Helsingin poliisille ilmoitettiin viime vuonna 685 seksirikosta – rikosylitarkastaja oikoo väitteitä rikosten lisääntymisestä: "Ilmoitusten määrästä ei voida päätellä todellisten rikosten määrää"

RIKOKSET Ilmoituskynnyksen aleneminen on poliisin mukaan yksi syy ilmoitettujen seksuaalirikosten määrän kasvamiseen. Myös tekijäkeskeinen tutkinta tuo aiempaa enemmän rikoksia poliisin tietoon.

toimitus

Helsingin poliisin tietoon tuli viime vuonna yhteensä 685 epäilyä seksuaalirikoksista. Niistä 459 oli tapahtunut vuonna 2018 ja loput aiempina vuosina.

Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli Helsingin poliisin tietoon yhteensä 187. Niistä 95 oli tapahtunut ilmoitusvuonna ja loput aiempina vuosina.

Poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten yhteismäärä lisääntyi viime vuonna 180 ilmoituksella verrattuna edellisvuoteen. Myös lapsiin kohdistuvien seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä lisääntyi vuoteen 2017 verrattuna.

Poliisin mukaan tästä ei kuitenkaan voida päätellä, mitä muutoksia todellisessa rikosten määrässä on todellisuudessa tapahtunut.

– Kyse on poliisin tietoon tulleiden ja poliisille ilmoitettujen seksuaalirikosten määrän lisääntymisestä. Seksuaalirikoksiin liittyy piilorikollisuutta, eivätkä kaikki tapaukset tule poliisin tietoon. Yksistään ilmoitettujen ja tietoon tulleiden rikosten määrän perusteella ei voida päätellä todellista rikosten määrää ja mitä muutoksia siinä on tapahtunut, sanoo Rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisille ilmoitettujen seksuaalirikosten määrän lisääntymisen taustalla voidaan arvioida olevan useitakin syitä, esimerkiksi se, että seksuaalirikoksista on käyty viime vuosina runsaasti julkista keskustelua.

Taulukko viime vuosina Helsingin poliisissakirjatuista rikosilmoituksista.

Julkinen keskustelu on voinut vaikuttaa asian entistä parempaan tunnistamiseen ja sitä kautta ilmoitusten tekemiseen.

Tilastoja tulkittaessa on huomioitava myös, että sama henkilö voi olla epäiltynä useassa eri rikoksessa. Tämä pätee myös uhrien kohdalla.

Alle 16-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa epäillään aina lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, vaikka tapaukseen liittyisi myös muita rikosnimikkeitä.

Lapsiin liittyvien seksuaalirikosten osalta Helsingissä on tehty vuodesta 2006 alkaen tekijäkeskeistä, paljastavaa tutkintaa. Mistään uudesta ilmiöstä ei siis ole kyse.

– Tekijäkeskeinen tutkinta tarkoittaa sitä, että yhden epäillyn jäädessä kiinni, myös mahdolliset muut häneen liittyvät uhrit selvitetään. Lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin syyllistyneillä henkilöillä voi olla useitakin kontakteja tai kontaktiyrityksiä lapsiin, ja nämä kaikki selvitetään. Tapahtumia voi paljastua usean vuoden ajalta ja tämä voi näkyä korostuneesti tiettynä vuotena ilmi tulleiden rikosten määrissä, Turunen selvittää.

Laajat juttukokonaisuudet näkyvät vuositilastoissa, ja Helsingissä isoja juttukokonaisuuksia tutkitaan useampia vuosittain. Sama rikosnimike voi käsittää hyvin erityyppisiä tekoja ja eri-ikäisiä asianosaisia.

Poliisista muistutetaan, että seksuaalirikosten uhriksi voivat joutua yhtä lailla miehet ja naiset, pojat ja tytöt kuin muunsukupuolisetkin. Samoin tekijä voi myös nainen, vaikka valtaosassa tapauksista epäilty on mies.

Uhreja lähestytään sekä netissä että kasvokkain. Usein tekijä kuuluu uhrin lähipiiriin, ja myös entuudestaan vieraat tekijät pyrkivät ensin luomaan uhrinsa kanssa luottamuksellisen suhteen.

– Niin kutsutut puskaraiskaukset ovat erittäin harvinaisia. Usein tutkinnassa selviää, että epäilty on rakentanut suhdetta uhriin pidemmän aikaa, ja käyttää hyväksi esimerkiksi nuoren tarvetta saada huomiota ja hyväksyntää. Teot etenevät monesti asteittain ja uhria saatetaan kiristää jatkamaan seksuaalista kanssakäymistä esimerkiksi uhkaamalla julkaista uhrista seksuaalisävytteistä materiaalia. Nuoria voidaan houkutella tapaamiseen tai tekoon tarjoamalla esimerkiksi päihteitä tai muita hyödykkeitä.

Seksuaalirikokset tulevat poliisin tietoon eri tavoin, esimerkiksi toisen rikostutkinnan yhteydessä, vihjetietona, muiden viranomaisten kautta sekä ilmoituksina suoraan uhrilta tai tämän läheisiltä. Seksuaalirikoksia Helsingin poliisissa tutkivat niihin erikseen koulutetut ja perehtyneet tutkijat.

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten ennalta estämisessä ja selvittämisessä keskeisintä on luottamus. Tärkeintä on, että lapset ja nuoret uskaltavat kertoa asioista ja että heidän elämässään on luotettavia aikuisia. Aikuisten tehtävänä on viedä asia eteenpäin.

– Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten torjunnan kokonaisuudessa on ratkaisevaa, kuinka paljon tutkintaresurssia tähän on käytettävissä. Tekijäkeskeisen tutkinnan juttuja tulee ilmi koko ajan. Toimintaan puuttuminen rikostutkinnan keinoin ja syyllisen saattaminen vastuuseen teostaan on tapahduttava tehokkaasti, ja erityisesti lasten ja nuorten kohdalla rikosprosessin joutuisuuteen tulisi kiinnittää entistä paremmin huomiota, arvioi Turunen.

Seksuaalirikoksia koskevaan julkiseen keskusteluun liittyy helposti paljon tunteita, jotka perustuvat rajallisiin tietoihin, koska tapauksista ei voi rikosten uhrien suojelemiseksi kertoa kaikkia yksityiskohtia.

– Yksittäisistä tapauksista tehdään helposti yleistyksiä. Olisi silti tärkeää, että asiassa voitaisiin käydä asiallista ja rakentavaa keskustelua sekä erityisesti keskustella rikosten ennalta estämisestä. Keskeistä on kiinnittää huomiota rikosten uhreihin eli lapsiin ja nuoriin ja heidän tukipalveluihinsa, ja erilaisiin lapsille ja nuorille tarkoitettuihin yhteiskunnan tukirakenteisiin, sanoo Turunen.

Vuonna 2018 Helsingin poliisi selvitti seksuaalirikoksesta epäillyn henkilöllisyyden yhteensä 491 rikoksessa. Niistä noin 37 prosentissa rikoksesta epäilty on ulkomaan kansalainen.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö (lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta) -rikoksissa epäilty oli ulkomaalainen noin 26 prosentissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 2. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 3. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 4. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 5. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 6. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 7. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 8. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 9. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa
 12. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 14. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 15. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 12. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 13. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 14. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.