Onko Suomen vetovoima Venäjällä kadonnut?

Viisumien haku Suomeen on ollut laskussa. Johanna Erjonsalo

toimitus

Suomi käsitteli vuonna 2018 yhteensä 768 978 Schengen-viisumihakemusta. Laskua edellisvuoteen verrattuna oli seitsemän prosenttia. 87 prosenttia Suomeen kohdistuvista viisumihakemuksista tulee Venäjältä. Intia kiri Ukrainan ohi kolmanneksi hakijamaiden joukossa. Ukrainalle myönnettiin viisumivapaus biometristen passien osalta kesäkuussa 2018, joten viisumi tarvitaan vain ei-biometrisiin passeihin.

Venäjä oli myös vuonna 2018 Suomelle ylivoimaisesti suurin viisumien hakijamaa. 87 prosenttia Suomeen tarvittavista viisumeista haettiin Venäjällä. Viisumeita myönnettiin itänaapurissa yhteensä 669 025 kappaletta. Muissa maissa haettuja viisumeita myönnettiin yhteensä 99 953 kappaletta.

Venäläiset suosivat lähimatkoja ja Suomeen tullaan paljon mm. ostosmatkoille. Edellisvuoteen verrattuna Venäjällä anottujen viisumien määrä laski kahdeksan prosenttia. Vuonna 2017 viisumeita haettiin 730 962 kappaletta. Venäjän viisumien määrä on vaihdellut eri vuosina voimakkaasti. Vuonna 2016 haettujen viisumien määrä oli 464 899 ja huippuvuonna 2013 jopa 1,5 miljoonaa.

Suomen vuonna 2018 haetuista Schengen-viisumeista 70 % jätettiin Pietarista, joka on Suomelle vilkkain viisumien hakupaikka. Laskua edellisvuoteen verrattuna oli yhdeksän prosenttia.

Moskovan-suurlähetystö käsitteli vuonna 2018 toiseksi eniten viisumihakemuksia, 72 955 kappaletta. Nousua edellisvuoteen oli kolme prosenttia.

Petroskoin-toimipisteen kautta saapui 32 413 hakemusta. Laskua edellisvuoteen verrattuna oli 21 prosenttia. Myös Murmanskin käsittelymäärät laskivat 18 prosenttia 22 589 kappaleeseen.

Suomen Petroskoin -toimipiste hoitaa viisumiasioita Karjalan tasavallan alueella edustaen siellä myös Ruotsia ja Alankomaita. Suomen Murmanskin-toimipiste myöntää viisumeita Murmanskin alueen asukkaille ja se edustaa viisumiasioissa lisäksi Islantia.

Kiinasta haettujen viisumien määrä kasvoi. Vuonna 2018 haettiin 40 243 viisumia edellisvuoden 35 410 sijaan. Suomen Pekingin suurlähetystön osalta kasvua oli 11 ja Shanghain pääkonsulaatin osalta 19 prosenttia.

Kolmanneksi suurimmaksi viisumien hakijamaaksi kiri Intia 11 959 hakemuksella. Thaimaassa jätettiin 10 077 ja Ukrainassa 4 787 viisumihakemusta.

Suomi on toteuttanut viisumihakemusten vastaanoton ulkoistamista edelleen siten, että jo yli 99 prosenttia kaikista Suomen Schengen-viisumihakemuksesta jätetään ulkoiselle palveluntarjoajalle.

Vuonna 2018 viisumihakemusten vastaanotto ulkoistettiin Hong Kongissa, USA:ssa, Etiopiassa, Nigeriassa ja Nepalissa. Antalyaan Turkkiin avattiin myös yksi uusi viisumikeskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 2. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 5. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 13. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 14. Lukijalta: Esitys oppivelvollisuuden pidentämisestä on koulutusleikkaus Helsingille
 15. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 10. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 11. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Hus-pomolta kylmäävä laskelma: Tällä vauhdilla koronan toinen aalto iskee jo 2 viikon päästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.