Yli sata vanhusta odottaa Helsingissä laitospaikkaa – vanhustyön asiantuntijan mukaan kotihoitoa pitkitetään lähes hinnalla millä hyvänsä

HOIVAPAIKAT Vanhustyön asiantuntijan mukaan kotihoito on hieno tavoite, mutta resursseja ei ole tarpeeksi.

Hoivatarpeessa oleva vanhus jonottaa tällä hetkellä laitospaikkaa Helsingissä keskimäärin 25 päivää. Yhtä pitkät jonot ovat myös niissä tapauksissa, kun ikäihmisillä on tarve tehostettuun palveluasumiseen.

– Nämä hoitopaikkajonot ovat pysyneet viime aikoina Helsingissä kuta kuinkin ennallaan. Jonossa on nyt satakunta ikäihmistä, kertoo kaupungin SAS-toimiston johtaja TuulikkiSiltari

Selvitys-, arviointi- ja sijoitustoimiston tehtävänä on muun muassa arvioida ja järjestää asiakkailleen ympärivuorokautista hoivaa.

Siltarin mukaan hoidon tarve ja mahdolliset erikoistoiveet ratkaisevat sen, kuinka kauan asiakas joutuu hoitopaikkaansa jonottamaan.

– Parhaimmillaan jonossa voidaan olla jopa vain muutamia päiviä, mutta se voi olla toista kuukautta, jos asukkaaksi tulevalla on erikoishoidon tarve, esimerkiksi psykogeriatrisia ongelmia, Siltari muistuttaa.

– Jonon pituus pitkälti siitä, missä rytmissä paikkoja vapautuu. Kaupunki ei tietenkään voi tätä säädellä millään tavoin.

Vielä 2010-luvun alussa hoivapaikkaa odotti Helsingissä lähes kolminkertainen määrä vanhuksia: esimerkiksi vuonna 2012 jonossa oli noin 290 ikäihmistä.

Helsingin kaupunki on linjannut hoivatyötään siten, että perinteistä laitoshoitoa puretaan ja apua tarvitsevia senioreita siirretään kevyempien hoitotoimien pariin.

Suuntaus näkyy muun muassa Kustaankartanon palvelukeskuksessa, jossa on noin 340 asukasta. Heistä kaksi kolmasosaa on pitkäaikaisessa laitoshoidossa ja noin joka seitsemäs palveluasumisen piirissä.

– Tänä keväänä laitosasumisesta ohjataan 45 paikkaa palveluasumiseen eli kaikki asukkaat mukaan lukien palveluasumisen osuus kaksinkertaistuu, kertoo Kustaankartanon johtaja Tarja Sainio

Laitoshoitoa puretaan Helsingissä myös pitämällä senioreita mahdollisimman pitkään kotihoidon piirissä.

– Tavoite on tietenkin hieno, mutta Helsingissä se ei ole ihan onnistunut. Palveluita piti alunperin tarjota avopalveluiden piiriin saaduille vanhuksille, jotta he voisivat asua mahdollisimman pitkään kotonaan – mutta nyt heitä yritetään saada pidettyä kotona hinnalla millä hyvänsä, muistuttaa Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja AnniLausvaara

Lausvaaran mukaan kotihoidolla ei ole Helsingissä riittävästi resursseja.

Kaupunki tuottaa laitosasumista tai tehostettua palveluasumista neljässä paikassa: Kivelän, Koskelan ja Kustaankartanon palvelukeskuksissa. Myllypuron palvelukeskus on peruskorjauksen vuoksi evakossa Herttoniemessä.

Lisäksi Helsingin Seniorisäätiö tuottaa kaupungille ostopalvelukumppanina asumispalvelua muun muassa Kannelkodissa, Mariankodissa ja Pakilakodissa.

Laitoshoidossa olevien muistisairaiden määrä kasvaa Helsingissä kaiken aikaa. Osaltaan tämä johtuu muun muassa diagnostisoinnin tehostumisesta, mutta tosiasia on se, että yhä useammalle hoitopaikalle on sijoitettu muistisairas.

– Nämä asukkaat eivät kuitenkaan vie paikkaa niiltä, joilla psyykkinen toimintakyky on tallella, mutta toimintakyvyssä on puutteita esimerkiksi liikkumisen suhteen, muistuttaa Kiveän palvelukeskuksen johtaja Helena Venetvaara-Nurmi.

– Kaikille kyllä löydetään sopiva hoitopaikka, se on aivan varma.

Venetvaara-Nurmen mukaan esimerkiksi palvelutaloissa on sen sijaan ongelmana löytää asuntoja, joissa ei olisi esimerkiksi muistisairaiden asuinturvallisuutta lisääviä sähkölukkoja ja kulunvalvontalaitteita.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut