3,5-vuotias tarpoi vuorokauden yksin metsässä – Nyt Aimo Kuusisto aikoo selvittää, mitä 19.9.1950 oikein tapahtui

Kaikki sai alkunsa sunnuntaisena iltapäivänä, kun pieni Aimo oli vanhempiensa kanssa kyläilemässä sukulaisten luona Monnissa.

Aimo Kuusisto joutui selaamaan muutamia Hyvinkään Sanomien vuosikertakirjoja ennen kuin hänen eksymisestään kertova juttu löytyi. Ari Peltonen

Jarmo Toivanen

Pikkupoika kateissa Monnissa, kertoi kaksirivinen yhden palstan otsikko Hyvinkään Sanomien etusivulla tiistaina 19. syyskuuta vuonna 1950.

3,5-vuotiaan lapsen eksyminen metsään sai lisäksi 11 rivin verran tekstitilaa, mikä on nykypäivän mittapuiden mukaan varsin vähän.

Kyseisen pojan eli Aimo Kuusiston omaan ja hänen läheistensä elämään tapahtuma vaikutti kuitenkin suuresti.

– Jälkiseurauksena oli, että pelkään pimeää, enkä vieläkään mene mielelläni metsään ainakaan yksin. Katoamiseni oli traaginen kokemus myös isälle ja äidille.

Kaikki sai alkunsa sunnuntaisena iltapäivänä, kun pieni Aimo oli vanhempiensa kanssa kyläilemässä sukulaisten luona Monnissa.

– Olimme noin kilometrin päässä silloisesta kotitalostamme, joka oli enoni rakentama rintamamiestalo. Kyläpaikasta lähti miehiä läheiselle mäelle pelaamaan korttia, mikä ei ollut lainkaan säädyllistä puuhaa siihen aikaan.

Kuusiston isä meni myös korttimiesten mukaan.

Aimon kerrotaan myöhemmin lähteneen etsimään isää.

Pikkupoika ei kuitenkaan löytänyt kohteeseensa, vaan eksyi Monnin maastoon. Seudulla on sankkoja metsiä, suota ja Rutikan lampi.

– Minulla ei ole eksymisen ajalta juuri mitään muistikuvia. Todennäköisesti olen nukkunut ainakin vähän jossain vaiheessa.

Kylän väki ryhtyi etsimään Aimoa heti, kun katoaminen huomattiin.

– Serkkuni on kertonut, että esimerkiksi lähiseudun ojat tutkittiin taskulamppujen valossa.

Etsinnät eivät tuottaneet tulosta, ja seuraavana päivänä eli maanantaina apuun saapui poliisikoira sekä sotilaita Riihimäen varuskunnasta.

Etsijöiden ruokahuoltoa oli turvaamassa kenttäkeittiö.

Ilmeisesti Aimo Kuusisto oli liikkunut Monnin maastossa koko etsintöjen ajan.

– Minun sanotaan kertoneen jälkeenpäin, että kuulin kyllä etsijöiden Aimo-huutoja, mutta en kuullut isäni ääntä.

Ehkä sen vuoksi poika ei vastannut mitään.

Maanantaina iltapäivällä noin kello 14 Kuusisto löysi omin avuin tiensä lähiseudulla sijaitsevaan Leponiemen kartanoon.

Matkaa eksymispaikalta oli linnuntietä mitaten noin kolme kilometriä.

– Olin heti ensimmäiseksi pyytänyt ruokaa ja sainkin sitä. Sen jälkeen kartanon emäntä Ruth Munck oli peitellyt minut vuoteeseen. Muistelen myös, että kartanon suuri koira olisi ollut vahtimassa sängyn vieressä.

Aimo Kuusisto arvelee Ruth Munckin ilmoittaneen poliisille eksyneen löytymisestä niin pian kuin mahdollista, vaikka ei välttämättä tiennyt kaikkia tapauksen yksityiskohtia.

– Todennäköisesti hän ei ollut kuullut radiossa annettua kuulutusta katoamisestani.

Joka tapauksessa tieto pojan palaamisesta ihmisten ilmoille tavoitti poliisit, joiden kyydissä Leponiemeen saapuneiden vanhempiensa hoiviin Aimo pääsi jo samana iltana.

Tiedonkulku oli muutenkin hidasta ajan tavan mukaan.

Sanomalehtikin tiesi kertoa tiistaisessa numerossaan vasta pojan katoamisesta.

Löytymisuutinen julkaistiin seuraavassa eli perjantaina 22. syyskuuta ilmestyneessä lehdessä. Silloin yhden palstan otsikossa oli jo kolme riviä ja tekstiäkin 22 riviä.

Nykyisin 71-vuotias Aimo Kuusisto kummastelee edelleen, kuinka hän selvisi lähes vuorokauden yksin syyskuisessa metsässä.

– Serkkuni on muistellut, että tuona syksynä sää oli melko kylmä ja yöt tietenkin jo pimeitä. Ilmeisesti minulla oli suhteellisen hyvin vaatetta yllä ja kumisaappaat jalassa. Eli puolipukeissa en sentään ollut.

Kuusiston metsävaelluksen tappioiksi jouduttiin lukemaan toinen saapas, joka oli jäänyt jonnekin matkan varrelle.

Muutoin hän selvisi vahingoittumatta.

Aimo Kuusisto kävi tutkimassa eksymistään käsitteleviä lehtijuttuja Aamupostin toimituksessa.

Hän aikoo etsiä käsiinsä myös saman syyskuun Riihimäen Sanomien numeroita ja katsoa, mitä niissä on kirjoitettu.

– Omat lapseni ovat myös olleet kiinnostuneita tapauksesta. Sen vuoksi olemmekin koostaneet noin kolmituntisen videon, jossa muistelen sekä omaa elämääni että isäni ja isoisäni vaiheita.

Isänsä henkilöhistoriaan Kuusisto on koettanut pureutua armeijan kantakortin tietojen avulla.

– Siihen on merkitty muun muassa kaikki taistelupaikat sekä annetut rangaistukset. Kerran isä oli saapunut lomalta myöhässä ja saanut siitä kovennettua.

Isoisän Amerikkaan lähdöstä löytyi tarkka päivämäärä Ilmajoen seurakunnan kirkonkirjoista.

Varsinaiseen sukututkimukseen Kuusisto ei ole toistaiseksi ryhtynyt.

Tunnetko tapauksen?

Onko sinulla omia muistikuvia pikkupojan eksymisestä Monnissa vuonna 1950 tai tunnetko jonkun, joka tietää tapahtumista tai oli esimerkiksi mukana etsinnöissä?

Aimo Kuusisto toivoo asiaan liittyviä yhteydenottoja numeroonsa 044 7722 840.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.