Myllypuroon tulee taas lukio pitkän tauon jälkeen – "Vahvistaa idän koulutuskeskittymää"

OPISKELU Helsingin kielilukio muuttaa Itäkeskuksesta Myllypuroon, kun uudisrakennus valmistuu.

Kävelyetäisyyden päähän Myllypuron kampuksesta (kuvassa) tullaan rakentamaan tilat lukiolle ja ammattiopistolle. Oppilaitokset tulevat tekemään yhteistyötä keskenään. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Myllypuro saa jälleen lukion yli 20 vuoden tauon jälkeen. Kun 1990-luvun puolivälissä Myllypuron lukio yhdistettiin Itäkeskuksen lukioon, niin tulevaisuudessa Itäkeskuksessa toimiva kielilukio siirtyy Myllypuroon.

Kävelyetäisyyden päähän Metropolian uudesta kampuksesta tullaan rakentamaan uudisrakennukset Stadin ammattiopistolle ja Helsingin kielilukiolle.

– Myllypurosta halutaan tehdä itäisen Helsingin koulutuskeskittymä. Se että oppilaitokset ovat lähellä toisiaan on tärkeää nimenomaan yhteistyön takia. Kyllähän se helpottaisi yhteistyötä huomattavasti, jos oppilaitokset olisivat fyysisesti lähekkäin toisiaan, sanoo lukioiden ja ammatillisen koulutuksen johtaja Arja Kukkonen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Rakentamisen myötä Myllypuroon valmistuu yli 8 400 opiskelijan keskittymä, kun lukion ja Stadin ammattiopiston uudisrakennukset valmistuvat.

Lukion ja ammattiopiston tontteja ei ole vielä kaavoitettu, mutta kaavat pyritään samaan lainvoimaisiksi tämän vuoden aikana.

Lue myös:Jättikampus rehevöitti Myllypuron: ensimmäiset 3000 opiskelijaa aloittivat – "Näyttää jo aivan korkeakoululta"

Kulttuurikeskus Stoan vieressä Itäkeskuksessa sijaitsevaan huonokuntoiseen Helsingin kielilukioon tehtiin viime vuonna korjauksia, jotta toiminta pystyy jatkumaan niin pitkään, kunnes uudisrakennus Myllypuroon valmistuu.

Stadin ammattiopisto sijaitsee useassa eri pisteessä Helsingissä.

Myllypuroon keskitettävät oppilaitokset tulevat jatkossa tekemään entistä tiiviimpää yhteistyötä keskenään. Yhteistyön muodoista neuvotellaan parhaillaan. Myös uusi lukiolaki edellyttää, että lukioiden tulee tehdä yhteistyötä korkeakoulujen kanssa.

– Ammattikorkeakoulukursseja voisi suorittaa jo lukion aikana tai ammatillisen koulutuksen opiskelijat voisivat halutessaan suorittaa joitain lukiokursseja, Kukkonen täsmentää.

Yhteistyö mahdollistaisi opettajien liikkumisen oppilaitosten välillä. Myös tilojen yhteiskäyttö olisi mahdollista.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan johtavan arkkitehdin Vera Schulmanin mukaan Stadin ammattiopiston tilojen rakentaminen alkaisi alkuvuonna 2021.

– Tilat voitaisiin ottaa käyttöön helmikuussa 2023. Myös Helsingin kielilukion toteutusajaksi on arvioitu 2021–2023.

Kampus tulee olemaan Helsingin suurin heti Helsingin yliopiston jälkeen.

Myös Vuosaareen on tulossa uusi rakennus lukiolle. Helsingin yhteislyseon toiminta Kontulassa säilyy ennallaan. Lukio on yksityinen.

Yli 8 400 opiskelijan jättikampus

Myllypuroon suunnitellaan jättimäistä kolmen oppilaitoksen keskittymää.

Viime viikolla käyttöönotetun Metropolia-ammattikorkeakoulun läheisyyteen suunnitellaan uudisrakennuksia Stadin ammattiopistolle ja Helsingin kielilukiolle.

Ensi vuonna kokonaan valmistuvaan Metropoliaan on tulossa yhteensä 6 000 opiskelijaa.

Stadin ammattiopiston opiskelijamäärä on 1 500 ja Helsingin kielilukion 900. Yhteensä opiskelijoita tulee olemaan reilut 8 400.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 2. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 3. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 4. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 5. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 14. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 15. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 4. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 7. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 8. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 13. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 14. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 15. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.