Yli 300 opettajan virkaa avoinna Helsingissä – "Ei voida puhua opettajapulasta"

Helsingin perusopetuksessa tarvitaan opettajia uusiin tehtäviin ja eläkkeelle jääneiden tilalle. Lisäksi kouluikäisten helsinkiläisten määrä kasvaa. Arkisto / Johanna Erjonsalo

Jussi Vehkasalo

Helsingin peruskouluissa ja lukioissa on nyt avoinna yli 300 opettajan virkaa. Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan henkilöstösuunnittelija Auli Hyvämäen mukaan kyseessä ei ole opettajapula.

– Vakinaisten virkojen määrä on samaa luokkaa kuin viime vuosina. Peruskoulun ja lukion opettajan virat julistetaan vakinaista täyttämistä varten haettavaksi alkuvuonna. Haku on siis kerran vuodessa, jolloin virkoja tulee kerralla hakuun suuri määrä. Ei kuitenkaan voi puhua opettajapulasta, koska pääsääntöisesti virat saadaan hyvin täytettyä ja hakijoita on runsaasti, Hyvämäki sanoo.

Osa opettajista vaihtaa koulua ja eroaa virastaan."

Hänen mukaansa vakinaisten virkojen määrä koostuu monesta tekijästä.

– Opettajia eläköityy, osa opettajista vaihtaa koulua ja eroaa virastaan. Tarvetta selittää ehkä eniten oppilasmäärien kasvu, joka tarkoittaa uusien luokkien ja uusien virkojen avaamista.

Parhaillaan haetaan uusia opettajia Helsingin kaupungin suomenkielisten peruskoulujen ja lukioiden vakinaisiin opettajan virkoihin sekä ruotsinkielisten peruskoulujen ja lukioiden opettajan virkoihin.

Erityisopetuksen ja ruotsinkielisen perusopetuksen tehtävissä kaikkia virkoja ei saada aina täytettyä ja ruotsinkielisen perusopetuksen tehtävissä myös hakijamäärät ovat pienemmät.

Työt alkavat ensi elokuussa. Avoinna olevista yli 300 opettajan virasta 53 on ruotsinkielisissä kouluissa. Enemmistö viroista sijoittuu perusopetukseen. Opettajia tarvitaan sekä uusiin tehtäviin että eläkkeelle jääneiden tilalle.

Avoinna ovat myös vakinaiset rehtorin virat Haagan peruskoulussa, Meilahden yläasteen koulussa, Jätkäsaaren peruskoulussa ja Tapanilan ala-asteen koulussa.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle tarvitaan jatkuvasti myös varhaiskasvatuksen lastenhoitajia sekä ammatillisten aineiden opettajia. Avoinna on määräaikaisia ja vakinaisia työpaikkoja.

Henkilöstötarvetta lisää se, että helsinkiläisten määrä kasvaa lähivuosina tuntuvasti. Vuoteen 2021 mennessä Helsingin 1–6-vuotiaiden määrän arvioidaan kasvavan 3 prosenttia (1 021 henkeä), 7–15-vuotiaiden määrän 8 prosenttia (4 411 henkeä) ja 16–18-vuotiaiden määrän 6 prosenttia (953 henkeä).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.