Onko 11 vuokrakämppää ja kahvila hotelli? – Vuokranantaja: "Jouduimme viranomaisten hampaisiin"

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto käsittelee 18. tammikuuta mittavaa uhkasakkoasiaa, joka liittyy Easyhomes Helsingin harjoittamaan 11 asunnon lyhyt- ja pitkäaikaiseen vuokraamiseen Iso Roobertinkatu 1:ssä.

Lautakunnan esityslistan mukaan Asunto Oy Iso Roobertinkatu 1:tä ja Easyhomes Helsinkiä toiminnanharjoittajana ja kyseisten asuntojen vuokralaisena vaaditaan lopettamaan huoneistojen käyttö majoitustilana 1. toukokuuta 2019 mennessä 30 000 euron uhkasakolla. Esityslistan mukaan edellä mainituille tulisi asettaa myös 8 000 euron lisäerä jokaiselta kuukaudelta, jolloin velvoitetta ei ole noudatettu.

Esityksen mukaan kyseisten 11 huoneiston osakkeenomistajista yhdeksälle tulisi asettaa 4 000 euron uhkasakko ja kahdelle 2 000 euron uhkasakko, koska he sallivat omistamiensa asuntojen käytön majoitustilana.

Katsomme nyt miten asia menee lautakunnassa."

– Oli yllätys, että tällainen asia tulee eteen. Katsomme nyt miten asia menee lautakunnassa, ja toimimme sen mukaan. On paljon muitakin firmoja, jotka Helsingissä vuokraavat asuntoja lyhyt- tai pitkäaikaiseen käyttöön. Me toimimme samassa taloyhtiössä isommin ja jouduimme nyt sitten viranomaisten hampaisiin, toteaa Easyhomes Helsingin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Nina Asteljoki

Asia lähti vireille kyseisen asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajan kaupungille toimittamasta ilmiannosta, jossa hän kertoo muun muassa seuraavaa:

– Aiotteko edesauttaa laittomasti asunto-osakeyhtiön kiinteistössä laittomasti toimivan Easyhomes-hotellin luvatonta hotellitoimintaa vai toimitteko viran edellyttämällä velvoitteella lakien ja rakentamismääräysten mukaisesti ja estätte ammattimaisen hotellitoiminnan rakennuslupien mukaan normaaliksi asuintaloksi suunnitellussa kiinteistössä.

– Talossa asuvat itselleen huippuhinnalla asunnon ostaneet osakkaat ovat kaikki ammattimaista hotellitoimintaa vastaan, koska siitä on kaikilla osa-alueilla häiriötä ja haittaa normaalille asuintalossa asumiselle.

Me emme ole perustaneet hotellia emmekä motellia."

Easyhomes Helsingillä on Iso Roobertinkatu 1:ssä vuokrattujen asuinhuoneistojen lisäksi käytössään Easyhomes Cafe rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Esityslistatekstin mukaan kahvila palvelee majoitustoimintaa kahvila- ja vastaanottotilana.

Easyhomes Helsingin nettisivujen Usein kysyttyä -kohdassa vastataan "Onko teillä vastaanottotiskiä" -kysymykseen muun muassa, että Easyhomes Helsinki ei ole hotelli ja että "kahvilasta saatte apua tarvittaessa".

– Me emme ole perustaneet hotellia emmekä motellia Iso Roobertinkatu 1:een. Tämä on oikeastaan isompi asia, joka koskee koko Helsinkiä. Katsomme, mitä asiassa päätetään, en lähde taistelemaan päättäjiä ja poliitikkoja vastaan tässä asiassa. Tämä menee nyt niin kuin menee, Asteljoki jatkaa.

Easyhomes Helsinki tarjoaa Helsingin keskustassa myös Bulevardi 12:ssa lyhyt- ja pitkäaikaisesti vuokralle 13:a huoneistoa.

Yksi Iso Roobertinkatu 1:n osakas on lausunut vastineessaan kaupungille, että on vuokrannut huoneistonsa marraskuuhun 2020 asti Easyhomes Helsingille, jonka vuoksi huoneisto ei ole hänen hallinnassaan, ja vastustaa näin osakkaalle määrättäväksi esitettyä uhkasakkoa.

Asunto Oy Iso Roobertinkatu 1:n hallitus toivoo muun muassa, että uhkasakkoa ei kohdistettaisi asunto-osakeyhtiölle, koska asunto-osakeyhtiö ei ole hyväksynyt tai ole ollut tukemassa kyseistä majoitustoimintaa, eivätkä kyseiset osakkeenomistajat ole hallitukselta lupaa tällaiseen toimintaan pyytäneet.

Easyhomes Helsingin mielestä sen toimiala Iso Roobertinkadulla on huoneistojen vuokraaminen, ei majoitustoiminta.

– Toiminnan aloittaminen perustui kiinteistönvälitysyrityksessä kohtaamiemme asiakkaiden suureen tarpeeseen löytää väliaikaista pidemmän aikavälin kalustettua ja laadukasta asuntoa vuokralle. Asiakkaamme ovat vakuutusyhtiöitä, yrityksiä sekä putkiremonttien ja muiden vastaavien aikaa vievien elämäntilanteiden takia kodinomaista asuntoa tarvitsevia yksityisiä henkilöitä tai yrityksiä. Toimialamme on huoneistojen vuokraus, samaan tapaan kuin muun muassa Forenomilla, ei majoitustoiminta, sanotaan vastineessa.

Easyhomes kertoo vuokranneensa huoneistot yksityisiltä asukkailta sillä sopimuksella, että omistajat ja heidän lähipiirinsä voivat käyttää huoneistoja aina tarvittaessa myös itse.

– Iso Roobertinkadun kiinteistössä on meidän lisäksemme myös muuta samankaltaista airbnb-toimintaa, mutta Easyhomes on kahvilatoimintansa takia ainoa, joka on näkyvämmin esillä, josta johtuen huomio ja käyttötarkoitusselvitys vuokraustoiminnassa kohdistuu ainoastaan meihin, vastine jatkuu.

Esityslistatekstissä uhkasakkoja perustellaan muun muassaseuraavasti:

– Easyhomes Helsinki tarjoaa kyseessä olevia huoneistoja lyhytaikaiseen majoitukseen internetsivujensa välityksellä. Huoneet ovat ammattimaisesti majoitustoimintaa varten kalustettuja ja varusteltuja.

– Easyhomes Helsingin tarjoamat huoneistot löytyvät lukuisilta muilta internetin majoituspalveluita tarjoavilta internetsivustoilta, kuten booking.com sekä hotels.com. Sosiaalisen median sivuillaan Easyhomes Helsinki on merkinnyt kategoriakseen hotelli- ja majoitustoiminnan ja kertoo tarjoavansa korkealaatuisia huoneistoja ihmisille, jotka ovat lomalla tai työmatkoilla.

– Internetsivut ja sosiaalisen median viestintä, kuten myös yhtiön internetsivuilla ilmoitetut varaus- ja peruutusehdot, kertovat selkeästi, että ensisijainen käyttäjäryhmä on turistit ja muut lyhytaikaista majoitusta etsivät.

– Easyhomes Helsinki on ammattimainen palveluntarjoaja, joka tarjoaa Iso Roobertinkatu 1:n asuinhuoneistoissa kalustettuja osakehuoneistoja tilapäisesti majoitusta tarvitseville asiakkaille. Tällainen toiminta edellyttää rakennuslupaa käyttötarkoituksen muuttamiseksi, eikä Asunto Oy Iso Roobertinkatu 1 ole tällaista rakennuslupaa hakenut, perustelut jatkuvat.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut