Palvelupuhelimet ja -chatit ruuhkautuvat nyt nuorten peloista – näin puhut seksuaalirikoksen uhkasta oman lapsen kanssa

Nykyiset tapahtumat saattavat järkyttää lapsia ja nuoria. Asiantuntijat kertovat nyt, miten järkyttäviä asioita voi lasten kanssa käsitellä. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Siru Väisänen

Monet järjestöt, kuten Pelastakaa Lapset sekä Mannerheimin Lastensuojeluliitto, ovat lisänneet tai laajentaneet viime aikoina puhelin- ja chat-palvelujaan lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Taustalla on seksuaalirikosten aiheuttama mediajulkisuus, joka saattaa ruuhkauttaa jo ennestäänkin ruuhkaisia palveluja.

Pelastakaa Lapset avaa nuorille oman Kriisichatin (www.kriisichat.fi) tänään maanantaina 14.1 kello 16. Chat on auki klo 16–18 ja sitä jatketaan tarvittaessa myös lähipäivien aikana.

Kriisichatin avaaminen liittyy julkisuudessa paljon esillä olleisiin tapauksiin, joissa lapsiin ja nuoriin on kohdistunut seksuaaliväkivaltaa digitaalista mediaa hyödyntäen. Kriisichatissa lapset ja nuoret voivat keskustella lasten turvallisuuden tunnetta horjuttavien tapahtumien aiheuttamista tunteista koulutettujen ohjaajien kanssa.

– Kriisichat tarjoaa lapsille ja nuorille turvallisen kohtaamispaikan silloin, kun jotain järkyttävää tapahtuu ja he kokevat tarvetta keskustella turvallisten aikuisten ohjauksessa, kertoo erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen

Vaaranen-Valkonen kertoo, että myös lapsen ja vanhemman hyvä ja toimiva vuorovaikutus on nyt erittäin tärkeää.

– Vanhemmat ovat ymmärrettävästi huolissaan tilanteesta. On tärkeää, että he juttelevat asioista lastensa kanssa jo ennen kuin mitään sattuu. Kun tämä keskustelu on käyty, lapsi tietää, että hän voi kääntyä asiassa vanhempansa puoleen myös mahdollisissa ikävissä tapauksissa, hän kertoo.

Kriisichatissa lapset ja nuoret voivat jakaa tuntemuksiaan ja kokemuksiaan toistensa kanssa turvallisten aikuisten ohjauksessa. Aikuiset ohjaajat kannustavat lapsia ja nuoria puhumaan ja jakamaan pelkoa ja ahdistusta myös läheisten kanssa. Sen lisäksi, että ohjaajat antavat lapselle neuvoja, he saattavat esimerkiksi mahdolliset seksuaaliväkivaltatapaukset viranomaisten tietoon.

Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on ollut chat- ja puhelinpalvelua niin lapsille ja nuorille kuin heidän vanhemmilleenkin jo pitkään, mutta myös siellä on lisätty neuvontaa viime aikoina,

– Halusimme ylipäätään tarjota lisää chatvuoroja, sillä palvelumme on muutenkin ruuhkainen, MLL:n auttavien puhelimien päällikkö Tatjana Pajamäki kertoo.

Lasten ja nuorten chatissa on sunnuntaista 13. tammikuuta alkaen alettu päivystää myös sunnuntai-iltaisin. Vapaaehtoiset päivystäjät vastaavat yhteydenottoihin chatin sunnuntaista keskiviikkoon. Lasten ja nuorten puhelimen päivystysajat sen sijaan säilyvät ennallaan, sillä puhelupalvelu on ollut käytössä muutenkin joka päivä.

Pajamäki korostaa, että MLL:n puhelu- ja chat-palvelut ovat toimineet jo pitkään, eivätkä siten liity viime aikaisiin tapahtumiin. Lapset ja nuoret ovat voineet soittaa niihin ennenkin missä asiassa tahansa.

Pajamäki ei osaa sanoa, ovatko esimerkiksi Oulussa ja Helsingissä tapahtuneet seksuaalirikokset mataloittaneet nuorten kynnystä soittaa auttaviin puheluihin tai chat-palveluihin.

– Seksuaaliseen häirintään liittyvistä asioista puhutaan joka tapauksessa paljon muutenkin, hän kertoo.

Soittajat ovat Pajamäen mukaan yleisemmin 12–17-vuotiaita tyttöjä. Auttavan puhelimen päivystäjä on usein ensimmäinen aikuinen, jolle nuori asiasta kertoo.

– Nuorten on yleensä hyvin vaikea ottaa asia puheeksi aikuisen kanssa, Pajamäki sanoo.

Kuinka päivystäjät sitten voivat auttaa nuorta tällaisessa asiassa?

– Teemme kovasti töitä sen eteen, että nuori pääsisi mahdollisesta häpeäntunteesta. Kehotamme heitä myös kertomaan asiasta vanhemmilleen, vaikka moni ei sitä aluksi haluaisikaan. Jos se tuntuu nuorelle ylitsepääsemättömän vaikealle, annamme myös ohjeita siitä, miten asian voisi omien vanhempien kanssa ottaa puheeksi.

Myös MLL:ssä halutaan erityisesti korostaa, että vanhempien tulisi keskustella tämänkaltaisista asioista lastensa kannalta jo ennalta. Keskustelun aiheena voi olla vaikka nuoren nettikäyttö ja esimerkiksi kuvien käyttö netissä.

– Kannattaa korostaa, että vaikka tapahtuisi mitä, siitä voi kertoa omille vanhemmilleen. Tarvittaessa voidaan sitten ottaa yhdessä yhteyttä viranomaisiin, Pajamäki kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä
 2. Daniel Sazonov Helsingin Uutisissa: "Valkoposkihanhi pitäisi lisätä metsästettävien lajien joukkoon"
 3. Jakomäen Alkon avajaispäivä selvillä – "Valikoimaan 225 viiniä ja väkeviä 125"
 4. Omatoimisuus saapui Helsingin kirjastoihin – näihin kolmeen pääsee sisälle, vaikka henkilökunta ei ole paikalla
 5. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 6. T24: Tänä kesänä Tallinnan Ülemistessä liikennöi ensimmäinen Virossa kehitetty robottibussi – Matkailija voi hypätä bussin kyytiin maksutta
 7. Espoolainen lääkärikansanedustaja ehdottaa ruokiin energiamäärän kertovia "liikennevaloja" – "Vatsa ei tunnista syötyjä kaloreita, vaan ainoastaan syödyn ruuan määrän"
 8. Elisa paransi yhteyksiään Helsingissä – koskee näitä kaupunginosia
 9. T24: Tallinkin kaikki laivat seilaavat koronakriisin jälkeen jälleen merellä – Syksyllä joidenkin laivojen liikennöinnissä tulee olemaan tauko
 10. Kolumni: Koronakesä vaatii ketteryyttä
 11. Stoalla laitetaan jalalla koreasti – ilmaiset paritanssituokiot jatkuvat
 12. Pääkirjoitus: Senaatintorin jättiterassi on tyylikäs, mutta osataan sitä Itä-Helsingissäkin
 13. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 14. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistuneet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 15. Sympaattinen lättähattu kulkee Helsingin ja Porvoon välillä vielä 4 kertaa – junankuljettaja Gunnar kehuu kurvikkaan reitin erikoisuuksia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistuneet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 2. 200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä
 3. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 4. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 5. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 6. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 7. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 8. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 9. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 10. Näillä kolmella alueella Helsingissä suositellaan nyt punkkirokotetta – Perheenäiti Iina: Päätöstä vauhditti lapsen saama borrelioosi
 11. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 12. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 13. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 14. Jakomäen Alkon avajaispäivä selvillä – "Valikoimaan 225 viiniä ja väkeviä 125"
 15. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.