Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka aamuinen pakkovalinta voi johtaa nyt vaaraan – "40 prosentilla on kokemusta" 

Peräti 40 prosenttia suomalaisista on joutunut vaaratilanteeseen liian liukkaiden kenkien takia viimeisen vuoden aikana. Tieto tulee ilmi Liikenneturvan tuoreessa kyselyssä

Käynnissä oleva Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa kenkävalinnan isosta roolista liukastumistapaturmien ehkäisyssä.

– Liukkaus ei onnistu yllättämään, jos tarkistaa jalankulkusään ennen lähtöä ja varautuu lähtiessään asianmukaisesti pitävin jalkinein tai liukuestein, toteaa Pysy pystyssä -kampanjan puheenjohtaja Kaarina Tamminiemi Suomen sosiaali ja terveys ry:stä.

Liukastumisvammat mielletään usein vain ikääntyneiden harmiksi. Totuus on kuitenkin toisenlainen. Tamminiemi kertoo liukastumisvammoja tulevan eniten työikäisille ja päivittäisten työmatkojen olevan usein tapaturmaherkintä aikaa.

Huolta on pidettävä myös siitä, että liukkailla keleillä keskittyy kävelemiseen eikä esimerkiksi kännykän näpräämiseen.

– Puhelimen käyttöön uppoutuminen vie helposti sekä ajatukset että katseen muualle, jolloin liukkaat paikat voivat yllättää kävellessä, muistuttaa Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen

– Liikenneturvan kampanjaslogania mukaillen voisi sanoa, että kun kävelet, kävele, lisää Jääskeläinen.

Millainen sitten on hyvä liukkaan kelin kenkä? Pysy pystyssä -kampanjan tiedotteessa vastataan, että pitävissä kengissä on matala ja leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali. Pitoa parantavat myös kenkiin kiinnitettävät liukuesteet.

Tiedotteessa muistutetaan myös, että kehon hyvä hallinta ja lihaskunto auttavat osaltaan pysymään pystyssä. Promillet veressä sen sijaan lisäävät kaatumisriskiä.

Liikenneturva selvitti vaaratilanteita liikenteessä joulukuussa 2018. Kyselyyn vastasi yhteensä 1009 henkilöä.