Politiikantutkija: Maahanmuutto puhutaan puhki ennen vaaleja, yksityisautoilu voi nousta yllätysteemaksi – mutta lyökö kokoomus demarit?

NÄKÖKULMA Politiikan asiantuntijan mukaan puolueet ovat paniikissa maahanmuuttokeskustelun kanssa, mutta vaaleja se ei ratkaise.

Petteri Mäkinen

Maahanmuutto nousi nyt ryminällä poliittiseen keskusteluun. Pertti Timonen, kuinka merkittävää tämä on reilun kahden kuukauden päässä olevien vaalien kannalta?

– Puolueet tuntuvat nyt olevan paniikissa. Oikeaa tapaa puhua maahanmuuttokysymyksistä on vaikea löytää. Hiljaa oleminenkin on kannanotto. On tietysti selvää, että tähän mennessä maahanmuuttokeskustelu on satanut perussuomalaisten laariin.

Nouseeko maahanmuutto sittenkin suurimmaksi vaaliteemaksi?

– En usko. Maahanmuutto on ollut todella paljon esillä esimerkiksi mediassa. Veikkaan, että asia puhutaan nyt nopeasti puhki. Ihmisilläkin on kyllästymispiste. Uusista julkisuuteen tulevista tapauksista keskustelu saa tietysti lisää kierroksia.

Jos maahanmuutto ei nouse ratkaisevaksi teemaksi, niin mikä sitten. Ilmastonmuutos?

– Ilmastomuutoskeskustelu on tyypillisesti hymistelyä, mutta jos ilmastomuutoksen torjumiseen tähtäävät toimet vaikuttavat eri tavalla eri väestöryhmiin, voi keskustelu saada uusia poliittisia kierroksia. Esimerkiksi yksityisautoilun muuttuminen kalliimmaksi tuntuu enemmän haja-asutusalueilla ja hakkuiden rajoitukset vaikuttavat esimerkiksi metsäteollisuuteen.

Viime viikolla julkaistun HS-gallupin mukaan demarien ja kokoomuksen ero on 1,4 prosenttiyksikköä. Vieläkö uskot, että kokoomus voi nousta kilpailemaan suurimman puolueen paikasta?

– Kyllä uskon. Tuo erohan mahtuu komeasti virhemarginaaliin. Vaalien alla demarien kilpailu äänestäjistä vihreiden ja Vasemmistoliiton kanssa kiristyy varmasti. Kokoomuksen kilpailutilanne on paljon helpompi.

Et sentään usko, että Keskustalla olisi vielä saumaa nousta samaan kisaan?

– Periaatteessa en, mutta Keskustahan on suuri poliittinen mysteeri. Auringonlaskun puolue porskuttaa yhä komeasti. Keskusta osaa politiikan teon ehkä parhaiten Suomessa. Nyt heitä auttavaa teemaa tuskin nousee keskusteluun.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut