Sipilän kommentti lapsiin kohdistuvista seksirikoksista kuohuttaa – näin kertovat tilastot hyväksikäyttöjen lisääntymisestä

Viimeisin julkisuuteen noussut epäily lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta liittyy kuvan roihuvuorelaistaloon.  Kuvakaappaus MTV:n uutisvideosta

Tiina Örn

Viime aikoina paljastuneet lapsiin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt ovat nostaneet esiin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrän viime vuosina. Mitä ilmiöstä kertovat Tilastokeskuksen taulukot?

Viime vuoden tammi-syyskuussa lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli poliisin tietoon 1005 kappaletta eli yli 16 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2017.

Kyseisten rikosten määrä oli aivan eri luokkaa vielä vuonna 2000, silloin lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli poliisin tietoon lähes puolet vähemmän eli 504 kappaletta.

Iltalehti uutisoi lauantaina, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä Oulun raiskausvyyhdin lapsiuhrien määrä ei ole poikkeuksellinen, kun sen suhteuttaa kaikkiin lapsiin Suomessa kohdistuviin seksuaalirikoksiin. Sipilä laski, että Suomessa tehdään joka päivä keskimäärin viisi lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikosta.

Tilastojen valossa Sipilän kommenttia ei voi pitää aivan totuudenmukaisena. 2000-luvun aikana kyseisten rikosten ja niiden yritysten laskennallinen päiväkohtainen määrä on ollut yli neljän vain kolmena vuonna, vuosina 2011, 2012 ja 2013. Ylimmillään määrä oli 2000-luvulla vuonna 2011 (1682 lapseen kohdistuvaa seksuaalirikosta). Silloinkaan kyseisten rikosten määrä per päivä ollut Sipilän mainitsema viisi.

Rikostilastoista paljastuu myös, että muiden väkivaltarikosten määrä laski vuodesta 2017 vuoteen 2018, mutta raiskausten ja lasten seksuaalisten hyväksikäyttö -rikosten määrä oli ylimmillään vuonna 2018 sitten vuoden 2015. Tarkastelujaksona oli tammi-syyskuu.

Raiskauksia ilmoitettiin viime vuoden tammi-syyskuussa 6,1 prosenttia enemmän ja seksuaalisia ahdisteluja oli 26,1 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana.