Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oulun tapahtumat vaikuttivat: Alaikäiset kertoivat ennätysmäärin vakavista rikosepäilyistä – "Kasvua 53 prosenttia"

Oulussa viime vuoden lopulla paljastuneet alaikäisiin kohdistuvat seksuaalirikosepäilyt ovat vaikuttaneet voimakkaasti lasten tekemiin ilmoituksiin netissä tapahtuvista rikoksista.

Julkisen vallan kanssa yhteistyötä tekevä Someturva-oikeuspalvelu kertoi tiistaina, että sosiaalisessa mediassa ja muilla verkkoalustoilla tapahtuva kiusaaminen, häirintä ja erilaiset rikokset tulevat nyt entistä useammin tietoon.

Viime vuonna avattu Someturva-palvelu auttoi vuoden aikana yhteensä 843 suomalaista.

Oulun tapahtumat näkyivät selvästi loppuvuonna yhteydenottojen määrässä, kertoo Someturvan toimitusjohtaja ja sosiaalisen median tutkija Suvi Uski

– Lapset ovat uutisoinnin rohkaisemina uskaltaneet kertoa meille ahdistavista tapahtumista entistä useammin.

– Lasten itsensä meille ilmoittamien vakavien seksuaalirikosten määrä kasvoi marraskuusta joulukuuhun peräti 53 prosenttia, Uski kertoo tiedotteessa.

Palvelun kokoamien tilastojen mukaan kasvua oli sekä vakavia rikoksia koskevissa ilmoituksissa että niissä tapauksissa, joissa tilanne ei vielä edennyt vakavaksi ja rikoksen tunnusmerkit täyttäväksi.

Someturvasta arvioidaan, että varhaisvaiheessa tehdyt ilmoitukset auttoivat ehkäisemään rikoksia tai rikoksen uhkaa 9 prosentissa alaikäisia koskevista tapauksista.

Alaikäisiä avunpyytäjiä Someturvan palvelemista henkilöistä oli noin 70 prosenttia. Palvelu on tarkoitettu myös aikuille.