Velkaisten ongelmat rajussa kasvussa – Takuusäätiö: Ulosotto pienempi paha kuin velan hoitaminen velalla

Kuvituskuva. Tiina Örn

Jukka Hämäläinen

Kulutusluotot ajavat velallisia yhä hankalampaan tilanteeseen. Velkaongelmien merkittävä syveneminen näkyy Takuusäätiön neuvonnassa. Muutos kertoo helppoudesta saada vakuudettomia luottoja.

Viime vuonna yhteydenottajilla oli velkaa keskimäärin 33 800 euroa, mikä oli 5 000 euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yli 100 000 euron vakuudettomat velkamäärätapaukset tuplaantuivat edellisvuodesta. Takuusäätiö on neuvonut velallisia lähes 30 vuotta, mutta koskaan yhteydenottoja ei ole ollut yhtä paljon kuin viime vuonna, yhteensä yli 43 000.

Maksuhäiriöisten lisäksi on yhä suurempi joukko vaikeasti ylivelkaantuneita ihmisiä, joilla on edelleen luottotiedot tallella.

Ensimmäistä kertaa säätiön historiassa yli puolet yhteydenottajista kertoo hoitavansa velkojaan sumplimalla erilaisia maksujärjestelyjä.

– Tämä johtaa usein vieläkin hankalampaan velkaongelmaan kuin velkojen hoito ulosoton kautta. Nyt tarvitaan pikaisesti nopeammin reagoivia ja uusia järjestelykeinoja sekä talouspalveluita, jotka tavoittaisivat ihmiset ennen kuin velkaa on liian paljon, sanoo Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar

Viime vuonna reilusti yli puolet apua hakevista ohjattiin ensi sijassa päästämään velat ulosottoon, koska velkaa oli niin paljon. Vielä toissa vuonna 80 prosenttia soittajista ohjattiin selvittelemään jotakin velkojen järjestelymahdollisuutta.

Monelle jää ulosoton jälkeen ainoaksi ratkaisuksi yksityishenkilön velkajärjestely.

– Velkajärjestelyhakemukset tulevat lisääntymään tulevinakin vuosina, kun huomattavan suuria velkojaan hoitavien ihmiset velat ajautuvat ulosottoon, Pantzar ennustaa.

– Iso osa ylivelkaantuneista on tavallisia työikäisiä, jotka haluaisivat maksaa velkansa, mikäli ne olisivat suhteessa maksukykyyn. Tähän tarvitaan velkojien vastaantuloa. Velkoja pitäisi kohtuullistaa vapaaehtoisesti lakisääteistä menettelyä ketterämmin, Pantzar vetoaa.

Aiheeseen liittyvää

 1. Yli 4500 ihmistä haki yksityiseen velkajärjestelyyn – 250 pariskuntaa mukana
  20.1.2019 18:57
 2. Yhä useampi lainahakemus hylätään – suomalaisten asenteet velkaantumiseen tiukkoja
  27.12.2018 20:10
 3. Köyhyysrajan alla elävä Reijo käyttää ruokaan 30 euroa viikossa: "Makkara on halvinta, kasviksista ostan joskus tomaattia"
  16.12.2018 9:40
 4. Köyhyys piinaa eläkeläisiä – Lämpimien vaatteiden ja vilttien keräys käynnissä: "Kaikilla ei kotonakaan ole tarpeeksi lämmin"
  12.12.2018 19:50

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut