Liito-orava ei uhmaa Malmin kentän rakentamista, ei myöskään biolämpövoimalaa – tämä veikeä yksilö kuvattiin Meilahdessa

YMPÄRISTÖ Harmaiden yöeläjien elinpiirejä on entistä enemmän Helsingissä.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen ympäristötarkastaja Tuomas Lahden Meilahden Maila Talvion puistossa viime kesäkuussa kuvaama liito-orava. Tuomas Lahti / Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut

Jussi Vehkasalo

Ainakaan liito-oravat eivät torppaa Tattarisuolle kaavailtua biolämpölaitosta.

Helsingin kaupunki on osoittanut biolämpölaitokselle kaksi tonttivaihtoehtoa Tattarisuolta.

– Molempien sijoituspaikkavaihtoehtojen lähellä on liito-oravan ydinalue, mutta ydinalue ei ylety sijoituspaikkojen alueelle, joten liito-orava ei ole esteenä lämpölaitoshankkeelle. Kumpikaan lämpölaitoksen sijoituspaikka ei estä liito-oravien liikkeitä ydinalueiden välillä, vaikka metsäiset alueet pienenisivät, sanoo Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen

Ydinalue tarkoittaa liito-oravanaaraan elinpiiriä, jonka sisällä on luonnonsuojelulaissa mainittu liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikka.

Liito-oravan ydinalue ei ylety sijoituspaikkojen alueelle."

Pakarisen mielestä Tattarisuon ja Malmin lentokentän tuntuman liito-oravien ydinalueet eivät estä myöskään asuinrakentamista lentokentälle.

– Tattarisuon ja lentokentän välisen metsäalueen merkitys liito-oraville kasvaa, mutta tämä ei vaikuttane merkittävästi asuinrakentamisen sijoittamiseen tai ainakaan volyymiin.

Liito-oravia inventoidaan puiden tyviltä löytyvien ulostepapanoiden perusteella kevättalvella tai keväällä, jolloin papanat ovat kellertäviä liito-oravan syömien lehtipuiden hedenorkkojen sisältämän siitepölyn vuoksi. Papanalöytöjen perusteella päätellään liito-oravalle tärkeän metsäalueen rajat.

– Ydinalueella on liito-oravan pesäpuut, jonka ympäristöstä liito-orava hankkii ravintonsa. Liito-oravaurokset liikkuvat paljon laajemmilla alueilla kuin naaraat, Pakarinen jatkaa.

Liito-oravien määrä on kasvussa Helsingissä."

Pakarisen mukaan liito-oravat eivät tarvitse niin isoja suoja-alueita elinpiirinsä ympärille.

– Ne eivät piittaa ihmisten tai koirien aiheuttamista häiriöistä. Kaupunkimetsät sopivat hyvin liito-oraville, Pakarinen jatkaa.

Liito-oravan leviäminen Helsingissä on merkki siitä, että kaupungin virkistysmetsien hoidossa luonnon monimuotoisuus on otettu hyvin huomioon. Liito-orava arvostaa sekametsää, jossa nuoria lehtipuita on kuusivaltaisen pääpuuston alla.

– Liito-oravien määrä on kasvussa Helsingissä.

Harmaa yöeläjä on levittäytynyt jo keskustaan asti, sillä Meilahden Maila Talvion puistossa on ollut liito-oravan reviiri asuttuna jo useiden vuosien ajan. Puistossa on syntynyt myös poikasia.

Helsingin ympäristöpalvelujen tuore liito-oravaselvitys julkaistaan helmikuussa. Selvityksen maastotyöt tehtiin viime keväänä, liito-oravakartoitus koskee koko kaupunkia.

Helen tekee parhaillaan ympäristövaikutusten arviointia Tattarisuolle mahdollisesti sijoittuvasta biolämpölaitoksesta.

Helsingin kaupunginhallituksen mielestä eteläinen sijoitusvaihtoehto Malmin lentokentän kupeessa olisi parempi vaihtoehto, mikäli biolämpölaitoshanke etenee.

Liito-orava

Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV(a) lajeihin, joiden lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulaissa kielletty. Liito-oravan kuuluminen tiukasti suojeltuihin eläinlajeihin ei tarkoita, etteikö sen elinalueella voisi lainkaan käsitellä puustoa tai ettei alueelle voisi perustaa esimerkiksi ulkoilureittiä. Näin voi tehdä, jos liito-oravan esiintymistä alueella ei vaaranneta, eikä lisääntymis- ja levähdyspaikkoja hävitetä tai heikennetä.

Lähde: Helsingin liito-oravakartoitus 2016, Helsingin ympäristökeskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 12. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 15. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 8. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 12. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 13. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.