Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläinlääkäriltä tärkeä muistutus pakkasrajasta – "Kaikki koirat hyötyvät tassunsuojista"

Talvi on paukkunut Uudellamaallakin lähes 30 pakkasasteen lukemissa. Silloin on syytä miettiä, miten pitkälle lenkille koiran kanssa kannattaa lähteä. Koira saattaa kovallakin pakkasella haluta yhtä lujaan juoksuun kuin lämpimämmällä säällä. Se voi olla terveydellinen riski.

Juoksulenkkien pakkasrajana on syytä pitää -20-astetta. Näin sanoo Helsingin yliopistollisen pieneläinsairaalan johtava eläinlääkäri Katariina Thomson Viikin Yliopistollisesta eläinsairaalasta.

– Koiraa hengästyttäviä lenkkejä ei kannata tehdä, jos koiraa ei ole sellaiseen luotu, kuten vetokoiria. Tavallista seurakoiraa ei kannata lähteä juoksuttamaan. Pidemmät lenkit kannattaa jättää lauhemmille keleille.

Millaiselle koiralla kannattaa pukea tassunsuojat?

– Tassunsuojista hyötyvät kaikenlaiset koirat. Husky- ja vetokoirilla on tosin niin paksut karvat, etteivät ne tarvitse tossuja. Etenkin kaikki lyhytkarvaiset viihtyvät tossujen kanssa. Itselläni on lyhytkarvaisia vinttikoiria, Thomson kertoo.

Eläinlääkäri suosittelee fleecevuorellisia tossuja, jotka ovat lämpimät tassuja vasten.

Osa koirista saattaa olla kuitenkin kranttuja tossuille.

– Tossuihin kannattaa totutella vaikka sisällä. Käytöstä vai palkita nameilla. Usein koirat kyllä nopeasti unohtavat tossut, kun pääsevät ulos.

Koiran talviasu on usein perusteltu hankinta. Etenkin hangessa viihtyvät pienet koirat hyötyvät siitä, koska asu estää lumen paakkuuntumisen turkkiin.

– Kannattaa tarkistaa, ettei asu kiristä. Liian suuressa asussa koira saattaa kompuroida, Katariina Thomson sanoo.

Lue myös: Koira kylmässä autossa? – Ruotsissa on sääntö, joka käy ohjenuoraksi Suomessakin