Espoossa kytee HSL-kapina Helsinkiä vastaan – kriitikot kaivoivat esiin 40 vuoden takaisen valuvian

LIIKENNE Helsingillä on ylivaltaa pääkaupunkiseudun yhteisissä joukkoliikenneasioissa. Sitä vastaan nousee nyt puoluerajat ylittävä kapina Espoossa.

Espoo on joutunut viime aikoina usein hankauksiin HSL:n kanssa metroon ja liityntäliikenteeseen liittyen. Paivi Tuovinen

Paavo Rantalainen

Espoo on joutunut viime aikoina usein metro- ja liityntäliikennekysymyksissä hankauksiin HSL:n kanssa, ja se on synnyttänyt kapinamieltä Espoon päättäjissä.

Espoossa jätettiin tällä viikolla valtuustokysymys, jossa on mukana noin puolet valtuutetuista ja kattava edustus läpi puoluekentän. Ensimmäisinä allekirjoittajina ovat Markku Sistonen (sd.) ja Henrik Vuornos (kok.).

Valtuustokysymyksessä väitetään, että HSL on useilla päätöksillä heikentänyt espoolaisten mahdollisuuksia sujuvaan joukkoliikenteen käyttöön, ja tämä on tarkoittanut siirtymistä joukkoliikenteestä yksityisautoiluun.

Valtuutetut kysyvät, mihin toimiin Espoon kaupunki ryhtyy, jotta HSL:n vallanjako päätöksenteossa saataisiin vastaamaan nykypäivää.

Valtuustokysymyksessä osoitetaan sormella Helsingin kaupungin edustukseen HSL:n hallituksessa, joka on käytännössä kuntayhtymän keskeisin päätöksentekoelin.

Helsingillä on 14-jäsenisessä hallituksessa 7 paikkaa eli puolet. Helsingin edustaja heiluttelee myös puheenjohtajan nuijaa, ja sillä voi olla tasapelitilanteissa ratkaiseva merkitys.

Espoo ja Vantaan ovat edustettuina molemmat kolmella hallitusjäsenellä ja Kirkkonummi yhdellä.

Kuntayhtymässä on nykyisin monta muutakin jäsentä, uusimpina Tuusula ja Siuntio viime vuoden alusta lähtien. Lisäksi mukana ovat Kerava, Sipoo ja Kauniainen.

Viimeksi jäseniksi tulleet ja alun perin mukana ollut Kauniainen saavat tyytyä hallituksen varapaikkoihin tai omaan asiantuntijajäseneen, jolla on vain puheoikeus hallituksessa.

Vallanjako ja jäsenkuntien edustus HSL:n hallinnossa on määritelty hyvin tarkkaan kuntayhtymän perussopimuksessa, jota muutettiin vasta runsas vuosi sitten Tuusulan ja Siuntion tultua jäseniksi. Hallituksen varsinaisten jäsenten paikkajakoon ei kajottu.

Ylintä valtaa HSL:ssä käyttää yhtymäkokous, jossa äänivalta lasketaan jäsenkuntien asukasluvun mukaan.

Helsingillä on tällä hetkellä ”ääniä” 49,7 prosenttia, Espoolla 21,4 ja Vantaalla 17,2 sekä muilla rippeet. Perussopimus määrää, ettei yhdenkään jäsenen osuus saa nousta yli 50:n.

Hallituspaikkajaossa Espoo ja Vantaa saavat yhteensä kuusi paikkaa Helsingin seitsemää vastaan. Viimeinen hallituspaikka menee Kirkkonummelle.

Espoolaisten valtuustokysymyksessä mennään taaksepäin pitkälle historiaan eli HSL:n edeltäjän YTV perustamiseen vuonna 1970.

Espoolaisten mielestä Helsingin ylivalta valettiin sopimuksiin lähes 40 vuotta sitten, mutta nyt aika on toinen, koska jäseniä on kuntayhtymään tullut useita lisää.

HSL:n hallituksen valitsee yhtymäkokous neljän vuoden välein heti kuntavaalien jälkeen.

Yhtymäkokous on koolla yleensä vain kolme kertaa vuodessa ja se päättää suurista linjoista kuten kuntayhtymän budjetista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.