Näin paljon sinä maksat toisten kuntien menoja joka vuosi – "köyhäinavuksi" pilkattu järjestelmä saa voimistuvaa arvostelua

Poliisin kuva takavarikoiduista rahoista. Itä-Uudenmaan poliisilaitos

Jyrki Hämäläinen

 Suomessa valtion kunnille niiden menoista maksamiiin valtionosuuksiin sisältyy kuntien tulopohjaa tasaava järjestelmä, joka silottaa alueellisia hyvinvointieroja. Tasaus perustuu kunnan laskennalliseen verotuloon, ja se joko lisää tai vähentää kunnalle myönnettyä valtionosuutta. Uudellamaalla on monia suuria maksajia, joita ei koko maassa ole kuin 29.

Isojen kaupunkien lisäksi kovia nettomaksajia ovat Uudellamaalla muun muassa Kirkkonummi ja Porvoo. Esimerkiksi Porvoossa tasausjärjestelmä pienensi kaupungin valtionosuustuloja viime vuonna 7,9 miljoonaa euroa, joka vastaa vajaan prosenttiyksikön verotulotuottoa.

Muista kehyskunnista Kirkkonummi maksoi 12,3 miljoonaa, Kerava 6,7 miljoonaa ja Hyvinkää 4,2 miljoonaa euroa tasausjärjestelmään.

Suurin lasku tuli kuitenkin Helsingille, 319,3 miljoonaa euroa. Seuraavina maksukuntina olivat Espoo 173,4 miljoonan euron, Vantaa 41,6 miljoonan ja Kauniainen 14,3 miljoonan euron summilla.

Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen näkee ilkeimpien köyhäinavuksi kutsuman järjestelmän ongelmallisena.

Hän kirjoitti blogissaan, että viimeisen kymmenen vuoden aikana tasauksien maksajien joukko on vähentynyt huomattavasti ja saajakuntien määrä taas kasvanut. Manner-Suomen 294 kunnasta enää 29 olisi maksajien joukossa ja loput saajien puolella.

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen maksavat 87 prosenttia kaikista tasausjärjestelmän maksuista. Tasausmekanismin vuoksi osa kunnista on tullut täysin riippuvaiseksi valtionosuuksista. Joissakin kunnissa jo yli puolet kunnan tuloista tulee valtiolta, Kiesiläinen totesi.

Esimerkiksi Jyväskylä sai tasausjärjestelmän kautta viime vuonna kassaansa noin 45 miljoonaa euroa.

Toisaalta Uudenmaan isot kaupungit pystyvät kohtelemaa asukkaitaan verotuksellisesti edelleen varsin kevyesti.

Veronmaksajien keskusliiton viime viikolla julkaisema laskelma osoitti, että Helsinki, Espoo, Kauniainen ja jopa Vantaa ovat voineet pitää verorasituksensa kevyenä.

Sen sijaan Porvoossa ja Kirkkonummella verorasitus on asukkaille suhteellisen korkea, jos sitä arvioi Uudenmaan mittapuulla. Molemmat kunnat perivät tänä vuonna 19,75 prosentin kuntaveroa, kun Helsingissä veroprosentti on laskettu 18:aan.

Myös Keravalla (19,25) ja Hyvinkäällä (19,75) veroprosentit ovat korkeammat kuin Helsingissä ja muissa Uudenmaan isoissa kaupungeissa.

Iltalehden aiheesta kirjoittama artikkeli kirvoitti Porvoon kaupunginjohtajalta Jukka-Pekka Ujulalta Twitter-kommentin.

– Jonkinasteinen tasausjärjestelmä on välttämättömyys. Tasosta ja sen oikeudenmukaisuudesta voidaan perustellusti olla montaa mieltä. Porvoo yksi isoista maksajista. Toki tämä kertoo myös elinvoimasta, yritysdynamiikasta ja väestöstä, Ujula twiittasi.

Uljulalta tivattiin, miten oikeudenmukaisuutta pitäisi järjestelmää tarkasteltaessa arvioida.

– Täysin objektiivista tapaa lienee mahdotonta löytää. Poliittiset valinnat ovat keskiössä – tässäkin. Kuntien ja alueiden nopeutuva erilaistuminen vaikuttaa yhä enemmän ja syvemmin koko yhteiskuntaan. Arvoisin, että uudet väestöennusteet muokkaavat myös keskustelua tasauksesta, Ujula vastasi.

Valtionosuusrahoitus on yleiskatteellinen tuloerä, jota ei ole korvamerkitty tiettyjen palvelujen järjestämiseen, vaan kunta itse päättää valtionosuusrahoituksensa käytöstä.

Valtionosuus-järjestelmä

Valtionosuusjärjestelmän tavoitteena on kuntien vastuulla olevien julkisten palvelujen saatavuuden varmistaminen tasaisesti koko maassa siten, että kansalaiset voivat saada tietyn tasoiset peruspalvelut asuinpaikastaan riippumatta. Tämä toteutetaan tasaamalla palvelujen järjestämisen kustannuseroja sekä kuntien välisiä tulopohjaeroja.

Järjestelmää täydentää tilapäisissä taloudellisissa vaikeuksissa oleville kunnille myönnettävä harkinnanvarainen valtionosuuden korotus.

Sote-uudistus merkitsisi muutoksia valtionosuusjärjestelmään.

Lähde: Kuntaliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.