Helsingin rantojen valaisu jakaa mielipiteitä – "Toiset viihtyvät lepakoiden tapaan hämärässä"
4
Rantojen ja sillan valaisua Helsingin Ruoholahdessa, kanavan ja Crusellinsillan hallitsemassa maisemassa. Helsingin kaupunki / Juhana Konttinen
Katso isompi kuvaRannoilla kulkevien kävelyreittien valaisu luo ympäristöön turvallisuutta ja nostaa rannan esille hämärästä sitä kauempaa katsottaessa. Helsingin kaupunki / Juhana Konttinen
Katso isompi kuvaVuosaaren Uutelan kanavan valaistusta. Helsingin kaupunki / Juhana Konttinen
Katso isompi kuvaLapinlahden silta Salmisaaresta Lauttasaareen on yksi Helsingin valaistuista silloista. Helsingin kaupunki / Juhana Konttinen
KYSELY Helsinki kartoittaa asukkaiden näkemyksiä rantavaloista. Yön hämärästä rannoilla tykkäävät muutkin kuin lepakot.
Helsingin kaupunki aikoo järjestää kaupunkilaisille kyselyn, jossa kartoitetaan asukkaiden mielipiteitä kaupungin rantojen valaisusta.
– Toiset haluavat valaisua ranta-alueille, toiset eivät. Koetamme kyselyllä selvittää tarkemmin sitä, miten mielipiteet jakautuvat sen suhteen, minne halutaan valaisua ja minne ei, selostaa valaistuspäällikkö Juhani Sandström Helsingin kaupunkiympäristön kaupunkitila- ja maisemasuunnittelusta.
Suojellut lepakkolajit kärsivät valaistuksesta."
Jo muutama vuosi sitten valmistui Helsingin ulkovalaistuksen tarveselvitys, jonka yhtenä osa-alueena olivat kaupungin rannat ja vesialueet.
– Rantojen valaistusperiaatteita koskeva työ aloitettiin viime keväänä. Tavoitteena on selvittää eri tyyppisille ranta-alueille sopivat valaistustavat. Asukaskyselyssä on tarkoitus hyödyntää karttaa, asukkaat voisivat kyselyssä merkitä karttaan paikat, joihin valaistusta halutaan tai ei haluta.
Kaikkia ranta-alueita ei suinkaan ole tarkoitus valaista, vaan myös pimeällä on puolensa.
– Valaistusta toisaalta toivotaan, toisaalta vastustetaan. Tämän voi päätellä valaistusta koskevista palautteista, joita toimistoomme tulee joitakin satoja vuodessa, Sandström jatkaa.
Osa ihmisistä haluaa kävellä valaisemattomilla merenrantojen kävelyreiteillä niin, että he näkevät meren ulapan selkeästi, ilman että valaistus häiritsee katselua.
– Jotkut suojellut lepakkolajit kärsivät valaistuksesta, ja jotkut ovat sitä mieltä, että keinovalot hankaloittavat myös kasvien elämää. Eli tiettyjä rantareittejä ei lepakoiden takia valaista, tai valaistaan sellaisilla valaisimilla, joita voi esimerkiksi himmentää.
Nykytekniikalla ledvaloineen on helppo sammuttaa tai himmentää valaistusta helposti.
– Urbaanilla kaupunkialueella voi valaista rantarakenteita ja -muureja niin, että ne näkyvät kauas, ja myös siltoja voi valaista, kuten on jo tehty. Ihmisten mielipiteen jakautuvat tässäkin, osa ei koe rakennettujen rantojen valaisua tarpeelliseksi, osan mielestä se on ympäristöä kaunistava asia.
Ranta-alueen valaistus voi olla ilo silmälle, toisaalta se luo turvallisuuden tunnetta ja viihtyisyyttä.
Valaistusta mietittäessä on otettava huomioon alueen käyttäjien näkökulma, kaupungin vetovoima, valaistuksen tarkoituksenmukaisuus ja energiatehokkuus.
– Rantoihin liittyy myös siltojen valaisu. Niitä on jo useita, ja esimerkiksi Kruunuvuorensillan valaisun suunnitteluun käytetään paljon paukkuja, Sandström sanoo.