Meteorologi: "Ei ole mahdotonta, että talven pakkasennätys menisi taas rikki" – Paukkupakkasten jälkeen luvassa lisää lunta

Lounaasta Suomea lähestyy matalapaine, joka tuo mukanaan lumisateita.

Kuvituskuva. Riitta Kumpulainen

toimitus

Talven pakkasennätys saattaa mennä uudelleen rikki ensi yönä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman

– Illalla pakkanen kiristyy kovasti. Ei ole mahdotonta, että talven pakkasennätys menisi taas rikki.

Talven toistaiseksi kylmin lukema mitattiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Sodankylässä, kertoo esimerkiksi Foreca Twitterissä Elohopea laski 38,7 asteeseen.

Illalla pakkanen kiristyy kovasti.

Sunnuntaita vietetään suuressa osassa maata selkeässä ja aurinkoisessa pakkassäässä. Lunta voi hieman sadella itärajalla ja maan pohjoisosassa.

Etelässä pakkasta on sunnuntaina päivällä 15–20 astetta, maan keskiosassa lukemat ovat –20 asteen molemmin puolin, ja Lapissa pakkasta on 25–30 astetta.

– Paikalliset erot ovat suuria. Jos Etelä-Suomessa on joku notko, siinä voi olla 10 asteen lämpötilaero ympäristöön verrattuna, Bergman sanoo.

Maan etelä- ja keskiosassa lämpötilaerot tasaantuvat sunnuntaina päivällä, kun aurinko alkaa vaikuttaa. Iltapäivällä pakkanen alkaa kuitenkin taas kiristyä, ja lämpötilaerot kasvavat.

Yöllä lähes koko maassa on 20–30 astetta pakkasta, ja pohjoisessa mittari laskee –30 asteen kylmemmälle puolelle.

Jos Etelä-Suomessa on joku notko, siinä voi olla 10 asteen lämpötilaero ympäristöön verrattuna.

Parhaillaan Pohjanmereltä Itämerelle liikkuu matalapaine, ja maanantaista alkaen matalapaine alkaa nostattaa lumisateita.

– Matalapaine on hidasliikkeinen, ja se tuo hajanaisia, mutta pitkäkestoisia lumisateita. Lumentulo alkaa hellittää keskiviikkona maan etelä- ja länsiosassa, ja vasta torstaina maan keski- ja pohjoisosassa, kertoo Bergman.

Keskiviikkopäivään mennessä lunta kertyy eniten etelään. Lunta on luvassa noin 10 senttimetriä.

– Ennustevirhe on suurta, mutta paikoitellen 20 senttiä ei ole mahdottomuus.

Maanantaina pakkasta on maan etelä- ja länsiosassa on noin 5–10 astetta, maan keskiosassa lämpötila liikkuu –20 asteen molemmin puolin, ja Lapissa ollaan noin –25 asteessa.

Tiistaina lämpötila on maan lounaisosassa noin –5 astetta ja pohjoisimmassa Lapissa noin –25 astetta. Muualla maassa pakkasta on noin 10–20 astetta.

Juttua muokattu 27.1.2019 kello 11.07: Korjattu ingressin sanamuotoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 2. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 3. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 4. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 5. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 6. USU-gallup: Puolet suomalaisista pitää rasismia suurena ongelmana
 7. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 8. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 9. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 10. T24: Virossa yrityksille on koronakriisin aikana jaettu 231 miljoonaa euroa palkkatukea – Tukea voi hakea vielä kesäkuulta
 11. Kesäkuussa hukkui 18 ihmistä – Miehet tilastossa yliedustettuina
 12. Perinteiset heinätalkoot jäävät tänä vuonna järjestämättä – päätös tapahtuman pitämisestä piti tehdä silloin, kun rajoitukset olivat tiukat
 13. Kuluttajaluottojen korkokatto madaltui koronan takia väliaikaisesti 10 prosenttiin, suoramarkkinointi kiellettiin
 14. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 15. "Se on hirmu vaarallista touhua" – venepoliisi menee hätiin, kun Helsingin laivaväylillä uidaan ja silloilta hypitään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 4. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 7. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 8. Helsingin taivaalla jyrähtää huomenna – Hornetin ylilento kunnioittaa jatkosodan hävittäjälentäjän muistoa
 9. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 10. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot
 11. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 12. Laivamatkustaminen lähialueille nyt hyvin suosittua – Tallink lisää lähtöjä Riikaan ja Tallinnaan
 13. Legendaarinen DTM-yökerho suljetaan Mannerheimintiellä – Puumabaarin melu kantautui kolmeen hotellihuoneeseen
 14. Hakaniemen hallin remontin hinta nousi 20 miljoonasta 40 miljoonaan euroon – uusi mutka ilmestyi matkaan: "Hankaloittaa monella tavalla"
 15. Selvitys: Matkustajaliikenteen keskittäminen Vuosaareen ei ole realismia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.