Finnwatch paljasti: Äitiyspakkauksen taustalla palkkojen poljentaa ja vakavia turvallisuuspuutteita

Suomelle suurta kansainvälistä imagohyötyä tuoneen äitiyspakkauksen taustalta löytyy vakavia työntekijöiden kohteluun liittyviä ongelmia, kertoo kansalaisjärjestö Finnwatch.

Yli kymmenen äitiyspakkaukseen sisältyvän tuotteen takaa paljastui Finnwatchin mukaan vakavia puutteita työelämän oikeuksien toteutumisessa.

Ongelmat johtuvat järjestön mukaan Kelan kilpailutuskriteereistä, jotka vastuullisuuden sijaan korostavat halvinta hintaa.

Finnwatch julkaisi tiistaina raportin, jossa on ensimmäistä kertaa tutkittu kattavasti, mistä äitiyspakkauksen tuotteet tulevat ja millaiset työolot tuotteiden taustalla on.

Raportti perustuu kyselytutkimukseen sekä yrityksiltä saatujen tietojen analyysiin.

– Suurin osa Kelan äitiyspakkaukseen ostettavista tuotteista teetetään halpatyömaissa, joissa on kohonnut riski työelämän oikeuksien loukkauksiin tuotteiden tuotannossa, sanoo toiminnanjohtaja Sonja Vartiala Finnwatchin tiedotteessa.

Yleisin äitiyspakkauksen tuotteiden tuotantomaa on Kiina, jonka jälkeen tulevat Pakistan, Intia ja Bangladesh.

Vakavia puutteita kuten laittomia ylitöitä, elämiseen riittämättömiä palkkoja ja työturvallisuuspuutteita löytyi 12 äitiyspakkauksen tuotteen valmistuksesta.

Riski vakavista ihmisoikeusongelmista on vielä suurempi raaka-aineissa, joiden alkuperää suurin osa Finnwatchin kyselyyn vastanneista yrityksistä ei tuntenut lainkaan.

– Esimerkiksi puuvillan tuotantoon liittyy ihmisoikeusriskejä kuten lapsityövoiman hyväksikäyttöä, pakkotyötä ja poimijoiden myrkytyskuolemia. Silti vain yksi äitiyspakkaukseen sisältyvä tekstiilituote oli valmistettu vastuullisuusertifioidusta puuvillasta, Vartiala kommentoi tiedotteessa.

Ylivoimaisesti eniten äitiyspakkaukseen tuotteita toimittanut yritys on Jutta Product, joka ei antanut Finnwatchille lainkaan tietoa tuotteidensa alkuperästä. Jutta Productsin yrittäjä Jutta Jantunen sanoi Ylelle vuonna 2017, että yhtiön tuotteet tehdään suurilta osin Kiinassa.

– Koko ajan pitää tietyllä tapaa pitää hinta mielessä, muuten ei kilpailutusta pysty voittamaan, Jantunen sanoi Ylelle, kun hänen yhtiönsä oli voittanut kilpailutuksen vuonna 2017

Sonja Vartialan mukaan suurin osaäitiyspakkaukseen tuotteita toimittavista yrityksistä toimi avoimesti ja jakoi paljon tietoa.

Finnwatch moittii Kelaa kilpailutuskriteereistä.

– Kela on lähes kokonaan sivuuttanut yritysvastuukysymykset kilpailutuskriteereistä. Finnwatchin kanssa käydyn dialogin myötä Kela lisäsi vastuullisuusvaatimuksia vuoden 2020 äitiyspakkauksen kilpailutukseen. Uudet vaatimuksen eivät kuitenkaan puutu ongelmiin kuten kohtuuttomiin ylitöihin tai riittämättömiin palkkoihin.

Kela lupasi tiistaina tuoreeltaan, että se ottaa selvityksessä esiin nousseet seikat huomioon.

–Pyrimme huomioimaan raportissa esiin nostetut suositukset. On hienoa, että selvityksessä nostettiin esiin hankintalain kehittämistyö sosiaalisen vastuun osalta, Kelassa vastuullisuustyötä koordinoiva Petra Elomaa sanoo tiedotteessa.

Kelan mukaan seKela kilpailuttaa äitiyspakkauksen tuotteet vuosittain avoimella hankintamenettelyllä. Yritysten on muun muassa vakuutettava, että tuotteita valmistavat työntekijät täyttävät Kansainvälisen työjärjestön (ILO) yleissopimuksen vähimmäisikää koskevat määräykset.

– Ilman vakuutusta tuotteen tarjoajaa ei hyväksytä mukaan kilpailutukseen, kertoo Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen

LisäksiKela vaatii tuotteiden tarjoajilta, ettei yrityksessä päätäntävaltaa käyttävää henkilöä ole tuomittu esimerkiksi työsyrjinnästä tai työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaamisesta.

Parhaillaan käynnissä olevassa kilpailutuksessa on vaadittu lisäksi työntekijöiden oikeuksiin liittyviä auditointeja tietyissä maissa. Tuotteiden maahantuojien on puolestaan annettava selvitys käyttämistään alihankkijoista.

Kelasta muistutetaan, että äitiyspakkauksen tarjouskilpailua ohjaa laki julkisista hankinnoista. Lain mukaan tarjoajia on kohdeltava tasapuolisesti ja syrjimättömästi. Kela ei siis voi suosia tuotteita niiden valmistusmaan tai toimittajia niiden kotimaan perusteella.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut