Yllättävä tieto vaalikoneen käyttäjistä: Moni ei edes etsi itselleen sopivaa ehdokasta – nuoret erottuvat edukseen

Vaalikoneet 2020 -tutkimus vertailee vaalikoneita ja niiden käyttöä vuoden 2018 presidentinvaalissa ja kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Arkisto/Päivi Tuovinen

toimitus

Monet suomalaiset käyttävät netin vaalikoneita muuhun kuin itselle ensisijaisen ehdokkaan löytämiseen. Tampereen yliopistossa edelleen tekeillä oleva Vaalikoneet 2020 -tutkimus selvitti suomalaisten vaalikoneiden käyttöä ja merkitystä vuoden 2018 presidentinvaalissa.

Puolet nuorista vaalikoneen käyttäjistä etsi viime presidentinvaalissa vaalikoneilla itselleen sopivaa ehdokasta, kun kaikista vaalikonetta käyttäneistä näin teki vain kolmannes. Useimmat siis käyttivät vaalikoneita muuhun kuin ensisijaisesti ehdokkaan löytämiseen. Vaalikoneita käytettiin presidentinvaalissa suuressa määrin myös ajanvietteenä ja omien kantojen varmistamiseen.

Vaikka vuoden 2018 presidentinvaalin tulos oli ennalta melko selvä, käytettiin vaalikoneita siitä huolimatta varsin aktiivisesti. Kaikista valitsijoista kaksi viidestä käytti viime presidentinvaalissa vähintään yhtä vaalikonetta.

Aktiivisimpia käyttäjiä olivat nuoret. 18–30-vuotiaiden nuorten mielestä vaalikoneiden tiedot ovat luotettavia (66 %) ja vaalikoneet ovat nopein tapa hankkia tietoa vaalien ehdokkaista (66 %).

Nuorista vaalikoneiden käyttäjistä 28 prosenttia katsoi, että vaalikoneet olivat auttaneet heitä erittäin tai melko paljon oman ehdokkaan löytymisessä. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa vaalikoneet olivat nuorten tärkein vaalitiedon lähde, mutta presidentinvaalissa vaalikoneet sijoittuivat tärkeysjärjestyksessä vasta seitsemänneksi.

Aiemmista eduskuntavaaleista tehtyjen havaintojen perusteella näyttää siis siltä, että vaalikoneilla on selvästi enemmän merkitystä eduskuntavaaleissa kuin presidentinvaalissa. Tampereen yliopistossa jatketaankin vaalikonetutkimusta myös tämän vuoden eduskuntavaaleissa.

Vuoden 2018 presidentinvaalin yhteydessä kuusi toimitusta tuotti vaalikoneen. Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat avasivat omat vaalikoneensa jo marraskuun lopussa, kaksi kuukautta ennen vaaleja. Ylen, MTV:n, Uutissuomalaisen ja Iltalehden vaalikoneet aukesivat joulukuussa.

Presidentinvaalista tehtyjä havaintoja esiteltiin maanantaina 21.1.2019 Helsingissä järjestetyssä seminaarissa. Tilaisuudessa esitellyt kyselytulokset perustuvat aineistoon, joka koottiin Kantar TNS:n internetpaneelissa 2.2.–7.2.2018.

Kyselyyn vastasi yhteensä 1007 18–70-vuotiasta äänioikeutettua. Tutkimuksen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut