Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoret hätistetään ulos Pauligin huvilasta – "Ihan tyhjäpäistä asioiden hoitoa"

JÄRJESTÖT Helsingin nuorisopalvelut irtisanoi vuokrasopimuksensa, kaupunki haluaa myydä huvilan.

Useiden järjestöjen kokoontuuminen Taka-Töölössä sijaitsevassa Pauligin huvilassa loppuu. Pitkään Helsingin nuorisopalveluiden järjestötilana toiminut, kaupungin omistama vanha puutalo on tarkoitus myydä. Nuorisopalvelut irtisanoi vuokrasopimuksensa päättymään maaliskuun lopussa.

– Ihan tyhjäpäistä asioiden hoitoa, puuskahtaa taloa käyttävän Luonto-Liiton Uudenmaan piirin pitkäaikainen nuori aktiivi Aino Haavisto

– Talo oli aktiivisessa käytössä, kunnes kuului huhu sen myymisestä. Nuorisopalvelut päätti lähteä myynnin alta pois. Vasta tämän jälkeen kaupunkiympäristön toimiala saattoi ehdottaa talon myymistä, kun talo ei ollut enää kaupungin omassa käytössä, Haavisto jatkaa.

Vanhasta järjestöjen nimikkotilamallista luovutaan."

Luonto-Liiton lisäksi taloa käyttävät muiden muassa Helsingin seudun Maan ystävät ja pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykset.

Helsingin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatkan mukaan Helsingin kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta päätti viime vuonna, että vanhasta järjestöjen nimikkotilamallista luovutaan.

– Tämä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että kaupunki on maksanut tiettyjen järjestöjen vuokran kokonaisuudessaan. Jatkossa kaikki nuorisojärjestöt ovat tasavertaisesti vuokrausavustuksen piirissä. Nyt kaupungin tuki kohdentuu tasapuolisesti ja läpinäkyvästi eri järjestöille, Vatka selostaa.

Nimikkotiloista luopuminen ei hänen mielestään ollut säästötoimenpide, vaan tiloista säästyneet varat ohjataan järjestöjen avustusten kasvuun.

– Tämä on aiempaa tasapuolisempi, läpinäkyvämpi ja toiminnassa vaikuttavampi järjestöjen tuen malli, Vatka jatkaa.

Pauligin huvilan tulevasta käytöstä päätöksen tekee kaupunkiympäristön toimiala ja kaupunkiympäristölautakunta. Järjestöt voivat neuvotella vuokrasopimuksen jatkosta myös Pauligin huvilassa. – Tällöin järjestöt tekisivät vuokrasopimuksen itse kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Tässäkin tapauksessa ne saisivat vuokra-avustusta kulttuuri- ja vapaa-ajantoimialalta.

– Kaupunki tukee järjestöjä toimitilojen etsimisessä ja järjestöt ovat oikeutettuja vuokrausavustuksiin. Neuvotteluja tiloista järjestöjen kanssa on käyty ja käydään edelleen. Kaupungilla on merkittävä määrä tiloja ja järjestöt voivat vuokrata tiloja myös muualta, Vatka sanoo.

Helsingin tilapalvelujen toimitilavuokrauksen yksikön päällikkö Markku Metsärannan mukaan Pauligin huvila vaatii peruskorjauksen.

– Haemme kohteelle ostajaa tai vuokralaista, joka peruskorjaa talon. Huvilan asuinkäyttö, pois lukien pieni talonmiehen asunto, ei ole sallittu. Sibeliuksen puistoa palveleva käyttö on etusijalla, onhan puisto merkittävä matkailukohde.

Luonto-Liiton Uudenmaan piirin nuoret järjestivät 18.–19. tammikuuta mielenilmauksen Pauligin huvilan puolesta.