingille
 15. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 2. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 10. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 11. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Hus-pomolta kylmäävä laskelma: Tällä vauhdilla koronan toinen aalto iskee jo 2 viikon päästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.