Onko kodissasi tämä 5–6 euron astia? Se voi olla korvaamaton poikkeustilassa

Inka Töyrylä

Porvoossa äskettäin järjestettyjenVarautumispäivien yksi aiheista oli kotivara, eli se, kuinka kodeissa pitäisi varautua yllättävään tilanteeseen, kuten useiksi päiviksi sähköt katkaisevaan myrskyyn tai muuhun ennalta-arvaamattomaan tilanteeseen.

– Kotivaran pitäisi riittää vähintään kolmeksi päiväksi, mielellään viikoksi, sanoo Porvoon Reserviupseerikerhon Antti Rytivaara.

– Juomavesi on tärkeintä. 15 litran kanistereita saa viidellä–kuudella eurolla. Sellainen on aina hyvä olla kotona.

Kotivara ei nykyisin tarkoita erillistä ruokavarastoa, vaan Rytivaara kehottaa miettimään omien tarpeiden ja mieltymysten pohjalta tuotteita, joita täydennetään sitä mukaa kun niitä käytetään. Näin elintarvikkeet pysyvät tuoreina, mutta kotona on aina jotain, jos kaupat sulkevat ovensa tai liikkumaan ei pääse.

– Jokainen voi miettiä omalta osaltaan, miten toimia, jos katastrofi pitkittyy. Jos on säännöllinen lääkitys, niin haetaanko seuraavat lääkkeet vasta kun on enää yksi pilleri jäljellä, vai jo aikaisemmin? Löytyykö kotoa pattereilla toimiva taskulamppu, joka toimii silloinkin, kun puhelinta ei voi sähkökatkon vuoksi ladata? Kuinka saadaan tietoa? Patteriradio toimii silloinkin, kun kännykkää ei voi ladata, Rytivaara luettelee.

Rytivaara muistuttaa, että laajan sähkökatkon aikana bensapumput ja pankkiautomaatit lopettavat välittömästi toimintansa. Tämäkin kannattaisi huomioida aivan tavallisessa arjessa.

– Menenkö tankkaamaan vasta, kun tankki on tyhjä, vai täytänkö sen, kun se on puolillaan? Käteinen raha on häviämässä yhteiskunnasta. Ehkä sitä kannattaa pitää vähän kotona.

Kotivara

Viikoksi yhdelle henkilölle: 0,5 kg perunaa 0,5 kg ohraa ja makaronia 0,5 kg öljyjä ja rasvoja 0,5 kg sokeria, hunajaa 1 litra UHT-maitoa 16 litraa vettä Lisäksi tarvitaan: 1,5 kg viljatuotteita ja pähkinöitä, 1,3 kg maitoa ja maitotuotteita, 1,5 kg vihanneksia ja juureksia, 1 kg hedelmiä ja marjoja, 1 kg lihaa, kalaa ja kananmunia, 1 kg herkkuja. Muut välttämättömyystarvikkeet: lääkkeet, tölkinavaaja, radio ja paristot, hygieniatarvikkeet, tuorekelmut, teippi, muovipurkit, taskulamppu ja paristot, joditabletit, kynttilät ja tulitikut, käteistä rahaa, lemmikkieläinten tarvikkeet. Lisätietoja kotivarasta esim. spek.fi, kodinturvaopas.fi ja 72tuntia.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallion kirkossa järjestetään jälleen hääyö – tarjolla ilmaiset juhlaherkut
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 4. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 5. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 14. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 15. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 10. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 11. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 12. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 13. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 14. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.