Suomenlahden hyljekoira oli kuolla sukupuuttoon – nyt 10 elää Helsingissä: "Tästä ei pidäkään tulla trendirotua"

KOIRAT Suomenlahden saarilta saapui 75 vuotta sitten muutama koira, jotka pelastivat koko rodun. Helsingissä niitä on nyt kymmenkunta.

Kerttu ja Roope ovat uljaita seiskarinkoiria, joiden sukujuuret juontavat Suomenlahden saarille. Jätkäsaaressa asuva Ulla Salin ihastui seiskareihin jo vuosia sitten. Päivi Tuovinen

Jari Pietiläinen

Ruoholahdenrannassa haukkuu vimmatusti neljä mustaa, kipakkaa koiraa. Hypitään ympäri, pyöritään lumessa ja kiskotaan talutushihnasta.

Kaikkien tassut tutisevat kohtaamisen riemusta, ja lisäksi kaikki koirat ovat toisilleen sukua.

Tuskin kukaan arvaa, että nämä energiset koirat ovat lähes historian myllyyn unohtuneita.

Seiskarinkoira on miltei sukupuuton partaalta elvytetty rotu, jota käytettiin hylkeiden metsästykseen Suomenlahden ulkosaarilla.

Sodan jälkeen saaret pakkoluovutettiin Neuvostoliitolle ja vain muutama koira pelastettiin Suomen mantereelle.

Näistä yksilöistä saadun perimän turvin on saatu kasvatettua lähes 500 koiraa, jotka ovat mahdollisimman lähellä alkuperäistä seiskarinkoiraa.

– Rotua suojellaan hyvin tiukasti, esimerkiksi siten, että yhdellä emällä saa teettää vain kahdet pennut. Näin rodun geenipohja pidetään laajana. Jalostukseen tarjottavista yksilöistä vain joka viides hyväksytään kantakoiriksi, kertoo Myllypurossa asuva seiskarinkoiraharrastaja Päivi Latvala-Sillman

Latvala-Sillmanin mukaan rodun puhtautta on vaalittu myös pitäytymällä tiukasti rotumääritelmään, jonka kriteerit on täyttänyt vain joka viides koiraehdokas.

Ei ole mitenkään tavoiteltavaa, että seiskarista tulisi trendirotu. Jos niin kävisi, se toisi valitettavasti mukanaan myös lieveilmiöitä.

Seiskarinkoirat eivät vuosikymmenenkään jälkeen ole Suomen suosituimpien koirajotujen joukossa. Jätkäsaaressa asuvan Ulla Salinin mielestä tämä on vain hyväksi rodulle.

– Ei ole mitenkään tavoiteltavaa, että seiskarista tulisi trendirotu. Jos niin kävisi, se toisi valitettavasti mukanaan myös lieveilmiöitä, Salin muistuttaa.

Myös rodun virallistamista kuudenneksi kotimaiseksi koiraroduksi on ajoittain pohdittu, mutta tällä hetkellä sitä ei kukaan aktiivisesti aja.

Metsästysvietti seiskarinkoiralla on enemmän kuin vahva. Aikoinaan sitä käytettiin hylkeenpyynnissä, talonvartijana ja jopa lastenvahtina.

– Metsästysinnon huomaa vieläkin hyvin, sillä meidänkään kesämökkimme pihamaalla eivät jyrsijät viihdy, Latvala-Sillman tunnustaa.

Seiskarinkoira aiottiin rekisteröidä viralliseksi roduksi juuri ennen sotia, mutta talvisodan syttyminen vuonna 1939 katkaisi tämän hankkeen.

Tällä hetkellä rekisteröiminen ei ole ajankohtainen, vaan moni rodun harrastajista jopa vastustaa sitä.

– Rekisteröintiä emme halua, sillä se ei mitenkään edistä seiskareiden hyvinvointia. Jos rotu rekisteröitäisiin, rotu suljettaisiin eikä kantakoiria otettaisi enää jalostukseen, Salin muistuttaa.

– Kyllä jalostuksen tarkoitus on tuottaa terveitä, ja myös päästään terveitä koiria.

Vieressä peuhaava Milli-koira ulvahtaa – taitaa olla samaa mieltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 10. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 11. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 12. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.