Tällainen on sairaalabakteeri, joka pisti Antti Rinteen eristykseen – Husin asiantuntija kertoo

Meilahden sairaala. Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo

Jukka Hämäläinen

Sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä tuuraa sairausloman aikana puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin Puoluejohto päätti asiasta tiistaiaamuna.

Silloin kun Marin ei pääse paikalle, Rinnettä sijaistavat toinen varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta ja kolmas varapuheenjohtaja Ville Skinnari

Rinne sairastui lomamatkallaan keuhkokuumeseen. Suomeen palattuaan hänelle jouduttiin tekemään myös pallolaajennus. Lisäksi hänen todettin saaneen Espanjassa sairaalabakteerin.

Sairaalabakteerit ovat maailmalla yleisiä. Ulkomailta sairaalahoidosta tulevat eristetään Suomessa aina, kunnes on todettu, ettei heillä ole sairaalabakteeria.

Eristys tarkoittaa niin sanottua kosketuseristystä omaan huoneeseen tai heidän hoidossaan tehostetaan käsihygieniaa. Näin pyritään estämään niiden leviäminen muihin potilaisiin.

Sairaalabakteeri tarkoittaa mikrobia, joka on muuntunut tavallisimmille antibiooteille vastustuskykyiseksi, ja joka useimmiten saadaan sairaalaympäristöstä. Sairaalabakteerit ovat pääosin samanlaisia kuin esimerkiksi kotien bakteerit, mutta ne ovat kehittäneet vastustuskyvyn joillekin antibiooteille.

Valtaosa sairaalabakteerin saaneista ei saa oireita eikä heidän kuntonsa heikkene. Sen sijaan leikkausten ja toimenpiteiden yhteydessä ne voivat aiheuttaa vaikeasti hoidettavan infektion. Jopa tavallinen virtsatieinfektio sairaalabakteerin aiheuttamana voi olla hankalahoitoinen.

Ihminen saa sairaalabakteerin yleensä joko iholle, limakalvoille tai suolistoon.

– Nykyisin voimakkaimmin leviävät antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat suolistobakteerien joukossa, Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo.

Järvinen kertoo sairaalabakteereista yleisellä tasolla. Hän ei tunne Rinteen tapausta.

Useimmiten sairaalabakteerin aiheuttamat infektiot voidaan hoitaa lääkkeillä. Vaikeammissa tapauksissa suun kautta annettavaa lääkettä ei ole, vaan silloin on turvauduttava tiputushoitoon.

– Kaikkein vaikeimmissa tapauksessa lääkettä ei ole, Järvinen sanoo.

Sairaalabakteerit ovat syntyneet, kun monia potilaita on hoidettu antibiooteilla, ja bakteerit ovat mutaatioiden avuilla kehittyneet vastustuskykyisiksi lääkkeille. Bakteerit voivat myös esimerkiksi luovuttaa toisilleen vastustusgeenejä.

Yleisimpiä "sairaalabakteereja" ovat MRSA ja ESBL. Lainausmerkit siksi, että tarkalleen ottaen ne eivät ole bakteereja, vaan MRSA on lääkkeenä käytylle metisilliinille resistentti bakteerikanta. ESBL taas on suolistobakteerin hankkima ominaisuus.

Turhien lääkekuurien välttäminen ehkäisee yleisesti vastustuskykyisten bakteerikantojen saamista. Sairaalabakteerien aiheuttamien tapausten määrä on Suomessa jatkuvasti lisääntynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 12. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 15. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 8. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 12. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 13. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.