Veripalvelu haluaa murtaa sitkeän väärinkäsityksen – Verenluovuttajille tarjolla ilmaisia tatuointeja

Veripalvelu ja Legacy Tattoo tarjoavat verenluovuttajille maksuttomia tatuointeja Helsingin Sanomatalossa ensi viikolla.

Tatuoinnin ottamisen jälkeen seuraa vain neljän kuukauden verenluovutuseste. Kuvituskuva. Maria Kokljuschkin

toimitus

Veripalvelu ja Legacy Tattoo tarjoavat verenluovuttajille maksuttomia tatuointeja #BloodTattoo-tapahtumassa.

Tatuointitaiteilijat tekevät korvauksetta verenluovuttajien käsivarteen veriryhmän mukaisen tatuoinnin kuudesta mallivaihtoehdosta. Tapahtuma järjestetään Helsingin Sanomatalossa lauantaina 2. helmikuuta kello 9–16.

Joka arkipäivä Suomessa tarvitaan keskimäärin 800 vapaaehtoista verenluovuttajaa. Veripalvelun mukaan yksi yleisimmistä verenluovutukseen liittyvistä väärinkäsityksistä koskee tatuointeja.

– Meiltä kysytään tatuoinneista ja niihin liittyvistä luovutusesteistä säännöllisesti. Meistä on tärkeää muistuttaa, että tatuointi ei ole pysyvä este potilaiden auttamiselle, kertoo Veripalvelun tiedottaja Iira Hartikainen

Tatuoinnin ottamisesta seuraa ainoastaan neljän kuukauden luovutuseste, minkä jälkeen henkilö voi luovuttaa verta normaalisti.

Tatuoinnit otetaan usein itselle merkityksellisistä asioista, ja verenluovutus on monelle sellainen.

Legacy Tattoon taiteilijat ovat suunnitelleet tapahtumaa varten tatuointeja, jotka toimivat Veripalvelun mukaan elinikäisenä muistutuksena verenluovutuksen tärkeydestä.

– Tatuoinnit otetaan usein itselle merkityksellisistä asioista, ja verenluovutus on monelle sellainen. Näemme jo nyt sosiaalisessa mediassa jonkin verran verenluovuttajien ottamia veriryhmätatuointeja. Haluamme tällä tempauksella kiittää sitoutuneita verenluovuttajia, mutta myös toivottavasti innostaa uusia luovuttajia mukaan, Hartikainen kertoo.

Mukaan on lupautunut myös joukko julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Tapahtumaidean taustalla on mainostoimisto TBWA\Helsinki, joka tekee kampanjan ja tapahtuman ilmaiseksi Veripalvelulle.

Korvauksetta tehtävät pro bono -kampanjat ovat osa mainostoimistojen imagotyötä.

Meistä on tärkeää muistuttaa, että tatuointi ei ole pysyvä este potilaiden auttamiselle.

Itse tapahtumassa ei järjestetä verenluovutusta, mutta tapahtumaan osallistuminen edellyttää, että henkilön tiedot löytyvät Veripalvelun verenluovuttajarekisteristä. Sitä varten mukaan tarvitaan henkilöllisyystodistus.

Myös veriryhmä tarkistetaan paikan päällä.

– Jos olet uusi luovuttaja, veriryhmätietosi löytyvät tietokannasta pääsääntöisesti kaksi päivää luovutuksen jälkeen, kertoo Hartikainen.

Tapahtuman ilmoittautuminen alkaa klo 9, ja tatuointeja tehdään kello 10–16. Tapahtumassa ehditään tatuoida arviolta 20–50 henkilöä.

Veripalvelun sivuilta voit tarkistaa esimerkiksi tapahtumassa tarjottavat tatuointimallit sekä testata sopivuutesi verenluovuttajaksi ja katsoa, missä voit luovuttaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.